ΑΣ ΠΑΟΚ: Προστατέψτε την Αγιά Σοφιά!

0

Ο ΠΑΟΚ, το μεγάλο προσφυγικό σωματείο, με σεβασμό στην ιστορία του και με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην διατήρηση αναλλοίωτης της κληρονομιάς του, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί και να καταγγείλει την πρόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, συνεχίζει να κρατάει ακόμα και σήμερα ζωντανό τον πολιτισμό του βυζαντινού ελληνισμού. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 537 μ.Χ., με την τελευταία λειτουργία της ως χριστιανικός ναός να πραγματοποιείται το 1919, 466 ολόκληρα χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 1934 και έπειτα λειτουργεί ως μουσείο.

Το 1985, η Αγία Σοφία αναδείχθηκε σε Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από τότε τελεί υπό την προστασία της UNESCO, ωστόσο ποτέ δε δόθηκε ένα «τέλος» στις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης περί
μετατροπής της σε τζαμί.

Εν έτει 2020, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση της Τουρκίας εκδηλώνει την ίδια πρόθεση, η οποία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη…

Ο ΠΑΟΚ, ένα σωματείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Βυζαντίου, φορέας κληρονομιάς και ιστορίας, με το μαύρο για το πένθος των χαμένων πατρίδων και το άσπρο για την ελπίδα σε ένα καλύτερο αύριο, με σήμα το Δικέφαλο Αετό με κλειστά τα φτερά του σε ένδειξη πένθους, ζητάει από τους διεθνείς φορείς, την UNESCO, τις Εθνικές Επιτροπές της UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς, καθώς και την κυβέρνηση της Ελλάδας να δώσουν οριστικά λύση σε αυτό το ζήτημα, λύση η οποία θα προσβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ιστορικού μνημείου.

Πράξεις, όπως αυτή, στόχο έχουν την όξυνση του φανατισμού, θρησκευτικού και εθνικού, σε μία εποχή που η ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αναγράφεται και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ!

Ο ΠΑΟΚ καλεί όλα τα προσφυγικά σωματεία, τις προσφυγικές ενώσεις, τις προσφυγικές ομάδες, αλλά και τον καθένα προσωπικά να ενωθούν και να αποτρέψουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να προστατέψουμε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και όλα τα διεθνή fora, να αντιδράσουν και να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό απέναντι στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Ιερό Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντινού Ελληνισμού, την Αγία Σοφία, η οποία έχει αντέξει στο πέρασμα τόσων αιώνων από την ανέγερσή της, κρατώντας αναλλοίωτες τις… «θύμισες»…

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ!!

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Share.

Comments are closed.