Προτείνουμε πέντε μεγάλα κόκκινα κρασιά για τα Χριστούγεννα

0

Μπορείτε να δοκιμάσετε οποίο κρασί θέλετε και να διαβάσετε τις προτάσεις όλων ενόψει των εορτών. Αλλά ένα πράγμα να θυμάστε. Το κρασί είναι προσωπικός κώδικας του καθενός. Η γεύση είναι μια διαφορετική έννοια για τον καθένα μας.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Ότι σας εξιτάρει περισσότερο και όποια γεύση αγγίζει καλύτερα τον ουρανίσκο σας, εκείνο το κρασί είναι για εσάς. Και κάτι τελευταίο. Μην σταματάτε να δοκιμάζετε. Μόνο έτσι αποκτάτε μια σχετική εμπειρία για να διακρίνετε και να επιλέγετε. Πάμε λοιπόν. Το press365.gr προτείνει ενόψει εορτών πέντε μεγάλα κρασιά που είναι βέβαιο πώς δεν θα τα ξεχάσετε ποτέ.

Βιβλία Χώρα Ερυθρός

Δημιουργήθηκε από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot µε μικρή συμμετοχή του Αγιωργίτικου.  Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση που συνεχίζεται και μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης. Μετά το τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης, παλαιώνεται για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.  Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα, έως μαυροκόκκινο.  Στη μύτη, τα αρώματα κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλου και μπαχαρικών  ξεπροβάλλουν μαζί µε νότες βανίλιας, κέδρου και σοκολάτας γάλακτος.

Στο στόμα είναι πλούσιο, πληθωρικό, καλοδομημένο, µε βελούδινες τανίνες, που του χαρίζουν μακρά επίγευση και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.  Ένα κρασί, που μπορεί να καταναλωθεί σήμερα, αλλά και στο μέλλον, παλαιώνοντας για αρκετά χρόνια.  Σερβίρεται στους 18οC. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, μπάρμπεκιου ή ψητά φούρνου, ρολό χοιρινό, λουκάνικα, αλλαντικά και μαλακά τυριά.

Κτήμα Παυλίδη. Θέμα Ερυθρός

 Άξιος εκπρόσωπος της Δράμας, τo Κτήμα Παυλίδη κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει γνωστό και τα κρασιά του ιδιαίτερα αγαπητά και αναγνωρίσιμα. Η σειρά Thema αποτελεί την “ατμομηχανή” του κτήματος και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands της Ελληνικής αγοράς. O τρύγος γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας για να είναι τα σταφύλια δροσερά.  Στη συνέχεια, ο χυμός μεταφέρεται με τη συνδρομή της βαρύτητας σε δρύινα βαρέλια, όπου κ παραμένει 12 μήνες, ενώ η ωρίμανσή του περιλαμβάνει 8-10 μήνες παραμονή στη φιάλη.
Θελκτικό πορφυρό χρώμα. Πολύπλοκο μπουκέτο που αποτελείται από αρώματα μαρμελάδας, δαμάσκηνου, νότες καραμέλας βουτύρου και καφέ, για να καταλήξει σε διακριτικό φόντο μπαχαρικών. Το στόμα του διακρίνεται για το ισορροπημένο πάντρεμα αλκοόλης, οξύτητας και τανινών που του προσδίδει αρμονία και όγκο ενώ στη μεγάλης διάρκειας επίγευσή του κυριαρχούν υπερώριμα φρούτα και κανέλα.
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 17-18οC. Συνδυάζεται θαυμάσια με κρεατικά μαγειρεμένα με πικάντικες σάλτσες, κυνήγι και κίτρινα τυριά. Είναι ένας οίνος με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Συνίσταται η χρήση καράφας. Ποικιλιακή σύνθεση Syrah και ΑΓΙΟΡΓΙΤΙΚΟ
Ράμνιστα 2011, Κυρ- Γιάννη (Ξινόμαυρο)
Ένα κρασί ράτσας από το κτήμα του Γιάννη Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Η Ράμνιστα ως προϊόν μιας εξαιρετικής σοδειάς, είναι πλούσια και στέρεη, με πολυπλοκότητα και πιο στιβαρές από το συνηθισμένο τανίνες. Στη μύτη μάς χαρίζει το αξεπέραστο –για τους fans του Ξινόμαυρου– παιχνίδι ντομάτας και κερασιού, καταλήγοντας σε νότες πιπεριού από τη 16μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Μια σαγηνευτική Νάουσα, σοβαρή, αλλά με χάρη και δύναμη.  Η Ράμνιστα είναι η αδυναμία των φανατικών του Ξινόμαυρου της Νάουσας. Γεμάτο, πολύπλοκο, τανικό, είναι ένα δυνατό κρασί που απαιτεί σεβασμό και συνοδεύει… μεγάλες κρεατοφαγικές εξορμήσεις! Ότι πρέπει για τις εορτές των Χριστουγέννων δηλαδή.
Κτήμα Παπαϊωάννου, Νεμέα 2014 
Είναι ένα κρασί φτιαγμένο από έναν μεγάλο αρτιζάνο του Ελληνικού Αμπελώνα, τον Θανάση Παπαϊωάννου. ο οποίος έφυγε από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019. Αν είχε γεννηθεί στην Βουργουνδία, θα είχαν φωτογραφία του στο εικονοστάσι οι μισοί οινόφιλοι του πλανήτη μας. Το καλύτερο αγιωργίτικο στην κατηγορία του. Η «Νεμέα » του Κτήματος Παπαϊωάννου προέρχεται αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Το ερυθρό αγιωργίτικο ακολουθεί κλασσική ερυθρή οινοποίηση και έπειτα παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και έξι μήνες στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση δέκα ετών.Χαρακτηρίζεται από καθαρά και συμπυκνωμένα ακόμα φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων σε φόντο βανίλιας και καραμέλας γάλακτος. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα που χάρη στην οξύτητα εξελίσσεται σε ισορροπία, ενώ οι τανίνες του χαρίζουν μια στέρεα δομή. Συνδυάζεται με πλούσια κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρεμένα. Εντονη μύτη, γεμάτη γλυκά μπαχαρικά, ώριμα κόκκινα φρούτα, όπως το κεράσι και η φράουλα, ενώ το βαρέλι δίνει βάθος. Στο στόμα είναι βελούδινο, όσο πρέπει γεμάτο και πυκνό.
“Αγιος Χρόνος” ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Ένα από τα πολυαγαπημένα μου κρασιά, που δεν έλειψε ποτέ από τον συντηρητή μου. Μα ποτέ. Όπως βέβαια και το Αγιοργίτικο του Παπαϊωάννου για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα.

Το οτι ο Άγιος Χρόνος είναι ένα εμβληματικό κόκκινο κρασί με βάση το Syrah το γνωρίζεις καλά.  Με φιλοσοφία που θυμίζει Ροδανό, ο Μούντριχας, που από πολλούς θεωρείται ο μετρ του Syrah στην Ελλάδα, μπλέκει το Syrah με ένα 8% Viognier. Το blend παλαιώνει για 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Τα σταφύλια προέρχονται από τα ιδιόκτητα αμπέλια του Κτήματος Αβαντίς, στο Αφράτι του Μύτικα Ευβοίας. Με αμέριστη προσοχή στο αμπέλι αλλά και στην οινοποίηση προκύπτει ένα πλούσιο, πολύπλοκο αλλά και κομψό κρασί, ικανό να συγκινήσει κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και προορίζεται για βαθιά παλαίωση.

Στο ποτήρι είναι βαθύ ρουμπινί. Μύτη έντονη και πολύπλοκη με αρώματα βιολέτας, γλυκόριζας, μαύρων ώριμων φρούτων, πιπεριού, βανίλιας, καρυδιού και σοκολάτας.

Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα με πολύ κομψές, βελούδινες ταννίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Δαμάσκηνο, βατόμουρο, κεράσι και βύσσινο συναντιούνται σε ένα πικάντικο, μπαχαρένιο φόντο. Μακριά, σοκολατένια επίγευση.

Share.

Comments are closed.