Βρέθηκαν 24 μπουκάλια με το αρχαιότερο σκωτσέζικο ουίσκι

0

Ανακαλύφθηκαν τα μυστικά μου έκρυβε το παλιό κελάρι 750 χρόνων στο Μπλερ Καστλ της Σκωτίας. Οι ειδικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν ένα σκωτσέζικο ουίσκι ηλικίας 189 ετών ξεχασμένο πίσω από την πόρτα. Σύμφωνα με τις μελέτες που διεξήχθησαν στα ποτά που βρέθηκαν στο κελάρι, ενδέχεται το σκωτσέζικο ουίσκι να το έπινε η νεαρή, τότε, βασίλισσα Βικτωρία κατά την παραμονή της στο κάστρο, το 1844. Θεωρείται επίσης, ότι τα 24 μπουκάλια που βρέθηκαν θα πωληθούν για 14.000 ευρώ το καθένα, σε δημοπρασία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η ιστορία του σκωτσέζικου ουίσκι ξεκινά ήδη από τον 15ο αιώνα. Η παλαιότερη τεκμηριωμένη καταγραφή της απόσταξης στη Σκωτία σημειώθηκε το 1494 στα φορολογικά αρχεία της εποχής, τα Exchequer Rolls. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σκωτσέζικου τράβηξε την προσοχή του κοινοβουλίου της Σκωτίας, που προσπαθούσε να επωφεληθεί από τη νεοσύστατη βιομηχανία.

Οι πρώτοι φόροι εισήχθησαν το 1644, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της παράνομης απόσταξης ουίσκι σε ολόκληρη τη Σκωτία. Το λαθρεμπόριο έγινε πλέον καθιερωμένη πρακτική για τα επόμενα 150 χρόνια. Οι παράνομοι ποτοποιοί άρχισαν ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους εφοριακούς, επινοώντας διάφορους τρόπους για να προστατεύσουν το απόσταγμά τους από τη φορολογία.

Πάνω από το μισό ουίσκι που καταναλώνονταν στη Σκωτία ήταν παράνομο.

Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσεις κληρικών που έκρυβαν σκωτσέζικο ουίσκι κάτω από τον άμβωνα, αλλά και περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς φιαλών ουίσκι μέσα σε φέρετρο! Μέχρι τη δεκαετία του 1820, έως και 14.000 παράνομοι αποστακτήρες κατάσχονταν ετησίως.

Πάνω από το μισό ουίσκι που καταναλώνονταν στη Σκωτία ήταν παράνομο, καθώς οι ποτοποιοί δεν πλήρωναν τους απαιτούμενους φόρους. Το 1785 ένας από ους πιο γνωστούς Σκωτσέζους ποιητές, ο Robert Burns, έγραψε μια ωδή στο σκωτσέζικο ουίσκι και στη φύση της ευτυχίας, της συνεργασίας, της ζεστασιάς και τους φιλικού καλωσορίσματος, περιγράφοντας το αληθινό πνεύμα του σκωτσέζικου ουίσκι.

Share.

Comments are closed.