Το παραμυθένιο χωριό της Μάνης που πήρε το όνομά του από έναν μυθικό ήρωα του Άργους

0

H ηρεμία και η ησυχία είναι τα χαρακτηριστικά του Οίτυλου, όπου βάζοντας την φαντασία σας να δουλέψει, μπορείτε να …ταξιδέψετε σε άλλη εποχή. Η Μάνη είναι εδώ. Το Οίτυλο κατοικείται συνεχώς από την εποχή του Ομήρου έως σήμερα. Σώζονται ερείπια αρχαίων μνημείων και επιγραφές ιδιαίτερα γύρω από την παραλία, όπου θεωρείται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος. Το παραμυθένιο αυτό χωριό πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών, καθώς και τη Μονή Ντεκούλου (Δεκούλου). Στο Οίτυλο ξεκίνησαν τα Ορλωφικά, όταν το 1770, αγκυροβόλησε ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες ξεκίνησε την επανάσταση. Στο Οίτυλο αναζητείστε να αγοράσετε ελιές και ελαιόλαδο, χυλοπίτες, τραχανά και ζυμωτό ψωμί, θυμαρίσιο μέλι και τσάι του βουνού, λούπινα, μανιάτικο καπνιστό σύγκλινο. Δοκιμάστε την παραδοσιακή Μανιάτικη κουζίνα.

Απέχει 7 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 35 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Με αφετηρία το Οίτυλο μπορείτε να ξεκινήστε για να επισκεφθείτε το διπλανό Καραβοστάσι τα Σπήλαια Διρού, την Bάθεια, το Ακρωτήριο Ταίναρο την Αρεόπολη, τον Γερολιμένα, το Γύθειο και το Mυστρά, αλλά και να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της Δυτικής και της Mεσσηνιακής Mάνης. Επίσης με αφετηρία το Οίτυλο μπορείτε να αναζητήστε και να διανύσετε όμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Το Νέο Οίτυλο

Όμορφος παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με μία πολύ όμορφη παραλία ενώ νοτιοδυτικά του, έχει εντοπισθεί ναυάγιο πλοίου με αμφορείς, μάλλον του 2ου αιώνα π.Χ. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το εμπορικό κέντρο της Μάνης, η Τσίπα. Η απόστασή του από το Οίτυλο είναι 5 χιλιόμετρα (7 λεπτά με το αμάξι). Η θέση του είναι κατά μήκος της παραλίας με θέα το απέραντο γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου. Η τωρινή του μορφή σε τίποτα δεν θυμίζει το άλλοτε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μάνης. Σήμερα το Νέο Οίτυλο (όπως είναι η σύγχρονη ονομασία του) ένα μικρό ψαροχώρι δίπλα στη θάλασσα, είναι ένας γενικά ήσυχος τουριστικός προορισμός που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό και απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες και για όλες τις προτιμήσεις. Και για επίσκεψη μεταξύ άλλων στο γειτονικό Λιμένι, που αν και ακριβούτσικο στις υπηρεσίες που προσφέρει, αξίζει την προσοχή του επισκέπτη από οπτικής άποψης.

Share.

Comments are closed.