Υποχρεωτικό μάθημα η τοποθέτηση αλυσίδων σε ΙΧ!

0

Υποχρεωτική είναι πλέον εκπαίδευση τοποθέτησης αντιολισθητικού εξοπλισμού σε όχημα σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Εδώ και δεκαετίες κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων βλέπουμε οδηγούς στο δρόμο να μην γνωρίζουν πώς να τοποθετήσουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να προκαλούν μποτιλιάρισμα ή ατύχημα.
Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά και με την εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που υπογράφει ο υφυπουργός Κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος πλέον είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών από τις Σχολές Οδηγών στην τοποθέτηση και αφαίρεση του αντιολισθητικού εξοπλισμού.
Ειδικότερα η εγκύκλιος επισημαίνει ότι: «Εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών επί του τρόπου τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού και αφαίρεσής του και επί της οδήγησης με μειωμένη πρόσφυση.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω διάταξη, οι οδηγοί οχημάτων που δε φέρουν ειδικά ελαστικά, υποχρεούνται να τοποθετούν σε δύο (2) τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται σε οδό με χιόνια/παγετό, ή εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες (π.χ. Ρ-59) ή από τις αρμόδιες Αρχές.
Στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην κανονική κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων (όπως χιονόπτωση, παγετός), επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1.Εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του.

2.Παρακαλούνται οι Διευθυντές Σπουδών των ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. να εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στους εκπαιδευτές που παρέχουν θεωρητική εκπαίδευση σε υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών, τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων) κ.ο.κ.».

Share.

Comments are closed.