Σεπτεμβριανά. 65 χρόνια από την εθνόκαθαρση εις βάρος του Ελληνισμού

0

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 η Τουρκία είχε πολλά οικονομικά προβλήματα, όπως και σήμερα. Οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της Ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να κάνει και ο Ερντογάν αυτή την εποχή.

Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

Την οργανωση της προβοκάτσιας την είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργος Αντνάν Μεντερές. Βέβαια η μοίρα του ξεπλήρωσε το κακό που έκανε. Μετα απο λίγα χρόνια, η κυβέρνηση του ανετράπη από τους στρατιωτικούς και ο ίδιος οδηγήθηκε στην αγχόνη για εσχάτη προδοσία.

Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ.

Προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Κεμάλ».

Ολα ηταν προσχεδιασμένα. Στις 17:00, το μαινόμενο πλήθος των 100.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένοι με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με συνθήματα. Για 2 μέρες βιαζαν, σκότωναν, λεηλατούσαν και έκαιγαν οτιδήποτε Ελληνικό στον κεντρικό δρόμο Ιστικλάλ. Τότε ήταν σχεδόν όλα τα μαγαζιά Ελληνικά.

Διεθνείς οργανισμοι υπολόγισαν το οικονομικό κόστος των ζημιών σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Μια εκτίμηση της καταστροφής:
16 νεκροί και αμέτρητοι τραυματισμοι και βιασμοί,
4.348 εμπορικών καταστημάτων,
110 ξενοδοχείων,
27 φαρμακείων,
23 σχολείων,
21 εργοστασίων,
73 εκκλησιών,
περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Share.

Comments are closed.