Λίβερπουλ. Δεν ειναι απλά πρωταθλήτρια Αγγλίας

0

Η Λίβερπουλ δεν είναι απλώς πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 30 χρόνια. Είναι η ομάδα που για να φτάσει στην κορυφή έγινε ο σύλλογος που δουλεύει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Ο Κλοπ εδωσε στην Λιβερπουλ μια εξωπραγματική συνέπεια στην απόδοση και το αποτέλεσμα. Η Λίβερπουλ είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας για 19η φορά στην ιστορία της. Ο δείκτης του ρολογιού που είχε σταματήσει στο 18 το 1990, αυτός που για 30 χρόνια έμοιαζε αδύνατο να λειτουργήσει πάλι, τίναξε από πάνω του τη σκόνη και κινήθηκε προς τα εμπρός. Η Λίβερπουλ είναι κάτι παραπάνω από πρωταθλήτρια Αγγλίας.
Είναι η ομάδα που το πήρε νωρίτερα από ποτέ, με επτά παιχνίδια να απομένουν. Είναι η ομάδα που έχει 28 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Είναι η ομάδα που από την 24η αγωνιστική είχε ήδη καταφέρει να νικήσει όλες τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος.
Είναι η ίδια ομάδα που πέρυσι πήρε το Champions League και προσέθεσε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Super Cup και το Παγκόσμιο Συλλόγων. Είναι η ομάδα που αφήνει 2η, πάνω από 20 βαθμούς πίσω, τη Σίτι, αυτό το εκπληκτικό σύνολο του Γκουαρδιόλα, που πήρε τα δύο τελευταία πρωταθλήματα με 198 βαθμούς συνολικά. Είναι η ομάδα που τα κατάφερε όλα αυτά, ενώ τις τελευταίες τέσσερις σεζόν έχει ξοδέψει καθαρά για μεταγραφές λίγο πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για αγορές παικτών, ψίχουλα. Είναι η ομάδα που πέρυσι έκανε το απίστευτο, έφτασε στους 97 βαθμούς, αλλά παρόλα αυτά δεν ήταν αρκετοί για να τη φέρουν στην κορυφή.
Κι αυτή η ομάδα που το έχασε στο 98-97, το καλοκαίρι δεν αγόρασε κανέναν ποδοσφαιριστή για την πρώτη της ομάδα. Πήρε μόνο ως ελεύθερο έναν αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Στα μάτια πολλών ήταν αυτοκτονία, λευκή πετσέτα. Για τη Λίβερπουλ ήταν απλώς η σωστή επιλογή.
Δεν χρειάζονταν νέοι παίκτες, έξοδα, εκατομμύρια. Χρειαζόταν χρόνος και καλύτερη δουλειά. Στο άθλημα που βελτίωση σημαίνει “καλύτεροι παίκτες” η Λίβερπουλ πίστεψε πως θα πάει πάνω κι από τους 97 βαθμούς γιατί θα δουλέψει καλύτερα και ο χρόνος που θα περάσει θα τη φέρει ψηλότερα.
Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που να έπαιρνε αυτήν την απόφαση. Καμία. Όχι όταν έχεις χάσει το πρωτάθλημα για έναν πόντο, όχι όταν ο αντίπαλος είναι η Σίτι που μπορεί να κάνει 14 σερί νίκες στο τέλος της σεζόν και να το πάρει στο 98-97, όχι όταν ο αντίπαλος είναι η Σίτι που έχει μεγαλύτερο, πλουσιότερο ρόστερ από εσένα και το καλοκαίρι θα δώσει άλλα 100 εκατομμύρια για μεταγραφές.
Μόνο η Λίβερπουλ θα έπαιρνε αυτήν την απόφαση. Και μόνο η Λίβερπουλ θα έπαιρνε όλες τις αποφάσεις που την έφεραν ως εδώ. Γιατί έτσι έχει γραφτεί αυτή η ιστορία. Με μια σειρά αποφάσεων και έναν τρόπο δουλειάς που κανείς άλλος δεν θα ακολουθούσε.
Δεν είναι απλώς πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 30 χρόνια. Είναι η ομάδα που για να φτάσει στην κορυφή έγινε πρώτα ο σύλλογος που δουλεύει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Με την κορυφαία στατιστική ανάλυση στον πλανήτη, πήρε παίκτες που είχαν αξία μεγαλύτερη απ’αυτήν που φαινόταν. Με ιδέες, με έναν τρόπο παιχνιδιού μοναδικό, με πλήρη αδιαφορία για το τι πιστεύουν οι άλλοι, για το πως γίνονται τα πράγματα συνήθως. Οι Κόκκινοι γκρέμισαν το status quo και είναι, εδώ και χρόνια, η Νο1 ομάδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όχι απαραίτητα γιατί παίζει καλύτερα απ’όλους, αλλά γιατί σίγουρα δουλεύει καλύτερα και πιο σύγχρονα από οποιονδήποτε άλλο.Γιατί τελικά έτσι θα έπαιρνε μπρος, θα έκανε μια κίνηση ο δείκτης που έμεινε 30 χρόνια κολλημένος στο 18. Όχι με θαύμα, όχι με υπέρβαση, όχι από το πουθενά, όχι με δισεκατομμύρια ενός sugar daddy ιδιοκτήτη.
Στο τέλος της καταιγίδας των 30 χρόνων, η Λίβερπουλ βρήκε κάτι περισσότερο από ένα πρωτάθλημα. Βρήκε την επιβεβαίωση πως οι αποφάσεις που πήρε όχι μόνο δεν ήταν αφελείς, αλλά αποτελούν την απόλυτη συνταγή επιτυχίας στο ποδόσφαιρο του 2020.
Όποια ομάδα έχει στόχο την επιτυχία, κυνηγάει την υπέρβαση και δεν έχει ήδη ξεκινήσει να αντιγράφει τη Λίβερπουλ, χάνει τον χρόνο της.

Share.

Comments are closed.