Η χαμένη ήπειρος που βρίσκεται κάτω από τη Νότια Ευρώπη. 

0

Σε θέση να «αναβιώσουν» τη 250 εκατ. ετών ιστορία της χαμένης ηπείρου Αδρίας, η οποία θεωρείται πως είναι θαμμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη Νότια Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα, υποστηρίζουν πως βρίσκονται ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Η λεγόμενη Ευρύτερη Αδρία φαίνεται πως είχε μια πολύπλοκη ιστορία. Πριν από περίπου 240 εκατ. χρόνια, εκτιμάται ότι αυτονομήθηκε από την νότια υπερήπειρο Γκοντβάνα – η οποία κάλυπτε την περιοχή της σημερινής Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Αυστραλία, Ανταρκτικής, Ινδίας και Αραβικής χερσονήσου – και άρχισε να μετακινείται βορειότερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών, Ολλανδό γεωλόγο Ντάου βαν Χινσμπέργκεν, ήταν περισσότερο ένα αρχιπέλαγος νησιών.

Η Ευρύτερη Αδρία πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια είχε περίπου το μέγεθος της Γροιλανδίας και σε μεγάλο βαθμό ήταν βυθισμένη κάτω από μια ρηχή τροπική θάλασσα, όπου σταδιακά συσσωρεύτηκαν ιζήματα και αργά μετατράπηκαν σε πετρώματα.

Ανήκε στην αφρικανική τεκτονική πλάκα, αλλά δεν αποτελούσε μέρος της Αφρικής, καθώς ένας ωκεανός χώριζε τις δύο ηπείρους.

Στη συνέχεια, καθώς η Αδρία συγκρούστηκε με τη μάζα ξηράς που αποτελεί σήμερα την Ευρώπη, πριν από 100 έως 120 εκατομμύρια χρόνια, έσπασε σε κομμάτια και βυθίστηκε.

Μόνο ένα μέρος των πάχους 100 χιλιομέτρων πετρωμάτων της Ευρύτερης Αδρίας παρέμειναν στην επιφάνεια της Γης και σήμερα οι γεωλόγοι τα αναζητούν κυρίως στη Νότια Ευρώπη.

Τα πετρώματα αυτά πιστεύεται ότι είναι διεσπαρμένα σε πάνω από 30 χώρες, και στην Ελλάδα, από την Ισπανία μέχρι το Ιράν.  Εκτιμάται ότι σήμερα τμήματα της Αδρίας βρίσκονται σε βάθος έως 1.500 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου.  Μέχρι πρόσφατα, οι γεωλόγοι δεν είχαν το εξελιγμένο λογισμικό που θα τους επέτρεπε να συνθέσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να αναπαραστήσουν σε υπολογιστή την ιστορία της Αδρίας.

Η νέα μελέτη – η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gondwana Research – κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Share.

Comments are closed.