Με «μαϊμού» δημοσιογράφους λειτουργούν τα κανάλια της Θεσσαλονίκης

0

Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των «μαϊμού» δημοσιογράφων που εμφανίζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης ενώ το ΣΔΟΕ το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση εργασίας κλείνουν τα μάτια σε μια κατάσταση που βρίσκετε πλέον εκτός ελέγχου. Αρκεί να κάνει ζάπινγκ κανείς για να διαπιστώσει τους τυχάρπαστους και το χαμηλό επίπεδο εκπομπών που οδηγεί στην οπισθοδρόμηση της ελληνικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Συνταξιούχοι τραπεζικοί υπάλληλοι ,αποτυχημένοι φιλόλογοι, τηλεπερσόνες του αστρικού ουρανού, ενήλικες με περούκες, οργανοπαίχτες, σιτεμένες κυρίες που υπόσχονται μαγικά ματζούνια ακόμη και υπόδικοι ή καταδικασθέντες για απάτες, εμφανίζονται στα κανάλια της Θεσσαλονίκης και αυτοσυστήνονται ως δημοσιογράφοι επιχειρώντας αναλύσεις επί των αναλύσεων για όλα τα ζητήματα. Τα πρόσωπα αυτά παραπλανούν το κοινό καθώς δεν αποτελούν μέλη της ΕΣΗΜΕΘ ή της ΕΣΗΕΑ ωστόσο όμως δηλώνουν δημοσιογράφοι. Οι κύριοι αυτοί ουδέποτε πέρασαν από τα στάδιο του ρεπορτάζ που θεωρείται η κορωνίδα της δημοσιογραφίας , και ουδέποτε έδειξαν δείγματα γραφής ωστόσο οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών τους έδωσαν βήμα με αντάλλαγμα την πληρωμή τηλεοπτικού χρόνου προκειμένου να προωθήσουν ακόμη και τις επιχειρήσεις τους. Το τραγικότερο της ιστορίας είναι ότι υφαρπάζουν τη δουλειά των άνεργων δημοσιογράφων. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός έλεγχου και θεωρείται αναγκαία η παρέμβαση του εισαγγελέα ενώ ήδη έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή.

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ συνήλθε σε συνεδρίαση στις 22 -3-2018 και ασχολήθηκε με την εικόνα, που εμφανίζουν ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το επίπεδο εκπομπών τους, τη φρασεολογία μιας μερίδας συνεργατών και παραγωγών τους, τη χαμηλή ποιότητα της γλώσσας σε βαθμό χυδαιολογίας και τη διάχυση συνακόλουθων αρνητικών μηνυμάτων προς την κοινή γνώμη. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται το φαινόμενο της εμφάνισης διαφόρων προσώπων, που δηλώνουν δημοσιογράφοι και προβαίνουν σε δήθεν αναλύσεις της επικαιρότητας, χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας.

Παράλληλα φτάνουν σε σημείο άγριας κακοποίησης της ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιώντας πολλές φορές ασύδοτη και υβριστική φρασεολογία, που υπερβαίνει τα στοιχειώδη όρια των κανόνων της ανοιχτής επικοινωνίας και της έκφρασης ελεύθερης γνώμης. Μερικοί από τους εν λόγω παραγωγούς και παρουσιαστές εκπομπών καλλιεργούν φανατισμό με εθνικιστικές εξάρσεις ή παραπληροφορούν την κοινή γνώμη με σκοπό το οικονομικό κέρδος ή την κομματική προβολή. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με προγράμματα αθλητικού περιεχομένου, όπου παραγωγοί εκπομπών, χωρίς επίσημη δημοσιογραφική ιδιότητα, κραυγάζουν υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας και καταφέρονται εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων με χυδαιολογίες και γλώσσα πεζοδρομίου. Παράλληλα διάφορες ιστοσελίδες μέσα σε μια γενικευμένη αυθαιρεσία στον χώρο της ενημέρωσης παράγουν ή αναπαράγουν FAKE NEWS και ανυπόστατα σχόλια. Τα παραπάνω συνιστούν παράβαση των άρθρων 1 παρ. β, γ, δ και ε, 6 παρ. α και 7 παρ. α, β, και δ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας καταδικάζει τα εν λόγω φαινόμενα και απευθύνεται: 1. Στις διοικήσεις και στους ιδιοκτήτες των εν λόγω ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καλώντας τους να περιορίσουν τα παραπάνω φαινόμενα με αξιοποίηση για το ενημερωτικό πρόγραμμα κατά το πλείστον επαγγελματιών δημοσιογράφων, όπως προβλέπεται και από τα νομοθετικά πλαίσια, που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί για τις αδειοδοτήσεις. 2. Στους δημοσιογράφους– διευθυντές ενημέρωσης των ίδιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, που έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές, σύμφωνα με τις καταστατικές και νομοθετικές προβλέψεις για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημερωτικού περιεχομένου, επισημαίνοντας τις ευθύνες τους για τις εκπομπές λόγου με τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. 3. Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καλώντας το να παρέμβει άμεσα για διερεύνηση της όλης κατάστασης και εφόσον εντοπίσει παραβάσεις να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις.

Share.

Comments are closed.