Telegraph: Η νέα ασθένεια της Ευρώπης ονομάζεται «hysteresis»

0

Η κρίση της ανεργίας που μαστίζει την Ευρώπη αποτελεί την πιο βασική απειλή τόσο για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όσο και για τις χώρες εκείνες που οι οικονομίες της είναι ετοιμοθάνατες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Τelegraph φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.
Μπορεί οι οικονομολόγοι να συζητούν επί μακρόν για τις τιμές του πετρελαίου, να αναλύουν τις κινήσεις της ΕΚΤ με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή να επιδίδονται σε θεωρητικούς διαξιφισμούς για τις κυκλικές μεταπτώσεις που εμφανίζει το ευρώ, ωστόσο το μέγιστο πρόβλημα της σημερινής εποχής είναι η ανεργία που χτυπάει ακριβώς στην καρδιά της πολιτικής και οικονομικής αδυναμίας της Ευρωζώνης.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο και σήμερα με τα νέα στοιχεία από την Eurostat, η μάχη της Γηραιάς Ηπείρου με την ανεργία φαίνεται τώρα να επεκτείνεται, σχολιάζει το δημοσίευμα. Πιο συγκεκριμένα, από τα 18 εκατομμύρια των ανέργων, στο πρώτο τρίμηνο του 2015, μόλις το 18,6% κατάφερε να βρει μια θέση στην αγορά εργασίας. Το 65% αδυνατεί να βρει μια δουλειά και δεν βλέπει στον ορίζοντα την ελπίδα να αχνοφέγγει.

Αυτή λοιπόν η σταδιακή απώλεια πολύτιμων δεξιοτήτων που απαιτούνται για να εισέλθει εκ νέου το εργατικό δυναμικό, οδηγεί σε φαινόμενα οικονομολόγοι αποκαλούν «υστέρηση». Είναι η περίοδος κατά την οποία η ανεργία τείνει να γίνει μια μόνιμη κατάσταση.  Σε αυτή την περίπτωση, ο αρθρογράφος του κειμένου φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα υποστηρίζοντας πως μόλις το 8,6% των Ελλήνων ανέργων κατάφερε να βρει μια δουλειά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Πρόκειται για ένα ισχνό ποσοστό πολύ κάτω από το αντίστοιχο της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Σλοβακίας – χωρών πολύ πιο φτωχών από τη δική μας. Η Αθήνα «κατέχει» το αρνητικό προνόμιο να διαθέτει το μεγαλύτερο αδιάθετο ανθρώπινο κεφάλαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης, καθώς έχει υποστεί μια πτώση που αποδεικνύεται μεγαλύτερης ισχύος από τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του ’30», αναφέρει το άρθρο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.