Taste Atlas: Ένα ελληνικό κρασί στην 5η θέση των 100 καλύτερων μοσχάτων του κόσμου

0

Ένα ελληνικό κρασί που οδηγεί σε ένα ταξίδι αισθήσεων μεταξύ έντονων αρωμάτων και μεστής, απολαυστικής γλυκύτητας πρωταγωνιστεί σε λίστα του Taste Atlas. Το Samos Nectar από υπερώριμο, λιαστό μοσχάτο σταφύλι που παλαιώνει έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια «αποθεώνεται» από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό οδηγό Taste Atlas, καθώς κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των 100 καλύτερων κρασιών του κόσμου της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Eίναι δε το μόνο ελληνικό κρασί που εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα της διεθνούς αυτής κατάταξης, αποδεικνύοντας τον πολυδύναμο χαρακτήρα του μοσχάτου Σάμου και τη διαχρονική ποιότητα των κρασιών που παράγονται από Muscat Blanc à Petits Grains.

Κρασιά της οικογένειας του σταφυλιού Muscat

Όπως αναφέρει το Taste Atlas για τη λίστα των συγκεκριμένων κρασιών, το Muscat Blanc à Petits Grains είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αξιόλογες ποικιλίες της οικογένειας του σταφυλιού Muscat. Γνωστή για τους μικρούς καρπούς και τις σφιχτές συστάδες της, η ποικιλία εκτιμάται ιδιαίτερα για τις αρωματικές της ιδιότητες και την ευελιξία της στην οινοποίηση. Τα κρασιά που παράγονται από αυτό το σταφύλι κυμαίνονται από ξηρά έως γλυκά, ακόμα και αφρώδη. Αυτή η ευελιξία το καθιστά βασικό σταφύλι σε πολλές διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.  Στη Γαλλία, το Muscat Blanc à Petits Grains χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ξηρών και γλυκών κρασιών. Στην Ιταλία, είναι γνωστό ως Moscato Bianco και είναι το σταφύλι πίσω από το Moscato d’Asti, ένα ελαφρώς αφρώδες, γλυκό κρασί που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και είναι έντονα αρωματικό.

Στην Ελλάδα το μοσχάτο της Σάμου είναι ένα έντονο κρασί, με χαρακτήρα και μεγάλες δυνατότητες για wine pairing.

Τα πρώτα 10 κρασιά στη λίστα του Taste Atlas

1. Barolo – Ιταλία
2. Vintage Port – Πορτογαλία
3. Châteauneuf-du-Pape – Γαλλία
4. Conegliano Valdobbiadene Prosecco – Ιταλία
5. Samos Nectar – Ελλάδα
6. Ribera del Duero – Ισπανία
7. Tawny Port – Πορτογαλία
8. Rías Baixas – Ισπανία
9. Montepulciano d’Abruzzo – Ιταλία
10. Amarone della Valpolicella – Ιταλία

Samos Nectar, το «κρασί των θεών»

Το Samos Nectar, του ΕΟΣ Σάμου, έχει χρώμα βαθύ κεχριμπαρένιο με χάλκινες ανταύγειες που μαρτυρούν την παλαίωσή του. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού, καβουρντισμένης κανέλας και ξηρών καρπών.

Share.

Comments are closed.