Επέκταση των ελέγχων της ΑΑΔΕ στις στοιχηματικές εταιρείες

0

Διευρύνει τους ελέγχους της η ΑΑΔΕ στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της ΑΑΔΕ έχει διευρυνθεί στον κλάδο και μάλιστα αυτός ο έλεγχος γίνεται ερήμην της ρυθμιστικής αρχής της συγκεκριμένης αγοράς, της ΕΕΕΠ.
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο μια έρευνα που εκτιμάται ότι ξεκίνησε δειγματοληπτικά, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου. Αρχικά έλεγχοι έγιναν σε δύο στοιχηματικές επιχειρήσεις, ενώ ο έλεγχος τώρα έχει περιλάβει άλλες τρεις ομοειδείς επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι 18 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, μετά το επιτυχημένο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς που έγινε το 2021.
Ωστόσο στις ελεγκτικές αρχές, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το κατά πόσο ορισμένες αδειοδοτημένες επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων διαδικτύου δίνουν τα πραγματικά στοιχεία συναλλαγών. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) δεν έχει αποκτήσει ηλεκτρονική πρόσβαση στους servers των στοιχηματικών επιχειρήσεων.
Ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης των συναλλαγών τυχερών παιγνίων, είχε προκηρυχτεί από την ΕΕΕΠ εδώ και δύο χρόνια, αλλά είχε μπλεχτεί στις «συμπληγάδες πέτρες» των προσφυγών και των διοικητικών δικαστηρίων. Μόλις πρόσφατα ξεκαθάρισε η ανάθεση του σχετικού έργου και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Βεβαίως, όποτε οι δημόσιες ελεγκτικές αρχές ζητήσουν στοιχεία συναλλαγών, οι διοικήσεις των στοιχηματικών επιχειρήσεων, είναι υποχρεωμένες να τα παράσχουν. Ποτέ όμως δεν είναι σίγουρος κάποιος για την ακρίβεια των στοιχείων που παρέχουν στις αρχές.

Πηγές της ΑΑΔΕ πρόσφατα υποστήριξαν ότι εντόπισαν δύο περιπτώσεις μη απόδοσης φόρων συνολικού ύψους 10,52 εκατ. ευρώ. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε σε στοιχηματική εταιρεία στην οποία σύμφωνα με την ΑΑΔΕ εντοπίσθηκαν ανακριβείς δηλώσεις φόρου της περιόδου 2019-2022 συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Σε μια δεύτερη στοιχηματική εταιρεία, η οποία μάλιστα έχει την ίδια έδρα με την πρώτη εταιρεία, εντοπίσθηκε ανακριβής δήλωση παρακρατούμενου φόρου ύψους 120.000 ευρώ για το έτος 2021. «Ο έλεγχος συνεχίζεται», σημείωναν οι ίδιες πηγές της ΑΑΔΕ.
Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για παραβάσεις που εστιάζονται κυρίως στις δηλώσεις φόρου κερδών παικτών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εξετάζουν ενδελεχώς τις πολιτικές παροχής μπόνους σε παίκτες από τις στοιχηματικές επιχειρήσεις, μια πολιτική που οδηγεί σε μείωση των καταβαλλόμενων φόρων κερδών.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί της ΑΑΔΕ γίνονται ερήμην της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της συγκεκριμένης αγοράς, της Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η ρυθμιστική αρχή πιάστηκε εξ’ εξαπίνης., τόσο στους ελέγχους που διέρρευσαν από την ΑΑΔΕ στις αρχές του μήνα στις δύο στοιχηματικές επιχειρήσεις, όσο και στους νέους ελέγχους που προχώρησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ σε επιπλέον τρεις επιχειρήσεις.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν τώρα ότι έτσι όπως εξελίσσεται ο έλεγχος, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φτάσουν και στις 18 επιχειρήσεις που έχουν αδειοδοτηθεί από το υπ. Εθνικής Οικονομίας.

Share.

Comments are closed.