Πόσο κινδυνεύει από τον “Κανένα” ο πρωθυπουργός ενόψει ευρωεκλογών;

0

Πόσο υπολογίσιμος αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να λογίζεται ο «κανένας» που καταγράφει άνοδο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η απειλή για την κυβέρνηση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου;
Κατ΄αρχάς η μέτρηση «κανένας» ως προς τον βαθμό ικανοποίησης των ερωτώμενων δεν αφορά μόνο στην κυβερνητική παράταξη αλλά όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ- με το κύμα απογοήτευσης και την καθήλωση των ποσοστών του- αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αρκετοί συσχετίζουν την άνοδο του «κανένα» με τη διακριτή πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού: στη μέτρηση της METRON ANALYSIS, η θετική αξιολόγηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ήταν της τάξης του 40% ενώ τον περασμένο Νοέμβριο έφτανε στο 45%. Παρά την κάμψη αυτή σε δύσκολη πολιτική συγκυρία (κινητοποιήσεις αγροτών, νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια), όλες οι μετρήσεις κυμαίνονται μεταξύ 40-45%, αποτυπώνοντας την πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ζήτημα της «κυβερνησιμότητας», ανάλογη είναι η τάση: Σε ερώτηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Κασσελάκη και του κ. Ανδρουλάκη, ως καταλληλότερου πρωθυπουργού, το 41% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 14% τον Στέφανο Κασσελάκη και το 7% τον Νίκο Ανδρουλάκη (Interview, 12/3/2024)
Αυτό αποτυπώνεται και στη μέτρηση της επάρκειας σε τρεις βασικούς τομείς, όπως την κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της MRB.
Στα θέματα οικονομίας, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 31,9%, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 11,4% και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 9,7%, ενώ η απάντηση «κανένας από τους τρεις» έχει το μεγαλύτερο ποσοστό με 33,5%.
Στην εξωτερική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40,1%, ο Στέφανος Κασσελάκης το 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 8,4%, ενώ το 29% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απαντούν «κανένας από τους τρεις».
Αλλά ακόμα και στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, το 27,9% εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα. Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 11,7% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 9,9%, ενώ το «κανένας από τους τρεις» είναι στο 34,9%.
Αν όμως η μέτρηση «κανένας» δείχνει μια τάση αποστροφής-ή και πιθανής αποχής- από την ευρωκάλπη, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που οφείλει το Μαξίμου-αλλά και τα επιτελεία των άλλων κομμάτων-να ενσκήψουν. Στην έρευνα της ALCO, ο «κανένας» συσχετίζεται με την ψήφο διαμαρτυρίας, που ενόψει ευρωεκλογών ανέρχεται στο 40% των ερωτηθέντων, ενώ τον Μάιο του 2023 ήταν στο 23%. Στους αναποφάσιστους, η ψήφος διαμαρτυρίας ανέρχεται στο 60% (ALCO, Φεβρουάριος 2024). Κι αυτό, την ώρα που η αδιευκρίνιστη ψήφος ανιχνεύεται στα επίπεδα του 22,9% (MRB, 28/2/2024).
Στα θέματα της καθημερινότητας, όπου ο πρωθυπουργός κατά την MRB καταγράφει την πιο χαμηλή επίδοσή του, τα μέτωπα είναι πολλαπλά και δύσκολα διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση όμως ξεχωρίζουν δύο.
Το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι πλέον η κοινή γνώμη θεωρεί το πρόβλημα εσωτερικό και όχι εξωγενές. Και αν έως τώρα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στις πολυεθνικές και τους κερδοσκόπους (είναι ενδεικτικό ότι η επιβολή προστίμων σε εταιρείες αποτέλεσε το πιο δημοφιλές κυβερνητικό μέτρο), τώρα τα βέλη στρέφονται στις κυβερνητικές ανεπάρκειες. Μαζί με αυτό, μια νέα παράμετρος ανιχνεύεται στις μετρήσεις, με εκρηκτικό μάλιστα τρόπο. Η Ελλάδα κατέγραψε την τριετία 2020-2022 τη μεγαλύτερη ψαλίδα στην ΕΕ. μεταξύ της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων από τη μια και της αύξησης των μισθών από την άλλη σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν την περασμένη 3ετία σωρευτικά στην Ελλάδα πάνω από 15%, όταν στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 5%, στην Ισπανία 8%, στην Ιταλία 5%, στην Ευρωζώνη 11%. Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΚΕΠΕ σημειώνει πως «σε σχέση με το 2009, όταν ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός ήταν στα υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα, έχει επέλθει μία ονομαστική αθροιστική καθίζηση 22,85% το 2022 (στην ΕΕ27 σημειώνεται συγκεντρωτική αύξηση 34,40%). Αν λάβουμε υπόψη το γενικό επίπεδο τιμών, τότε η πραγματική μείωση, σε σταθερές τιμές 2015, ανέρχεται στο 34,23% το 2022, ενώ στην ΕΕ27 υπήρξε αύξηση 3,33%». «Το πρόβλημα του διαθέσιμου εισοδήματος έχει έρθει έντονα και απότομα στην επιφάνεια, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως σε απόλυτα νούμερα έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρώπη» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημ. Μαύρος.
Αυτές οι ενδείξεις ώθησαν τον πρωθυπουργό, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, την περασμένη Τρίτη, μαζί με τα μέτρα κατά της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, να υπογραμμίσει τη σημασία της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, στο τέλος του μήνα, σε επίπεδο άνω των 800 ευρώ.
Οι πληγές όμως στο καθημερινό πεδίο έχουν να κάνουν και με τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών. Αν πριν από ένα χρόνο, ήταν έντονη η απαίτηση για τιμωρία των υπευθύνων και μέτρα πρόσθετης ασφάλειας για τους σιδηροδρόμους, τώρα η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν άλλαξαν κυριαρχεί. Στη δημοσκόπηση της εταιρείας qed, το 90% των Ελλήνων πιστεύουν ότι ασφαλώς έχει νόημα να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις με στόχο να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν, το 76% πιστεύουν ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα αποκαλύψει τους υπεύθυνους της τραγωδίας και το 73% ότι η δικαιοσύνη δεν θα τους αποδώσει ευθύνες. Οι δυσκολίες διαχείρισης μεγαλώνουν καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «επενδύουν» στην κοινωνική δυσφορία για μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη με τον «κανένα», έχει απέναντί της μια αδύναμη αντιπολίτευση και πρωτίστως θα κριθεί από τις δικές της ανεπάρκειες αλλά και τη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων της καθημερινότητας, στο διάσημα που απομένει μέχρι την ευρωκάλπη. Ο «κακός εαυτός» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πιο υπολογίσιμος αντίπαλος από τον «κανένα»…

Share.

Comments are closed.