Bitcoin: Πώς χάθηκαν από την αγορά 250 δισ. μέσα σε λίγες ώρες

0

Η απότομη πτώση των τιμών των μεγαλύτερων cryptos μέσα σε λίγες ώρες, βάζει στο τραπέζι σενάρια σημαντικής διόρθωσης, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν πτώση του bitcoin έως τα 45.000 δολάρια, από το ιστορικό υψηλό των 73.700 δολαρίων που σημείωσε την περασμένη Πέμπτη. Από το βράδυ της Πέμπτης έως το απόγευμα της Παρασκευής χάθηκαν από την αγορά περίπου 250 δισ. δολάρια, προκαλώντας ένα μικρό σοκ στο επενδυτικό κοινό.
Μία διόρθωση του 40% θα μπορούσε να επιδεινώσει το κλίμα, επαναφέροντας μνήμες από τη μεγάλη πτώση του 2022. Οι ειδικοί της αγοράς ωστόσο εκτιμούν ότι ακόμη και στο σενάριο της διόρθωσης, το bitcoin θα διατηρήσει την μακροπρόθεσμα ανοδική του τροχιά και θα μπορέσει να επανέλθει σε ιστορικά υψηλά.
Οι διακυμάνσεις των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι το bitcoin και συνολικά οι τιμές των κρυπτονομισμάτων εμφανίζουν πολύ μεγάλη μεταβλητότητα που δύσκολα συναντά κανείς στα χρηματιστήρια και εν γένει στις παραδοσιακές κατηγορίες επενδύσεων. Μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, το bitcoin υποχώρησε από τα 73.700 δολάρια στα 65.700 δολάρια, με πτώση άνω του 10%, επιβεβαιώνοντας τη φήμη ενός ευάλωτου asset που επηρεάζεται σε υπερβολικό βαθμό από το κλίμα.

Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για μία υγιή διόρθωση μετά το μεγάλο ράλι των τελευταίων μηνών, τονίζοντας ότι ιστορικά το Bitcoin έχει εμφανίσει πτωτικές κινήσεις σε διάστημα 14 έως 28 ημερών πριν το halving. Άλλοι προειδοποιούν ότι μπορεί να αποτελεί την αρχή μιας μεγαλύτερης πτωτικής κίνησης. Τα απότομα ράλι και οι επίσης απότομες πτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικό που συνοδεύει το bitcoin από την αρχή της ύπαρξής του μέχρι σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που κορυφαίοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι «φούσκα».
Ο αναλυτής της Bank of America, Μάικλ Χάρτνετ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα crypto συγκαταλέγονται στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου, οι οποίες σήμερα έχουν ανέβει σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται. Όσοι υποστηρίζουν την αγορά των crypto διαφωνούν, εκτιμώντας ότι οι εισροές περίπου 12 δισ. δολαρίων στο bitcoin μέσω των ETFs, μέσα σε δύο μήνες, αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μπορεί να σταθεί στον κόσμο των επενδύσεων.
Η έγκριση των πρώτων ETFs στην τιμή spot του bitcoin στις ΗΠΑ, έχει διευκολύνει μία πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών να αποκτήσουν παθητική έκθεση στα crypto και ταυτόχρονα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για να περιοριστεί η μεταβλητότητα. Το σημαντικότερο τεστ για τα crypto θα είναι μία μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια. Τότε θα φανεί, σύμφωνα με αναλυτές, κατά πόσο το bitcoin συμπεριφέρεται σαν επένδυση υψηλού ρίσκου.
Βλέποντας τα ιστορικά υψηλά πολλοί κάτοχοι του βασιλιά των crypto αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν την κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά. Στοιχεία δείχνουν ότι τις ημέρες της διόρθωσης που έστειλε το bitcoin έως τα 65.700 δολάρια, ρευστοποιήθηκαν crypto αξίας 526 εκατ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων εβδομάδων.
Όλο το οικοσύστημα των crypto έχει στρέψει το βλέμμα στο halving του bitcoin που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συνολική τάση του φετινού έτους θα καθοριστεί από τη συμπεριφορά των επενδυτών λίγο πριν και στους μήνες μετά το halving. Προειδοποιούν επίσης ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν αποφάσεις με γνώμονα τις διακυμάνσεις του bitcoin στα προηγούμενα halving γιατί τα crypto είναι μία σχετικά πολύ νέα επενδυτική κατηγορία που δεν έχει ακόμη διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο στατιστικό μοτίβο.
Καταλύτης για την τάση των επόμενων μηνών αναμένεται να αποδειχθεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve στα επιτόκια. Η προσδοκία διαδοχικών επιτοκιακών μειώσεων από τις κεντρικές τράπεζες αποτέλεσε παράγοντα ώθησης των τιμών το προηγούμενο διάστημα και ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών στα χρηματιστήρια είναι πολύ πιθανό να πλήξει και τα cryptos.

Share.

Comments are closed.