Η McLaren θα χρησιμοποιεί μονάδες ισχύος της Mercedes έως το 2030

0

Οι διοικούντες τη McLaren επέλεξαν συνέχεια και σταθερότητα, καθώς επέκτειναν τη συμφωνία για τη χρησιμοποίηση μονάδων ισχύος της Mercedes έως το 2030. Η βρετανική ομάδα της Φόρμουλα Ένα χρησιμοποιεί κινητήρες της γερμανικής εταιρείας από το 2021 (και στο παρελθόν κατά το διάστημα 1995-2014) και ήδη υπήρχε συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία έληγε το 2025. Όμως, με δεδομένο ότι το 2026 αλλάζουν οι κανονισμοί για τις μονάδες ισχύος, οπότε και ενισχύεται η στόχευση στην ηλεκτρική ενέργεια, McLaren και Mercedes έσπευσαν να «κλείσουν» τη συμφωνία για τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

Μετά από μια απογοητευτική συνεργασία με τη Honda (2015-17) και μια τριετία με μονάδες ισχύος της Renault (2018-20), η McLaren επέστρεψε στη Mercedes το 2021 και από τότε πανηγύρισε την πρωτιά στο ιταλικό γκραν πρι του 2021, η οποία είναι η πιο πρόσφατη νίκη για ομάδα της Φόρμουλα Ένα που αγοράζει κινητήρες. Επίσης, από τότε μέχρι σήμερα η ιστορική ομάδα μετράει 15 βάθρα, συν την “pole” στον αγώνα σπριντ στο Σάο Πάουλο, καθώς επίσης την “pole” και τη νίκη στον αγώνα σπριντ του Κατάρ νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με αποτέλεσμα η McLaren να είναι η δεύτερη πιο γρήγορη ομάδα στο δεύτερο μισό της σεζόν ως προς τον ρυθμό αγώνα.

Η Mercedes παρέχει κινητήρες και στη Williams, ωστόσο στη νέα «εποχή» των μονάδων ισχύος ο αριθμός των παρόχων κινητήρων στη Φόρμουλα Ένα θα αυξηθεί από τους τέσσερις αυτή τη στιγμή (Mercedes, Ferrari, Renault, Red Bull/Honda) και ενδέχεται να φτάσουν τους επτά. Και αυτό γιατί η Audi «μπαίνει» στο πρωτάθλημα το 2026, όταν η Red Bull αρχίζει μια νέα συνεργασία με τη Ford, ενώ και η General Motors έχει δηλωθεί στην Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ότι θα παρέχει μονάδες ισχύος στην -υποψήφια προς ένταξη στη Φόρμουλα Ένα ομάδα της- Andretti Cadillac από το 2028.

Οι νέες μονάδες ισχύος από το 2026 θα είναι 50% εσωτερικής καύσης και 50% ηλεκτρικές, με μέγιστη απόδοση άνω των 1.000 ίππων, ενώ θα λειτουργούν με 100% βιώσιμο καύσιμο.

Share.

Comments are closed.