20 αποφθέγματα του Μικρού Πρίγκιπα που λατρέψαμε

0

Ο Μικρός Πρίγκιπας” είναι ένα αγαπημένο κλασικό λογοτεχνικό βιβλίο που συνεχίζει να εμπνέει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι μια διαχρονική νουβέλα γραμμένη από τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Αφηγείται τη μαγευτική ιστορία ενός μικρού πρίγκιπα που εγκαταλείπει το μικροσκοπικό αστεροειδές σπίτι του για να εξερευνήσει το σύμπαν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά μια σειρά από συναρπαστικούς χαρακτήρες σε διαφορετικούς πλανήτες, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και κοινωνίας. Καθώς ταξιδεύει, παίρνει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, τη φιλία και τη σημασία του να βλέπει κανείς με την καρδιά του.

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα είναι μια συγκλονιστική αλληγορία που αποτυπώνει την ουσία της παιδικής αθωότητας και την πολυπλοκότητα του κόσμου των ενηλίκων. Επισημαίνει την απώλεια της φαντασίας και του θαύματος που συχνά συνοδεύει την ενηλικίωση, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες να αγαπούν την παιδική περιέργεια μέσα τους. Οι αξιαγάπητες συζητήσεις του Μικρού Πρίγκιπα με μια σοφή αλεπού και η αγάπη του για ένα ντελικάτο τριαντάφυλλο τονίζουν την ομορφιά των δεσμών και την ανάγκη για σχέσεις φροντίδας.

1.«Αντίο, είπε η αλεπού. Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Δεν βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια»

2.«Μικρός Πρίγκιπας: Πού είναι όλοι οι άνθρωποι; Είναι λίγο μοναχικά στην έρημο… Το φίδι: Είναι μοναχικά, ακόμα και όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους»

3. «Είναι πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου από το να κρίνεις του άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, τότε είσαι πράγματι ένας σοφός άνθρωπος»

4. «Αλεπού: Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα πράγματα που εξημερώνουν»

5. «Αλλά ήμουν πολύ νέος για να ξέρω να αγαπώ.

6. «Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό»

7. «Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους και είναι κουραστικό τα παιδιά συνεχώς και πάντα να τους εξηγούν τα πράγματα»

8. «Οι άνθρωποι, εκεί που ζεις, καλλιεργούν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλά σε έναν κήπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν… Κι όμως αυτό που ψάχνουν, μπορεί να βρεθεί σε ένα και μόνο τριαντάφυλλο»

9. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές· μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει»

10.«Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους και είναι κουραστικό τα παιδιά συνεχώς και πάντα να τους εξηγούν τα πράγματα»

11. «Για τους ταξιδιώτες, τα αστέρια είναι οδηγοί. Για οποιονδήποτε άλλο, δεν είναι τίποτα, παρά μικροσκοπικά φώτα»

12. «Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη, είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι…»

13. «Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος εκεί που βρίσκεται»

14. «Μια μέρα, είδα τον ήλιο να δύει 49 φορές… Ξέρεις, όταν κάποιος είναι τρομερά στεναχωρημένος, προτιμά να βλέπει τα ηλιοβασιλέματα»

15.«Για μένα είσαι μόνο ένα μικρό αγόρι ίδιο με εκατό χιλιάδες άλλα μικρά αγόρια. Και δεν σε έχω ανάγκη. Ούτε εσύ με έχεις ανάγκη. Για σένα είμαι μόνο μια αλεπού όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Αλλά αν με εξημερώσεις θα έχει ανάγκη ο ένας τον άλλον. Θα είσαι το μόνο αγόρι στον κόσμο για μένα και θα είμαι η μόνη αλεπού στον κόσμο για σένα.»

16. Γίνεσαι υπεύθυνος, για πάντα, για ό,τι εξημερώνεις.

17. Θα είσαι μοναδικός για εμένα στον κόσμο. Θα είμαι μοναδικός για εσένα στον κόσμο.

18. Η αγάπη δε δημιουργείται από το να κοιτάει ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτούν προς τα έξω μαζί στην ίδια κατεύθυνση.

19. «Θα κοιτάζεις τη νύχτα τα αστέρια. Το δικό μου είναι πολύ μικρό, δεν μπορώ να σου δείξω πού βρίσκεται. Καλύτερα έτσι. Το αστέρι μου θα είναι για σένα ένα ανάμεσα σε όλα τα αστέρια. Έτσι, θα σ’ αρέσει να κοιτάζεις όλα τ’ αστέρια.»

20. «Τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό γελάνε στη δική σου φωνή.»

Share.

Comments are closed.