Ο Έλληνας «Λύκος της Wall Street»: Ο γιος ενός δολοφονημένου μεγιστάνα που έγινε απατεώνας – φυγάς

0

Σαν παιδί, τη δεκαετία του 1980, ο Άντονι Κωνσταντίνου έχασε τον πατέρα του, Αρίστο, έναν μεγιστάνα της μόδας, όταν τον πυροβόλησαν σε έναν δρόμο στο Λονδίνο που είναι γνωστός ως Billionaires’ Row. Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Κωνσταντίνου έμοιαζε να έχει αφήσει πίσω του αυτή την τραγωδία, καθώς ήταν ο επικεφαλής μιας ανερχόμενης εταιρείας trading, με γραφεία στον 21ο όροφο ενός νέου ουρανοξύστη, στην καρδιά του λονδρέζικου City. Όπως γράφει το Bloomberg, ο Κωνσταντίνου ζούσε τη μεγάλη ζωή. Το 2014 παντρεύτηκε τη γυναίκα του σε μία τελετή που κόστισε 3,1 εκατ. δολάρια στη Σαντορίνη, όπου οι καλεσμένοι του ήρθαν με ιδιωτικό τζετ που είχε μισθώσει. Η εταιρεία του ήταν χορηγός αθλητικών οργανώσεων, στο πλαίσιο των οποίων συνάντησε ακόμα και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.
Τα χρήματα για όλα αυτά υποτίθεται ότι προέρχονταν από την κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του, την οποία χρησιμοποίησε για να χτίσει μια εταιρεία trading συναλλάγματος, την Capital World Markets.
Όπως αποδείχθηκε το 2015, όταν η βρετανική αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας του Κωνσταντίνου, αξιοποιώντας στοιχεία από έναν πληροφοριοδότη, τα πράγματα δεν ήταν έτσι.
Τα γραφήματα στις οθόνες των υπολογιστών των traders του ήταν ψεύτικα, όπως ήταν και οι ισχυρισμοί γύρω από τα πλούτη του. Ο πολυτελής τρόπος ζωής του χρηματοδοτούνταν από τα χρήματα που τοποθετούσαν μικρο-επενδυτές στην εταιρεία του. Το ύψος της απάτης τύπου Ponzi («πυραμίδα»), υπολογίζεται στα 70 εκατ. στερλίνες. Πολλοί έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής.
Ο 41χρονος σήμερα Κωνσταντίνου βρέθηκε ένοχος σε 7 κατηγορίες απάτης και ξεπλύματος χρήματος τη Δευτέρα, έπειτα από μία δίκη που κράτησε σχεδόν δύο μήνες.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης ο ίδιος εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του. Εβδομάδες αργότερα, συνελήφθη στη Βουλγαρία με ψεύτικα έγγραφα. Αφότου αφέθηκε ελεύθερος για άγνωστους λόγους, αναζητείται μέχρι σήμερα, σημειώνει το Bloomberg.
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη προκύπτει ότι ο Κωνσταντίνου άρχισε να προσελκύει επενδυτές από τα τέλη του 2013. Τους υποσχόταν αποδόσεις 5% τον μήνα με συναλλαγές χωρίς ρίσκο στο συνάλλαγμα και ελάχιστη επένδυση 100.000 στερλινών.
Στους επενδυτές έλεγε ότι μόνο το 10% των χρημάτων τους θα χρησιμοποιούνταν σε trades, με την προσωπική περιουσία του Κωνσταντίνου να εγγυάται το ρίσκο τους.
Η εταιρεία του αναζητούσε πελάτες σε συνέδρια και γνωστούς, στους οποίους «πουλούσε» επενδύσεις τις οποίες δεν καταλάβαιναν.
Ο Κωνσταντίνου τους έκανε να πιστεύουν ότι η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του ήταν πολύ πολύπλοκη για να την κατανοήσουν. «Πιστεύεις ότι τα χρήματα βγαίνουν στην τύχη!;; Είναι μια ολόκληρη αλγοριθμική στρατηγική!!», έγραψε σε ένα μήνυμα προς κάποιον συνάδελφό του. «Απλά δεν την αναλύω γιατί είναι μεγάλη και βαρετή!». Όμως, κανένας από τους traders τους δεν ήξερε και πολλά για το συνάλλαγμα.
Οσο για τον ίδιο τον Κωνσταντίνου, συμπεριφερόταν σαν τον Λύκο της Wall Street. Πρώην υπάλληλοί του τον περιγράφουν σαν έναν επιθετικό νταή, που καλλιεργούσε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Συνήθιζε να απολύει ανθρώπους πάνω σε μια έκρηξη θυμού. Συχνά ήταν μεθυσμένος στη δουλειά, καθώς κρατούσε μπουκάλια σαμπάνιας και βότκας στο γραφείο.
Στις 3 Μαρτίου του 2015, όταν οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν στα γραφεία της εταιρείας του για να την κλείσουν και να προχωρήσουν στην κατάσχεση των εγγράφων, το έκαναν αφότου τους ειδοποίησε ένας πρώην υπάλληλος, ο οποίος ήθελε να παρέμβει πριν η πυραμίδα καταρρεύσει.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος του τον περιέγραψε σαν έναν «εγωιστή, κακομαθημένο άνδρα-παιδί», που «δεν ήταν ένας καλός άνδρας για να δουλεύεις ή να συναλλάσσεσαι μαζί του». Τόνισε όμως ότι δεν ήταν εγκληματίας. Η ομάδα του έριξε το φταίξιμο στα υψηλόβαθμα στελέχη του.
Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου, είτε αυτός είναι παρών στο δικαστήριο είτε όχι.

Share.

Comments are closed.