Τον Αύγουστο του 2003 ιδρύθηκε η εταιρεία Koliz Vostok, μιας κοινοπραξίας μεταξύ των Vilnius Koliz και του εργοστασίου Chystopol Watch Factory Vostok. Σαν στόχο για το νέο εγχείρημα έθεσαν τη δημιουργία ποιοτικών ρολογιών με μοντέρνο σχεδιασμό. Έτσι γεννήθηκε ο οίκος Vostok Europe.
Τον Απρίλιο του 2004 παρουσιάστηκε στην έκθεση ωρολογοποιίας BaselWorld η πρώτη δημιουργία του οίκου. Η σειρά πέντε μοντέλων συμπεριλάμβανε το “K3 Submarine”, το πρώτο best seller της Vostok Europe. Τα ονόματα των μοντέλων αποτελούσαν έναν φόρο τιμής στα σημαντικότερα επιτεύγματα της Σοβιετικής επιστήμης και τεχνολογίας, όλα κάτω από το σλόγκαν “Soviet Techno Design”.
Τον Μάιο του 2004 ξεκίνησε η παραγωγή των μηχανισμών 2426 και 2432, αποκλειστικά για την Vostok Europe. Η παραγωγή έγινε κάτω από το άγρυπνο μάτι της Chystopol Watch Factory Vostok. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έγιναν οι πρώτες παραλαβές ρολογιών στην Ελλάδα, καθώς και στη Γερμανία, την Πολωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λιγότερο από ένα έτος αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2005, ο οίκος Vostok Europe έγινε ο επίσημος χορηγός χρονομέτρησης του αγώνα Murmansk-Vladivostok. Το 2006 o οίκος μετακόμισε σε νέα γραφεία. Οι χώρες στις οποίες τα ρολόγια Vostok Europe ήταν διαθέσιμα το 2007 έφτασαν τις 30, και το 2008 κυκλοφόρησε το Energia, το πρώτο και μοναδικό ασύμμετρο μοντέλο του οίκου.
To 2009 η Vostok Europe συνεργάστηκε με την Ελβετική εταιρεία mbmicrotec για να θέσει τις βάσεις για τη νέα συλλογή ρολογιών της, με σωλήνες tritium. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η κυκλοφορία του ”Ekranoplan”, του πρώτου ρολογιού της Vostok Europe με φωτισμό tritium.
Το 2010 η Vostok Europe μπήκε στα βαθιά, κυκλοφορώντας τη σειρά “Anchar”, την πρώτη που εστίασε τους δύτες και συνδύασε τον φωτισμό tritium και την αδιαβροχοποίηση μέχρι τα 300 μέτρα. Οι μηχανισμοί των ρολογιών ήταν της Ιαπωνικής εταιρείας SII. Σύντομα η Vostok Europe έγινε κι ο επίσης χορηγός χρονομέτρησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Το 2011 η Vostok άλλαξε το σλόγκαν της σε “For Going to Extremes”, δηλαδή “για να φτάνεις στα άκρα”. Είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης που ακολουθεί ο οίκος. Την ίδια χρονιά τα ρολόγια Vostok Europe γίνονται τα επίσημα ρολόγια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης κατάδυσης, του Ελληνικού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, του ράλι Ρουμανίας και του Ράλι Enduro Λιθουανίας. Τέλος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μούι Τάι, ο Σλοβάκος Vadimir Moravcik γίνεται πρεσβευτής της μάρκας.
Τον χειμώνα του 2012, τα ρολόγια Anchar δοκιμάστηκαν στο ράλι Dakar, στον καρπό του Λιθουανού ραλίστα Gintautas Igaris. Το ράλι διήρκησε 2 εβδομάδες και η πίστα στην οποία έτρεξε ήταν στη νότια Αμερική.
Η Vostok Europe συστηματικά σχεδιάζει ειδικές εκδόσεις των ρολογιών της για τον στρατό του ΝΑΤΟ. Έχει κυκλοφορήσει εκδόσεις για ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, για πιλότους F-16 και ελικοπτέρων Apache, για βατραχανθρώπους και για πολλά ακόμη στρατεύματα.
Τον Ιούλιο του 2012 τα ρολόγια N1 Rocket Tritium δοκιμάστηκαν σε μια αποστολή στη βαθύτερη σπηλιά του κόσμου, την Krubera-Voronia. Η Λιθουανική και Ουκρανική αποστολή κατέβηκε περισσότερα από 2 χλμ μέσα στα έγκατα της γης σε μια διαδρομή 2 εβδομάδων. Τον Απρίλιο του 2013 το Lunokhod, ένα πολυχρηστικό ρολόι με ελβετικό μηχανισμό, ξεπέρασε τη στρατόσφαιρα! Έφτασε τα 16.680 μέτρα, ύψος διπλάσιο από την κορυφή του Έβερεστ. Το ρολόι λειτούργησε άψογα στους -44 βαθμούς κελσίου, υπό πίεση 88mB και εκτεθειμένο σε ραδιενεργό ακτινοβολία 1200mkR/h.
Ο διάσημος Λιθουανός πιλότος και πρωταθλητής αεροβικών Jurgis Kairys έγινε brand ambassador της Vostok. Από το καλοκαίρι του 2013 ο αεροναυπηγός πετάει μόνο με το ειδικό ρολόι του, που φέρει την υπογραφή του στο καντράν. Ο πιο δυνατός άντρας του κόσμου, ο Zydrunas Savickas, γνωστός κι ως Big Z, έχει κερδίσει πολλαπλές φορές διαγωνισμούς δύναμης, φοράει μόνο το προσωπικό του αυτόματο Lunokhod-2, που στην πίσω πλευρά έχει όλες του τις νίκες.
Το 2014 η Vostok Europe κυκλοφόρησε τα πρώτα στον κόσμο ρολόι με αυτόματο μηχανισμό χρονογράφου column-wheel ΝΕ88 από την ιαπωνική εταιρεία SII. Αυτά τα ρολόγια είναι οι πρώτοι χρονογράφοι στην ιστορία της Vostok Europe και είναι αφιερωμένα στην επέτειο 10 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας. Ο σχεδιασμός τους είναι εμπνευσμένος από το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, το AN-225 Mriya.
Η ιστορία του οίκου Vostok Europe
0
Share.