Τζιμ Ράτκλιφ: Ο πιο πλούσιος Βρετανός επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει τη Λίβερπουλ

0

Ο σερ Τζέιμς Αρθουρ Ράτκλιφ είχε στο σχεδιασμό του την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η προσπάθεια του δεν καρποφόρησε, καθώς η οικογένεια Γκλέιζερ απέρριψε την πρόταση του, και στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του στη Λίβερπουλ!
Ο Βρετανός μεγιστάνας, ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις και της ελβετικής Λοζάνης, που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις χημικών, θέλει να «εισέλθει» στην Premier League και είχε αποφασίσει να κινηθεί για τη Γιουνάιτεντ, αλλά η οικογένεια Γκλέιζερ δεν σκέφτεται να παραχωρήσει τις μετοχές της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liverpool Echo» η αμερικανική εταιρία «Fenway Sports Group» και ο μεγαλομέτοχος της Τζον Χένρι, που είναι ιδιοκτήτης των «κόκκινων», έχει αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές του και ο Ράτκλιφ εκδήλωσε ενδιαφέρον να προχωρήσει τις επαφές για να γίνει το νέο αφεντικό στο «Ανφιλντ».

Πώς δημιούργησε την αυτοκρατορία του

Με την αγορά και την πώληση μετοχών και επιχειρήσεων, ο Ράτκλιφ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων, αν και οι εκτιμήσεις για την ακριβή αξία της περιουσίας του ποικίλλουν. Το Forbes εκτιμά την περιουσία του σε κάτι λιγότερο από 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από επιχειρήσεις που κάποτε ανήκαν στον πετρελαϊκό κολοσσό BP, ο Ράτκλιφ γιος ξυλουργού, δημιούργησε μια εταιρεία, την Ineos, της οποίας τα χημικά και οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού στην καθημερινή ζωή. Με 194 τοποθεσίες και παρουσία σε 29 χώρες, η Ineos πραγματοποιεί πωλήσεις περίπου 50 δισεκατομμυρίων λιρών απασχολώντας περισσότερους από 26.000 εργαζομένους.

Ο Ράτκλιφ μετά την αποφοίτησή του με πτυχίο χημικού μηχανικού από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ το 1974, πέρασε αρκετά χρόνια στις εταιρείες πετρελαίου BP και Esso προτού ενταχθεί στην εταιρεία παραγωγής υφασμάτων και χημικών προϊόντων Courtaulds. Στη συνέχεια, το 1989, αποφάσισε να κάνει «στροφή στην καριέρα του» όταν εντάχθηκε στην Advent International.

Ο Ράτκλιφ και ο συνάδελφός του, ο επίσης επιχειρηματίας, Τζον Χόλυγουντ, αγόρασαν το τμήμα χημικών της BP στο Hythe κοντά στο Σαουθάμπτον για 40 εκατομμύρια στερλίνες το 1992. Μέχρι το 1994, η αξία του άγγιζε τις 100 εκατομμύρια στερλίνες. Λίγο αργότερα ωστόσο, ο Ράτκλιφ αποχώρησε για να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την Ineos, το 1998 η οποία εξελίχθηκε σε μια χημική μονάδα παραγωγής ενέργειας, επεκτείνοντας μέσω εξαγορών ή επενδύοντας σε αμφιλεγόμενους τομείς όπως το fracking.

Λόγω της απόφασής του να μην διαθέσει ποτέ την εταιρεία και συνεπώς να μην έχει μετόχους της City για διαβούλευση, ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος είναι επίσης ο πλειοψηφικός μέτοχος της Ineos, μπόρεσε να προχωρήσει γρήγορα σε συμφωνίες. Το 2017, η Ineos προχώρησε στην εξαγορά της Belstaff, εταιρεία κατασκευής ρούχων για μοτοσικλετιστές.

Πιο πρόσφατα, και συγκεκριμένα, το 2019, ο Ράτκλιφ έγινε ο νέος ιδιοκτήτης μιας υψηλού προφίλ επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας. Η ομάδα ονομάζεται πλέον Ineos Grenadiers. Είναι ακόμη, ιδιοκτήτης της γαλλικής Nice και της ελβετικής ομάδας Lausanne-Sport, ενώ η Ineos έχει συνεργασία με την ομάδα F1 της Mercedes.

Share.

Comments are closed.