ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ: Η ψυχή και τα ονειρα της Ρεάλ Μαδρίτης..

0

“Ο πατέρας μου ηθελε να με δεί δικηγόρο. Προερχόταν απο φτωχή οικογένεια και το μόνο που ηθελε ειναι να δεί το γυίο του δικηγόρο. Προσπάθησα για αυτό, αλλά μέσα μου ηξερα οτι ηρθα στην ζωή μόνο για ενα σκοπό: να δουλέψω για την Ρεάλ Μαδρίτης και να την δώ να γίνεται η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Τώρα θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που μπόρεσα να πετύχω και τα δύο. Και να ικανοποιήσω τον πατέρα νου, και να υλοποιήσω το παιδικό μου ονειρο. Να γίνω κάποτε πρόεδρος της Ρεάλ…”

Υπήρξαν πρόεδροι και πρόεδροι στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πρόεδροι που συνέδεσαν το όνομα τους με τις μεγάλες στιγμές των ομάδων που υπηρέτησαν. Ένας όμως στέκεται πάνω από όλους. Ο άνθρωπος που συνέδεσε περισσότερο από κάθε άλλον το όνομα του με την ιστορία μιας ομάδας. Αν σας ρωτήσουν μάλιστα ποιο όνομα προέδρου σας έρχεται πρώτο από όλα στο νου, τότε σίγουρα θα απαντήσετε ως εξής: ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ. Για τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι το απόλυτο σύμβολο, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος, αυτός που έκανε την Ρεάλ αυτό που είναι σήμερα. Η μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη. Για τους εχθρούς της Ρεάλ είναι αυτός που ευθύνεται για το μεγαλείο της ομάδας. Η ιστορία του θα μπορούσε να γραφεί σαν ένα παραμύθι. Από τότε που κατάλαβε τον κόσμο, αγάπησε την Ρεάλ. Έπαιξε ποδόσφαιρο σε αυτήν, μετά έγινε παράγοντας, και στην συνέχεια πρόεδρος. Συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του συλλόγου.
Αν και στην ζωή τίποτε δεν έχει μονάχα μια όψη, εν τούτοις για τον Σαντιάγο Μπερναμπέου, δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά εναντίον. Εξαρτάται βέβαια από ποια πλευρά είστε . Είπαμε, για τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης το πέρασμα του από την ομάδα προκάλεσε σε όλους πάθος και λατρεία. Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1895 στο Αλμπαθέτε και για όλη του την ζωή έζησε μέσα στην οικογένεια της Ρεάλ. Ο πατέρας του καταγόταν από την Βαλένθια, και η μάνα του από την Κούβα. Από παιδί όμως εγκαταστάθηκε στην Μαδρίτη. Έδειξε γρήγορα το ταλέντο του προς το ποδόσφαιρο, και γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα τελείωσε το αθλητικό σχολείο της Ρεάλ, και οι δεσμοί του με την ομάδα έγιναν άρρηκτοι. Πέρασε στο πανεπιστήμιο ακολούθησε την νομική, ενώ έπαιζε και ποδόσφαιρο στην Ρεάλ, στην πρώτη ομάδα, αφού δεν έφυγε ποτέ από τα τμήματα της ομάδας, ούτε και από τα εφηβικά. Ακολούθησε δηλαδή όλα τα τμήματα μέχρι να φτάσει στην πρώτη ενδεκάδα της αγαπημένης του Ρεάλ Μαδρίτης. Έπαιξε πολλά χρόνια στην Ρεάλ Μαδρίτης, από το 1912 έως και το 1927, όντας ένας καλός επιθετικός πάντα μέλος στην βασική ενδεκάδα. Πήρε το πτυχίο της Νομικής με άριστα, και όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του προσπάθησε να ακολουθήσει το επάγγελμα και να το εξασκήσει ξεκινώντας από το Οβιέδο. Δεν άντεξε περισσότερο από δύο χρόνια μακριά από την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης και επέστρεψε άρον – άρον στην Μαδρίτη. Το 1929 ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα της ομάδας, αλλά γρήγορα ξεχώρισε με την ευστροφία του και το 1935 έγινε γενικός διευθυντής της αγαπημένης του ομάδας.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943 ο Σα;ντιάγο Μπερναμπέου γίνεται πρόεδρος της ομάδας. Η πιο μεγάλη ημέρα της ιστορίας της ομάδας, μετά από εκείνη της ίδρυση της. Ο Μπερναμπέου στρώθηκε αμέσως με τα μούτρα στην δουλειά. Στις 22 Ιουνίου του 1944 αγοράζει μια έκταση, στην οποία και χτίζει ένα υπερσύγχρονο για την εποχή στάδιο, όπου και θα έπαιζε η ομάδα. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 το γήπεδο άνοιξε τις πύλες του και η Ρεάλ στο πρώτο παιχνίδι κέρδισε 3-1 την Μπελενένσες. Το επόμενο βήμα του νέου προέδρου είναι να χτίσει μια ανίκητη αρμάδα, η οποία θα κατακτούσε τα πάντα. Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο ήταν ο πρώτος μεγάλος σταρ που ήρθε στην Μαδρίτη, απόκτημα του προέδρου, και ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια του να φτιάξει μια ανίκητη ομάδα. Παράλληλα, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, ο Μπερναμπέου απολάμβανε την στοργή του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος έβλεπε την Ρεάλ και τον Μπερναμπέου ως το κυριότερο και απόλυτο αντικομουνιστικό σύμβολο. Ο Φράνκο επενέβη, όταν ο Ντι Στέφανο έδωσε τον λόγο στην Μπαρτσελόνα. Όταν ο δοκιμάστηκε και στην Ρεάλ, ο Φράνκο απεφάνθηκε ότι ο παίκτης θα παίζει ένα χρόνο στους Καταλανούς και ένα στους ” μερένγκες”. Οι Καταλανοί εξοργίσθηκαν, αλλά αντί να το παλέψουν – μέγα λάθος τους- πήραν τα χρήματα που τους έδωσε η Ρεάλ και παρέδωσαν τα δικαιώματα τους. Βλέπετε με τα χρήματα τα πάντα αλλάζουν σε 24 ώρες. Έτσι λοιπόν ο δρόμος άνοιξε και ο Ντι Στέφανο αποτέλεσε τον φυσικό αρχηγό της ομάδας.
Η ιστορία πήρε το δρόμο της και η Ρεάλ Άρχισε να κατακτά τα πάντα.
Ο Μπερναμπέου πλαισίωσε τον παίκτη με άλλους σπουδαίους, όπως ο Πούσκας, και ο Κοπά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στην δεκαετία του ’50 η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τα 5 πρώτα Κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης, ενώ στα 35 χρόνια που ήταν πρόεδρος ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας , 6 κύπελλα Ισπανίας, 6 κύπελλα πρωταθλητριών και 1 διηπειρωτικό κύπελλο. Ο Μπερναμπέου είχε περάσει για τους φανατικούς φίλους της Ρεάλ στα όρια του μύθου. Η λατρεία των κατοίκων της Μαδρίτης ήταν πρωτοφανής προς το πρόσωπο του, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη του αναγνώριζε την τεράστια συμβολή του στην ποδοσφαιρική ανάπτυξη της Ρεάλ αλλά και του Ισπανικού ποδοσφαίρου κατ επέκτασιν. Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου πέθανε στις 2 Ιουνίου του 1978. Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν για να του πουν το στερνό αντίο και να του αποδώσουν τον ύψιστο φόρο τιμής. Η Ρεάλ εμφανίστηκε με μαύρα περιβραχιόνια και ως ένδειξη σεβασμού, ονόμασε το γήπεδο της σε ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ, τιμώντας ουσιαστικά τον άνθρωπο που την έκανε μεγάλη, που έβαλε τις βάσεις για την ποδοσφαιρική της παντοκρατορία. Στα γραφεία της Ρεάλ, υπάρχουν παντού οι φωτογραφίες, ενώ στο άκουσμα του ονόματος του, επικρατεί σιωπή. Οι “Ουλτρας” δεν δέχονται κουβέντα για τον αείμνηστο πρόεδρος αλλά και ο νυν πρόεδρος της ομάδας, όποτε μιλάει για αυτόν, μιλάει με ζεστασιά και σεβασμό. Είπαμε η συμβολή του Μπερναμπέου στην ιστορία της Ρεάλ είναι τεράστια. Ας είναι καλά ο άνθρωπος όπου και να ναναι….

Share.

Comments are closed.