Κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη για τρία στελέχη της Volkswagen

0

Κατηγορίες για χειραγώγηση αγοράς αντιμετωπίζουν δύο νυν και ένας πρώην διευθυντής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, για το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό που έφεραν τα οχήματά της για να ξεγελούν στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων που ξέσπασε το 2015.  Πρόκειται για τον οικονομικό διευθυντή Χέρμπερτ Ντάις, το πρόεδρο της εταιρείας Ντίτερ Ποτς και τον πρώην οικονομικό διευθυντή Μάρτιν Βίντερκομ. Οι Γερμανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι τρεις επίτηδες ενημέρωσαν τις αγορές με καθυστέρηση για το κόστος που είχε για τη Volkswagen το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα της εταιρείας με σκοπό να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής της.

Ο Βίντερκομ παραιτήθηκε λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα το σκάνδαλο, ενώ ο ο Ποτς που ήταν μέχρι τότε ανώτατο οικονομικό στέλεχος έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Ντάις προσελήφθη στην εταιρεία λίγο πριν από το σκάνδαλο και αρχικά προσελήφθη ως επικεφαλής της μητρικής Volkswagen.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την απόφαση των εισαγγελέων, ωστόσο η μετοχή της εταιρείας έπεσε 2,4% με την ανακοίνωση της δικαιοσύνης. Η Volkswagen έχει ήδη παραδεχτεί ότι τοποθετήθηκε το παράνομο λογισμικό στα οχήματά της. Συνολικά, σε ολόκληρο τον κόσμο 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα είχαν εξοπλιστεί με το λογισμικό αυτό.

Το σκάνδαλο έχει κοστίσει στη Volkswagen πάνω από 30 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, κόστος ανάκλησης οχημάτων και δικαστικές διεκδικήσεις θιγόμενων πελατών. Να σημειωθεί ότι η Volkswagen έχει ήδη αποδεχθεί την ενοχή της στη νομική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, όπου δύο στελέχη της έχουν καταδικαστεί και μπει στη φυλακή, ενώ ακόμη 6 είναι αντιμέτωποι με σχετικό κατηγορητήριο.

Πηγή: efsyn

Share.

Comments are closed.