Απαγόρευσαν στην Περιστέρη την είσοδο στο μνημείο της Αμφίπολης

0

Σοκ και έντονο προβληματισμό προκαλεί η απαγόρευση εισόδου στον Καστά της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη. Η ανασκαφέας, και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος του Απόστολου Τζιτζικώστα στο νομό Σερρών με την «Αλληλεγγύη», δεν μπόρεσε να εισέλθει την περασμένη Δευτέρα στο μνημείο που η ίδια έφερε στο φώς το 2014.

του Γιώργου Ροδάκογλου

Η ρητή εντολή απαγόρευσης εισόδου στο ταφικό συγκρότημα, που πιθανότατα έχει μοβ πολιτική απόχρωση, δόθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δήμητρα Μαλαμίδου γεγονός που κυριολεκτικά ξαφνιάζει και δημιουργεί πολλά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα που οδήγησαν στην ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Το περιστατικό δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας αλλά πραγματικό γεγονός που συνέβη παρουσία περίπου σαράντα ατόμων της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων που επισκέφθηκαν την περιοχή. Όταν τα μέλη του γκρουπ έφτασαν στην Αμφίπολη με ξεναγό την ίδια την ανασκαφέα, ο αρχιφύλακας της περιοχής ενημέρωσε τον επικεφαλής Παναγιώτη Καρίπογλου ότι υπάρχει ρητή απαγόρευση εισόδου στον τύμβο Καστά από την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών. Έτσι η είσοδος στο μνημείο δεν επετράπη στους επισκέπτες αλλά και στην ίδια την ανασκαφέα που ήθελε να εισέλθει στο μνημείο για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η ξενάγηση της αποστολής περιορίστηκε στον περίβολο και στην είσοδο του τάφου ενώ στη συνέχεια το γκρουπ αποχώρησε. Ακολούθησε έντονη διαμαρτυρία προς την ΕΦΑ Σερρών ενώ το θέμα έφτασε ακόμη και σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό της Αθήνας που ενημερώθηκε από συγγενικό του πρόσωπο που ήταν παρών στην ξενάγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για το συμβάν το οποίο πέρα από κάθε πιθανή πολιτική συσχέτιση, θέτει ένα ηθικό ζήτημα για τον αποκλεισμό της ανασκαφέως από το μνημείο της. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται πλέον είναι ξεκάθαρο.

Πρόκειται για μια απόφαση που είναι προσωπική επιλογή της κυρίας Μαλαμίδου ή πρόκειται για απόφαση της κεντρικής διοίκησης του Υπ.Πο; Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αποκλεισμός αυτός, έχει χαρακτηριστικά ανωριμότητας.

Share.

Comments are closed.