Τι σχεδιάζουν μετά τις εκλογές για την Αμφίπολη

0

H ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης είναι συναφής με το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

του Γιώργου Ροδάκογλου

Μετά από πέντε χρόνια πλήρους αδιαφορίας και απαξίωσης του μνημείου, οι συνθήκες φαίνεται πως ωρίμασαν πλέον για την αποκατάσταση μιας “σκοτεινής περιόδου” που στόχο της είχε την προγραμματισμένη υποβάθμιση των ευρημάτων εν όψη της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ειλημμένη την απόφαση του για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή της Αμφίπολης, μόλις αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, κάτι που διατύπωσε για πρώτη φορά και κατά την επίσκεψη του στο μνημείο το 2017.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που επενδύει στην υποψηφιότητα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη η οποία ως εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος του νομού Σερρών, ίσως και μελλοντική αντιπεριφερειάρχης, θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να προωθήσει την ανάδειξη της ανασκαφής. Αποδεκτό επίσης είναι το γεγονός των ενεργειών του νυν δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου, οι χειρισμοί του οποίου σε Διεθνές επίπεδο έθεσαν έως τώρα ισχυρές βάσεις στον ελληνισμό της Ομογένειας για την ανάδειξη της ανασκαφής, ενέργειες που αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές. Εν όψη της προεκλογικής περιόδου και του κλίματος που επικρατεί η “σκιά” του μνημείου φαίνεται να υποχωρεί πλέον και μετατοπίζεται τώρα στα πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας που ανέλαβαν κατά την τελευταία τετραετία πολιτικές θέσεις.

Στο επίκεντρο των κρίσεων βρίσκεται μια ομάδα αρχαιολόγων που ανησυχούν έντονα αφού η προσπάθεια υποτίμησης του μνημείου σε μια πορεία προς τη συμφωνία Πρεσπών ολοκληρώθηκε ως σχεδιασμός της κεντρικής πολιτικής σκηνής με σκαλοπάτι τη δική τους επιχειρηματολογία. Η ανησυχία τους λοιπόν για την επόμενη μέρα διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον, μέσα από τις υποχωρήσεις που έκαναν ήδη από τις αρχικές τους θέσεις. Επί τέσσερα χρόνια διατείνονταν και απέδιδαν μια Ρωμαϊκή δημιουργία στο μνημείο της Αμφίπολης, τη στιγμή που η ανασκαφέας το χρονολόγησε από την πρώτη στιγμή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π. Χ. αιώνα, στα χρόνια δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι ευνοήθηκαν από την κυβέρνηση μέσα από τη διατύπωση μιας διαφορετικής επιστημονικής άποψης προκειμένου να αναρριχηθούν σε διευθυντικές θέσεις. Τώρα οι ίδιοι είναι αυτοί που προσεγγίζουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρήσουν και στο μέλλον την εξουσία που απέκτησαν.

Share.

Comments are closed.