Γιατί ο Πούτιν θέλει να “μπλοκάρει” την συμφωνία των Πρεσπών

0

Τις επιδιώξεις του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν να τοποθετήσει «εμπόδια» στην συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης της Ρωσίας να υπονομεύσει την Δύση και το Νάτο, υπογραμμίζει σημερινό άρθρο της Washington Post με τίτλο, « Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με γιγαντιαίο ρωσικό πρόβλημα.»

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σύνολο ανώτερων αξιωματούχων της Δύσης «παρελαύνει στα Σκόπια», τη μικρή πρωτεύουσα μιας ακόμη μικρότερης χώρας, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία είναι μικρότερη από το Μέριλαντ με πληθυσμό μόλις 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Αναφέρει το άρθρο.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προαναφερθέντων ήταν η άφιξη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάττις , τη Δευτέρα, ο οποίος μάλιστα απεκάλεσε την πΓΔΜ “έναν αξιόπιστο συνεργάτη όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, τονίζοντας μάλιστα την αξιόλογη προσφορά της χώρας στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.” Συνεχίζει.

Γιατί όλη η αναστάτωση;

Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πΓΔΜ θα ψηφίσουν για το αν θα αλλάξουν το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, θέτοντας τέλος στην δεκαετή διαμάχη με τη Ελλάδα και ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Η συγκεκριμένη επιλογή αγγίζει με την σειρά της μια άλλη παράμετρο, αυτή της διαμάχης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, με την τελευταία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας , θέτοντας έτσι εμπόδιο σε περεταίρω επέκταση του ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει η WP, εντυπωσιακότερο όλων είναι οι διαφορές στις τακτικές.

Την ίδια ώρα που οι δυτικές χώρες προσπαθούν να «προσελκύσουν» τους πολίτες της πΓΔΜ με εμφανίσεις και ομιλίες, «βάσει των προτιμήσεων» του κου Ματτίς και της Καγκελαρίου Μέρκελ, η Ρωσία προβαίνει σε τακτικές εκστρατειών κεκαλυμμένης προπαγάνδας, με διάδοση ψεύτικων ειδήσεων στα σόσιαλ Μίντια και με χρηματική στήριξη σκοπιανών εξτρεμιστών που προβαίνουν σε οργανωμένες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ( Ενάντια στην συμφωνία.)

«Δεν χωρεί αμφιβολίας ότι οι ( Οι Ρώσοι) έχουν μεταφέρει χρήματα και διενεργούν ευρύτερες εκστρατείες επιρροής.» Δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Ματτίς

Οι ενέργειες της Μόσχας, προσομοιάζουν, σε αυτές που ακολούθησε όσον αφορά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες Δημοκρατίες, δυτικές χώρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές.

Κύριο χαρακτηριστικό, οι ψεύτικοι λογαριασμοί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προκειμένου να διαδίδονται δηλητηριώδη σχόλια και ειδήσεις που δεν έχουν ίχνος αλήθειας.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από τους New York Times, για διπλωμάτες από την Δύση που υποστηρίζουν ότι δεκάδες νέες σελίδες, «ξεπηδούν» καθημερινά στο Facebook, με περιεχόμενο αυτών προτρέπει στο μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

«Μερικές μάλιστα, παρακινούν τους πολίτες να βάλουν φωτιά στα ψηφοδέλτια ενώ διαδίδουν ψεύδη περί επιθέσεων της αστυνομίας εναντίον όσων τίθενται κατά της αλλαγής ονόματος .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρία ακτιβιστή, φωτογραφία διάσημου τραγουδιστή που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου προσωπικών διαφορών, έχει κατακλύσει τα σόσιαλ μίντια με την επεξήγηση ότι τάχα τραυματίστηκε ενώ διαδήλωνε ενάντια στην συμφωνία.»

Η επιμονή του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστρέψει τη μακεδονική συμφωνία, ακόμη και εις βάρος  της φιλικής προς την χώρα του, Ελλάδας προσφέρει ένα «χρήσιμο μάθημα».

Η ΠΓΔΜ μπορεί να μην συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τρεις πλευρές από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Δεν αποτελεί αδιαμφισβήτητη απειλή για τη Ρωσία, αλλά η είσοδός της στη διατλαντική συμμαχία και την ευρωπαϊκή κοινότητα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας παραδοσιακά «ασταθούς» περιοχής στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια της Μόσχας να χαλάσει τη συμφωνία λειτουργεί ως μια ακόμη υπενθύμιση ότι ο Πούτιν βλέπει τις σχέσεις με τη Δύση με απόλυτα μηδενιστικούς όρους:

Κάθε κέρδος για την Δύση όσο μικρό και αν είναι, θεωρείται θανάσιμη απειλή.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι το ανοικτό κάλεσμα από τη Δύση θα οδηγήσει στη ρωσική παρέκκλιση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πρόταση ψηφίσματος για το δημοψήφισμα, η οποία θα δώσει στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τη βάση για να εγκρίνει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή, να «περνά».

Αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ένα πράγμα από την υπόθεση της ΠΓΔΜ παραμένει σαφές:

Ο Πούτιν έχει πάντα στόχο την υπονόμευση της Δύσης και των θεσμών της όποτε και όπου μπορεί. Καταλήγει η WP.

Πηγή: Washigton Post

Share.

Comments are closed.