Οι ιδρυτές της Fiat εγκαταλείπουν την Ιταλία

0

Σε μία πολύ ισχυρή – αν και εν πολλοίς συμβολική – κίνηση προχώρησε ηοικογένεια Agnelli, που στο τέλος του 19ου αιώνα ίδρυσε τη Fiat και είναι μία από τις ισχυρότερες στην Ιταλία, καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της χώρας που προσπαθεί να ορθοποδήσει και να τονώσει τις επενδύσεις της. Συγκεκριμένα, οι Agnelli μεταφέρουν την έδρα της επενδυτικής εταιρείας Exor με κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων και διατηρεί μετοχές των Fiat, Ferrari και Chrysler, στην Ολλανδία, εγκαταλείποντας το Τορίνο. Σημειώνεται πως η Fiat και η Ferrari έχουν ήδη μεταφερθεί στο Amsterdam.

Η πρόθεση της κίνησης είχε πρωτοεκφραστεί από τον πρόεδρο της εταιρείας John Elkaan, τρισέγγονο του ιδρυτή της Fiat Giovanni Agnelliτον Ιούλιο, περιγράφοντάς την ως «φυσιολογική». Το CNN επικαλείται πηγή που λέει πως η «μετακόμιση» γίνεται ώστε να μπορεί η οικογένεια να επωφεληθεί από την εμπορική, νομική και οικονομική τεχνογνωσία που παρέχει το Amsterdam. «Οι επενδυτές περιμένουν από μία πολυεθνική εταιρεία να έχει ως βάση ένα διεθνές κέντρο», εξήγησε.

Οι βιομηχανικές δραστηριότητες των ομίλων θα παραμείνουν στην Ιταλία όπου απασχολούνται πάνω από 80.000 άτομα. Ο Elkaan αρνήθηκε πως η μεταφορά συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο, σχολιάζοντας την κίνηση, ο πρόεδρος της Illy – της γνωστής φίρμας καφέ – σε συνέντευξή του στο συμπόσιο Ambrosettiείπε πως οι μεταρρυθμίσεις του Renzi «δεν είναι ακόμη αρκετές για να κρατήσουν τις εταιρείες holding όπως αυτή των Agnelli στη χώρα».

Πηγή: Capital.gr

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.