Μεθοδεύουν στο ΚΑΣ νέα επίθεση για την Αμφίπολη

0

του Γιώργου Ροδάκογλου
Νέα επίθεση για την ανασκαφή της Αμφίπολης βρίσκεται προ των Πυλών με τις «ευλογίες» της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη.

Με φόντο τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εσπευσμένα προγραμματίζεται στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά αναμένεται να δεχθεί τα πυρά μελών του ΚΑΣ με αφορμή το «Ρωμαϊκό» πόρισμα.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και ανάλογα θα εγκριθούν και θα ανατεθούν οι τρείς μελέτες, (εξασφάλιση πρανών, διευθέτηση απορροής ομβρίων, επικαιροποίηση της στερεωτικής διάταξης υποστηλωμάτων στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και εξασφάλιση της ευστάθειάς του).
Η συζήτηση για την έγκριση των μελετών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε ορισμένα μέλη του ΚΑΣ και υπό την ομπρέλα του, να επιτεθούν δημόσια εναντίον της Κατερίνας Περιστέρη.
Θα ασκήσουν αυστηρή κριτική για το νέο μοντέλο με το οποίο εξελίχθητε η ανασκαφή με στόχο -όπως πιστεύουν – να «ξεφτιλίσουν» το Μακεδονικό Τάφο στο τύμβο Καστά.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ενδεχομένως θα δοθεί έμφαση στο άτυπο πόρισμα που συνέταξε η φιλική παρέα της κυρίας Βλαζάκη αλλά θα διατυπωθούν παρουσία δημοσιογράφων και οι θέσεις άλλων μελών του.
Διαφαίνεται ουσιαστικά ότι η συζήτηση για την ανασκαφή της Αμφίπολης θα οδηγηθεί σε μια συζήτηση με πολιτικές προεκτάσεις, δηλαδή μια συζήτηση που ενδεχομένως υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες .
Μπροστά λοιπόν στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το νέο σχήμα κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, τα μέλη του ΚΑΣ θα επιχειρήσουν να επισημοποιήσουν τις απόψεις τους, διότι είναι άγνωστο εάν θα συμμετέχουν σ ένα μελλοντικό ανασχεδιασμό του .
Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να διασφαλιστεί με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού υπουργού είναι, αρχικά η σοβαρότητα αυτής της συνεδρίασης.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Ο σχεδιασμός υποβάθμισης του μνημείου έχει άμεση σχέση με την προοπτική εξελίξεων μέσω των νέων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΣΕΣ 2014 2020 και κυρίως με την κατανομή κονδυλίων για έργα ανάπτυξης, που ιεραρχικά πρώτη, πρέπει να έχει η Αμφίπολη.
Η δημοσιοποίηση του πορίσματος που υπογράφει η Προϊσταμένη των ανασκαφών στις Αιγές, Αγγελική Κοτταρίδη και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη, και το οποίο εμφανίζει ως «ρωμαϊκό κτίσμα» τον Μακεδονικό Τάφο, επιχειρεί ουσιαστικά να μειώσει την αίγλη του μοναδικού σε μέγεθος ακέραιου Μακεδονικού Τάφου που κατασκευάσθηκε πριν από 2.300 χρόνια και που αποκαλύφθηκε στην ολότητα του.
Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη διεκδικεί πλέον την πρωτιά κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έως τώρα όμως είχε η Βεργίνα.
Επί πλέον η κυρία Βλαζάκη και η παρέα της, τρέμουν στην ιδέα ότι η συνέχιση της ανασκαφής μπορεί να φέρει στο φώς και κάτι άλλο, πιο εντυπωσιακό. Γι αυτό βάζουν φρένο στις περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες προκειμένου όχι μόνο να επιτεθούν πολιτικά στην προηγουμένη κυβέρνηση που είχε τη βούληση, αλλά και για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες στο μέλλον, για την τοποθέτηση δικών τους προσώπων.
Και ως στάχτη στα μάτια των κατοίκων της περιοχής το ΥΠ.ΠΟ θα εξακολουθεί να χρηματοδοτεί με ελάχιστα κονδύλια άλλες ανασκαφές στην Αμφίπολη, αλλά όχι την ανασκαφή στον τύμβο.
Αρχαιολόγοι, που κατέχουν θέσεις κλειδιά, ενδιαφέρονται για το τι ακριβώς κρύβεται στο τύμβο Καστά και το σημαντικότερο είναι ότι θα ήθελαν πολύ να εμπλακούν στην ανασκαφή προσπερνώντας την Κατερίνα Περιστέρη. Μια λάθος χρονολόγηση λοιπόν του μνημείου θα ήταν ένας βασικός λόγος να την αποδομήσουν και να τη βάλουν στην άκρη.
Μόνο έτσι θα άνοιγε διάπλατα ο δρόμος, να συμμετέχουν στον ευρύτερο σχεδιασμό. Αυτό διαβλέπει ο ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργος Βελένης σύζυγος της Τζένης Βελένη, οι επισκέψεις του οποίου στον τύμβο Καστά πιθανότατα, δεν περιορίζονταν μόνο στο πλαίσιο μιας «φιλικής παρέας».

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.