Πρωταγωνιστές για τον τόπο τους τα τρία παιδιά της Μεσολακκιάς

0

του Γιώργου Ροδάκογλου

Λαμπερό και αισιόδοξο παράδειγμα των ημερών αποτελούν τα τρία παιδιά του χωριού που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τον τύμβο Καστά. Η αγάπη τους για την ανάδειξη της ιστορίας των παραδόσεων και των θρύλων της περιοχής, ένα χρόνο μετά την ανασκαφή της Αμφίπολης συνεχίζεται με τη συμμετοχή τους στην πρώτη θεατρική ομάδα που ιδρύθηκε στην Μεσολακκιά.
Η εθελοντική δράση που αναπτύσσουν τα μόνα παιδιά του χωριού δεν περνάει απαρατήρητη. Πέρυσι τέτοια εποχή ενεργοποιήθηκαν και διατηρούσαν καθαρό τον εξωτερικό χώρο του τύμβου κατά τις πρώτες ημέρες των αρχαιολογικών ερευνών και ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον πλανήτη κατέκλυζαν την περιοχή.

Ο Θανάσης Μπακάλης 17 χρόνων στο ρόλο του «Κάβουρα», η Κωνσταντίνα Πασιαλή 15 χρόνων στο ρόλο της Βασιλοπούλας και ο Χαράλαμπος Μπακάλης 15 χρόνων στο ρόλο του Βασιλιά ήταν οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης, του παραμυθιού ΚΑΒΟΥΡΑΣ που έγραψε ο Λαογράφος και πανεπιστημιακός Γεώργιος Μέγας (1893-1976).

«Θέλω να κάνω πράγματα που θα αναδείξουν την περιοχή μου» δηλώνει ο Θανάσης Μπακάλης κεντρικός πρωταγωνιστής της παράστασης. «Ο τάφος στον τύμβο Καστά μας ενεργοποίησε και μας έδωσε την ευκαιρία να αντιληφτούμε πόσο ευλογημένη είναι η περιοχή που ζώ. Η δημιουργία της πρώτης θεατρικής ομάδας μου έδωσε με πολύ χαρά».

Η πρώτη θεατρική παράσταση δόθηκε στη Μεσολακκιά , ακολούθησε η Παλαιοκώμη και έπεται συνέχεια έως τέλος του καλοκαιριού και σε άλλα χωριά του νομού Σερρών.

«Η θεατρική ομάδα Μεσολακκιάς δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας του χωριού μας και συγκροτήθηκε μέσα σε ένα κλίμα οικονομικού βομβαρδισμού και ψυχολογικού πολέμου. Αποτελείται από τρεις εφήβους και τέσσερεις ενήλικες. Το ένα μας το παιδί είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης ενώ οι υπόλοιποι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Μεσολακκιάς» δηλώνει η Κυριακή Συροπούλου που σκηνοθέτησε την παράσταση.

«Ο Κάβουρας” είναι ένα κάλεσμα σ’ όλους τους ανθρώπους του χωριού μας να συμμετέχουν στις μελλοντικές μας δράσεις και μια ευχή να δημιουργηθούν συλλογικότητες που να μας βγάζουν από το εγώ και να μας πάνε στο εμείς. Σαν θεατρική ομάδα θέλουμε το δώρο αυτό να το γευτούμε, να το μοιραστούμε με τους συντοπίτες μας και να το χρησιμοποιήσουμε σαν ένα εργαλείο πολιτισμού, παράδοσης, καλλιέργειας αλλά και ομαδικής συνεργασίας και ανθρώπινης επαφής».

Σύμφωνα με την κυρία Συροπούλου, οι πρόβες του έργου έγιναν στο κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου ενώ τόσο ο σύλλογος Γυναικών Μεσολακκιάς, ο πρόεδρος του χωριού και η τοπική κοινωνία των περίπου 300 κατοίκων στήριξαν την προσπάθεια.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Το παραμύθι «ο Κάβουρας» είναι κλασικό στο είδος του . Η βασιλική οικογένεια είχε εξαιρετικούς δεσμούς με την οικογένεια του παπά και συμφώνησαν να παντρέψουν τα παιδιά τους. Η παπαδιά όμως αντί για παιδί γεννάει ένα κάβουρα. Ο βασιλιάς που είχε άλλα όνειρα για την κόρη του, ήθελε να χαλάσει το συμπεθεριό αλλά μέτρησε ο ΛΟΓΟΣ. Αφού ήταν τέτοια η συμφωνία, ο γάμος έγινε.
Το βράδυ που η βασιλοπούλα έμεινε μονάχη της με τον κάβουρα βγαίνει από το καύκαλο του κάβουρα ένα παλληκάρι που της λέει, να μη στεναχωριέται και άμα βαστάξει το μυστικό τρεις εβδομάδες, θα τον γλιτώσει, ειδάλλως και το φανερώσει τότε θα τον χάσει.
Η βασιλοπούλα όμως που έβλεπε της μάνας της τον καημό, φανέρωσε το μυστικό και μετά ούτε κάβουρα βρήκε ούτε τίποτε.
Έκλαιγε η βασιλοπούλα και εδέρνονταν και εμαραίνουνταν. Τι να κάνει ο βασιλιάς, της έδωσε φορέματα και φλουριά και πήγε να βρει τον άντρα της.
Μετά από τριών χρόνων άκαρπες προσπάθειες δύο λαϊκοί φτωχοί άνθρωποι, ένας τυφλός και ένας κουτσός, την βοήθησαν να βρει τον άντρα της και η βασιλοπούλα έλυσε τα μάγια που τον έδεναν. Τότε κάμανε δεύτερο γάμο που κράτησε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες και έτρωγαν και έπιναν και εχαίρουνταν.

Συντελεστές

Ηθοποιοί:
Θανάσης Μπακάλης
Κωνσταντίνα Πασιαλή
Χαράλαμπος Μπακάλης
Τασούλα Παπάζογλου
Βέτα Λίνα
Μένια Μπακάλη
Σαββατούλα Μουτζόγλου
και οι μικρές Κωνσταντίνα Χρυσοστομίδου και Αντωνία Τίτη.
Σκηνοθεσία, δραματοποίηση παραμυθιού: Συροπούλου Κυριακή
Μουσική: Αλέξανδρος Γαρούφας
Σκηνικά: Νίκη Μάρτη, Σαββατούλα Μουτζόγλου
Φωτογραφική επιμέλεια: Γιάννης Γεωργόπουλος

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.