ΗΠΑ: Τα σενάρια για αποχώρηση Μπάιντεν μετά το δράμα του ντιμπέιτ

0

Η εικόνα που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία στους Δημοκρατικούς, ενώ μέχρι και οι New York Times κάλεσαν τον 80χρονο Αμερικανό πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για μια τελετή τιμής μιας από τις πρώτες κινητοποιήσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούνιο του 1969, και για μια συνάντηση με δωρητές, η συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας έγραψε πως «η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του»

Σχολιάζοντας το ντιμπέιτ οι NYT, αναφέρουν ότι «ο πρόεδρος έπρεπε να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι ήταν ίσος με τις τρομερές απαιτήσεις του αξιώματος που επιδιώκει να κρατήσει για άλλη μια θητεία. Οι ψηφοφόροι, ωστόσο, δεν αναμένεται να αγνοήσουν αυτό που αντίθετα ήταν ξεκάθαρο: ο κ. Μπάιντεν δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια».

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν σχολίασε την έκκληση της Συντακτικής Επιτροπής των New York Times προς τον πρόεδρο να εγκαταλείψει την κούρσα του 2024 μετά την απόδοσή του στη συζήτηση, τονίζοντας πως «την τελευταία φορά που ο Τζο Μπάιντεν έχασε την έγκριση της συντακτικής επιτροπής των New York Times, του βγήκε πολύ καλό». Οι NYT είχαν υποστηρίξει δύο προεδρικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών το 2020: τη γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ και την Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν κατέστησε μάλιστα σαφές πως «δεν υπάρχει καμιά συζήτηση σχετικά με παραίτηση του προέδρου από την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του και ο ίδιος προτίθεται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ».

Νωρίτερα είχε φροντίσει και ο Αμερικανός πρόεδρος να ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο ότι θα παραμείνει υποψήφιος, αλλά και ότι θέλει να πάει και σε δεύτερο ντιμπέιτ, εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως θα κερδίσει τις εκλογές, παρότι δεν είναι νέος και δεν περπατάει καλά.

Τι θα συνέβαινε αν ο Μπάιντεν αποφάσιζε να αποχωρήσει

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ανταγωνιστικές πολιτείες διεξάγουν δημοσκοπήσεις επί του παρόντος σχετικά με τον αντίκτυπο της επίδοσης της συζήτησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς αρκετοί αναγνώρισαν ότι η απόδοση του ήταν μια καταστροφή. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και, ανάλογα με τους αριθμούς, θα κοινοποιηθούν στην εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ.

Πάντως δεν θα ήταν εύκολη διαδικασία της αλλαγής υποψηφίου των Δημοκρατικών, αφού ο Μπάιντεν είναι ήδη ο υποτιθέμενος υποψήφιος τους και η συντριπτική επιλογή των πρώτων ψηφοφόρων. Το γεγονός ότι κέρδισε σχεδόν όλους τους αντιπροσώπους του κόμματος στις 50 πολιτείες κατά τη διάρκεια της προκριματικής σεζόν σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα.

Εάν ο Μπάιντεν αποφάσιζε αποσύρει την υποψηφιότητά του στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο τον Αύγουστο, μεμονωμένοι εκπρόσωποι θα έπρεπε να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος στο βήμα του συνεδρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε προθεσμία στις 22 Ιουνίου για να επιλέξουν τους περισσότερους από 3.900 αντιπροσώπους -σχεδόν όλοι τους έχουν δεσμευτεί επί του παρόντος στον Μπάιντεν- που θα διατεθούν ως μέρος της πρωτοβάθμιας διαδικασίας.

Αυτοί οι εκπρόσωποι δεν δεσμεύονται απλώς να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, εγκρίνονται επίσης από την εκστρατεία του. Έτσι, ενώ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του συνεδρίου θα μπορούσε να αποφασίσει να επιλέξει έναν νέο υποψήφιο, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μαζικές αποστασιοποιήσεις από τους υποστηρικτές του ίδιου του προέδρου. Σημαίνει επίσης ότι εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε από την κούρσα, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό οι υποστηρικτές του Μπάιντεν που θα ήταν υπεύθυνοι για την επιλογή του αντικαταστάτη του.

Η Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου σημειώνει ότι εάν ένας νυν πρόεδρος κριθεί ανίκανος αφού κερδίσει την υποψηφιότητα του κόμματος, η 25η Τροποποίηση θα έδινε το δικαίωμα ο αντιπρόεδρος να αναλάβει την προεδρία, αλλά οι κανόνες του κόμματος θα καθόριζαν ποιος θα γίνει υποψήφιος του κόμματος. Σε αυτή την Τροποποίηση στάθηκε και η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία της Αριζόνα, Κάρι Λέικ, η οποία σχολιάζοντας το ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Τραμπ ανέφερε πως ο 80χρονος Δημοκρατικός «δεν είναι ικανός για να διοικήσει αυτήν τη χώρα», και πως θα πρέπει να εξεταστεί η 25η Τροποποίηση, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να απομακρύνουν τον πρόεδρο.

Την ίδια ώρα ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν «πιστεύει» ότι υπάρχει πιθανότητα ο Δημοκρατικός αντίπαλός του να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

«Πολύς κόσμος λέει πως μετά την επίδοσή του, ο Τζο Μπάιντεν θα εγκαταλείψει την κούρσα. Αλλά δεν το πιστεύω στ’ αλήθεια», είπε ο πρώην πρόεδρος σε οπαδούς του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισής του στη Βιρτζίνια.

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ήταν το φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο σε ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά θα υπήρχαν άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που προηγουμένως υποστήριζαν ότι θα μπορούσαν να διεξάγουν μια πιο αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Φιλοδοξίες τρέφουν και άλλα επιφανή πρόσωπα των Δημοκρατικών, κάποια ίσως είναι πιο μπροστά στην άτυπη κούρσα που θα ξεκινήσει μόλις ο πρόεδρος δώσει το σήμα της απόσυρσης.

Τέσσερις κυβερνήτες ακούγονται περισσότερο για την προεδρία: ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν, ο Τζος Σάπιριο της Πενσυλβάνιας και ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ από το Ιλινόις.

Ο 56χρονος Νιούσομ είναι δραστήριος το τελευταίο διάστημα στην πολιτεία του. Απορρίπτει ως «ανόητες εικασίες» την περίπτωση να αποσυρθεί ο Μπάιντεν, αλλά είναι από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο. Η οικονομική επιφάνεια αλλά και η κατοχύρωση μέσω νόμου του δικαιώματος στην άμβλωση είναι τα δυνατά σημεία του 59χρονυ Πρίτσκερ. Τέλος, η επιτυχημένη θητεία και η στάση της υπέρ των αυστηρών νόμων για τα όπλα είναι τα πλεονεκτήματα της 52χρονης Γούτιμερ. Αν μη το άλλο, και για τους τρεις η ηλικία είναι υπέρ τους και έναντι του Τραμπ.

Δεν είναι απίθανο να δούμε υποψήφιους του 2020 να δοκιμάζουν την τύχη τους και πάλι. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπάτιτζετζ, είναι ονόματα που ακούγονται, αλλά και αυτά χωρίς πολλές ελπίδες.

Share.

Comments are closed.