Η δραματική σύλληψη του αφεντικού της ιταλικής μαφίας στη Γαλλία

0

Σε μια ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από αστυνομικό θρίλερ, ο Marco Raduano, διαβόητο αφεντικό της ιταλικής μαφίας που απέδρασε με τόλμη από φυλακή υψίστης ασφαλείας χρησιμοποιώντας σεντόνια, συνελήφθη στη Γαλλία. Ο Raduano, ηλικίας 40 ετών και αρχηγός της μαφίας Gargano, από την περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία, συνελήφθη την Πέμπτη (1/2) ενώ γευμάτιζε σε πολυτελές εστιατόριο στην Μπαστιά της Κορσικής με μια γυναίκα.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από την ίδια επίλεκτη μονάδα καταπολέμησης της μαφίας που πιστώθηκε τη σύλληψη του Matteo Messina Denaro, ενός άλλου εγκληματία που διέφευγε από τις αρχές για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η σημαντική αυτή επιχείρηση υπογραμμίζει την αδιάκοπη επιδίωξη της δικαιοσύνης από τις ιταλικές και διεθνείς διωκτικές αρχές κατά των μελών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Raduano διέφευγε από την κινηματογραφική απόδρασή του από τη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 24 ετών για διακίνηση ναρκωτικών. Η μέθοδος απόδρασής του ήταν τολμηρή όσο και παραδοσιακή: χρησιμοποιώντας σεντόνια δεμένα μεταξύ τους για να σκαρφαλώσει τους τοίχους της φυλακής, μια πράξη που καταγράφηκε από τις κάμερες παρακολούθησης του σωφρονιστικού καταστήματος. Η επιτυχημένη φυγή του, που δεν έγινε αντιληπτή από τους φρουρούς εκείνη τη στιγμή, προκάλεσε εσωτερική έρευνα στις εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας.

Πέρα από την αρχική του ποινή για διακίνηση ναρκωτικών, ο Raduano καταδικάστηκε αργότερα ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για την ενορχήστρωση της δολοφονίας ενός μαφιόζου στη Βιέστη της Ιταλίας το 2017, γεγονός που τον χαρακτήρισε ως μια μορφή με σημαντική φήμη στον εγκληματικό υπόκοσμο. Η καταχώρισή του στους 10 πιο επικίνδυνους φυγάδες της Europol υπογράμμισε περαιτέρω την επιτακτική ανάγκη για τη σύλληψή του.

Οι κοινές προσπάθειες αυτών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την Ευρώπη σηματοδοτούν μια σημαντική νίκη στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Share.

Comments are closed.