Μητσοτάκης: Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον Τσίπρα

0

«Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, σχολιάζοντας την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει κεντρικά ποιος θα βγαίνει στα κανάλια.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την επόμενη ημέρα, ενώ από τα πυρά του δεν… ξέφυγε ούτε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο αποκάλεσε κόπια του Αλέξη Τσίπρα.  Επιπρόσθετα, ανέφερε πως θα μεταβεί και στο “Αγιο Όρος την Κυριακή και τη Δευτέρα ενώ για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου είπε ότι ήταν αυτονόητη. «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση», συμπλήρωσε.

«Ζητώ εντολή για ισχυρή κυβέρνηση»

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν τομείς στους οποίους δεν τα πήγαμε καλά και θα αποτελέσουν τον στόχο μας για την επόμενη 4ετια» και εξήγησε «πως οραματιζόμαστε ένα καινούριο ΕΣΥ».

«Προφανώς σε μία τετραετία όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία», συνέχισε.

Οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και τους ζητά να επιβραβεύσουν αυτό που έκαναν. «Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση.

«Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές» και υπογράμμισε πως δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του: «Υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού»

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε πως εστιάζει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και στα θέματα που απασχολούν τους νέους. Είπε ότι η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία στις εκλογές. «Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι», επισήμανε.

«Η Ελλάδα αρχίζει να μετατρέπεται σε εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς τα δημόσια πανεπιστήμια αρχίζουν να εφαρμόζουν νέα προγράμματα. Αντί να εξάγουμε, θα μπορούμε να εισάγουμε φοιτητές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ. «Όραμά μου είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα κέντρο εκπαίδευσης με περιφερειακό βεληνεκές, κάτι που αρχίζει και γίνεται πράξη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτά που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή», πρόσθεσε και τόνισε, ζητώντας συγγνώμη για την ένταση, ότι «συνεχίζουν να παρουσιάζουν την εικόνα μιας κατεστραμμένης Ελλάδας και μιας ΝΔ που υπάρχει στο φαντασιακό τους. Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες, όπως ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό».

«Θα μιλήσω με τον Ερντογάν»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε παράλληλα πως θα επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα επιδιώξει μία συνάντηση μαζί του.  «Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος. Δεν χρειάζεται για όσα διαφωνούμε να οδηγούμαστε σε θερμό επεισόδιο. Βεβαίως και είναι ώριμες οι συνθήκες για μια νέα συνάντηση. Έχουμε μια βασική διαφορά που αφορά την οριοθέτηση θαλασίων ζωνών. Άλλα θέματα όπως ηα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν από την Ελλάδα. Υπάρχει όμως και θετική ατζέντα όπως ο τουρισμός, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Εκτός από τη μεγάλη γεωπολιτική διαφορά υπάρχουν και άλλα θέματα στην ατζέντα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον Τσίπρα»

Από τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξέφυγε και το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο αποκάλεσε κόπια του Αλέξη Τσίπρα.

«Το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι δικό του θέμα. Βλέπω στο ΠΑΣΟΚ ένα λόγο που μοιάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης – εάν δεν τον άκουγα και διάβαζα μόνο αυτά που έλεγε – θα πίστευα ότι κοπιάρει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερα, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κινητοποιήσει συναισθήματα που έρχονται από παλιές δεκαετίες, με έναν τελείως ρηχό πολιτικό λόγο.

«Εάν κάτι ηττήθηκε στην κάλπη ήταν η τοξικότητα και η χυδαιότητα. Από την άλλη πιστεύω ότι ηττήθηκε και η ρηχότητα και η κενότητα. Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και δυσκολεύονται να παρέχουν οποιοδήποτε στοιχείο για την κοστολόγηση του προγράμματός του».

«Δεν έκοψα εγώ γέφυρες με τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που έκοψε πρώτος κάθε γέφυρα επικοινωνίας.  «Δεν έκοψα εγώ γέφυρες με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μου και με τη ΝΔ. Είχε στάση που υπηρέτησε, είπε ότι δεν με ήθελε πρωθυπουργό».

«Αντιστρέφω τη δήλωση του κου Ανδρουλάκη και λέω στους πολίτες: θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερή κυβέρνηση; Στις κάλπες – εάν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες – μία κυβερνητική πρόταση υπάρχει σήμερα κι αυτή είναι η αυτοδύναμη ΝΔ», είπε.

Σχετικά με ποιον πολιτικό αρχηγό θα ήθελε να δει στην αντιπολίτευση τόνισε πως θα σεβαστεί την κρίση του ελληνικού λαού.

Ακρίβεια και funds

Σχετικά με την ακρίβεια και τα funds ανέφερε: «Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι εισαγόμενη, είμαστε αισιόδοξοι. Δεν είναι λύση τα επιδόματα, αλλά είναι προσωρινή ανακούφιση. Καλύτερος έλεγχος στην αγορά και περισσότερος ανταγωνισμός. Ο καλύτερος τρόπος είναι οι υψηλότεροι μισθοί. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε μόνιμα το εισόδημα. Δεν κόψαμε οριζόντια φόρους όπως μας ενθάρρυνε η αντιπολίτευση και σήμερα μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι η ακρίβεια είναι εδώ, αλλά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε μπει σε καθοδική πορεία στον πληθωρισμό.

Η επενδυτική βαθμίδα θα μας δώσει και άλλες ανάσες και θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Πρέπει να ανταποκριθούν και οι τράπεζες. Όλοι κρίνονται και όλοι ελέγχονται. Να ζητήσω από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπουν στο site της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για τα funds, έχουν γίνει πάνω από 50 δισ. διμερείς ρυθμίσεις. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε πιέσει τις τράπεζες να κάνουν δεκτές τις προτάσεις. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προς όφελος όλων. Κανείς δεν έχει κίνητρο να βγάλει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες μπορεί να μειώσει κι άλλο το κόστος των συναλλαγών με τις τράπεζες».

Τι είπε για το Tik Tok

Ερωτηθείς για το ΤικΤοκ απάντησε: «Εχω παιδιά που είναι 25, 24 και 19 στα 20. Καταλαβαίνω τον τρόπο που η νέα γενιά επικοινωνεί. Εγώ δεν έχω την εφαρμογή στο κινητό μου. Μπορώ να αξιοποιώ το εργαλείο αυτό για να απαντώ στους νέους και στη γλώσσα τους. Δείχνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αν κάποιος έχει την αίσθηση ότι πρέπει που και που να αυτοσαρκάζεται, είναι καλό εργαλείο. Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «καλό το Τικ Τοκ αλλά υποκατάστατο για τη χειραψία δεν υπάρχει. Αύριο θα πάω στην Κρήτη. Είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συντοπίτες μου για αυτό που έγινε και να τους ζητήσω να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές», και συνέχισε: «Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για να αντέξεις την προεκλογική περίοδο. Δεν πίνεις και δεν τρως».

Share.

Comments are closed.