Είναι το νέο πρόσωπο της Ιταλίας η Τζόρτζια Μελόνι;

0

Όπως φαίνεται το υψηλότερο ποσοστό αυτή τη στιγμή στην Ιταλία συγκεντρώνει ο συνασπισμός υπό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι στο τιμόνι του με ποσοστό τουλάχιστον 23% ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τη Λέγκα και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια. Η Μέλονι γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια στη Ρώμη από σάρδο πατέρα και σισιλιάνα μητέρα. Στις Ιταλικές γενικές εκλογές του 2006, η Μελόνι εξελέγη στην Βουλή των Αντιπροσώπων . Στη συνέχεια έγινε η νεότερη Αντιπρόεδρος της Βουλής. Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το 2008 διορίστηκε Υπουργός Πολιτικών Νεολαίας στο τέταρτο υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέση που κράτησε μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2011. Υπήρξε η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Το 2009 το κόμμα της συγχωνεύτηκε με τη Φόρτσα Ιτάλια στον Λαό της Ελευθερίας και ανέλαβε την προεδρία του τμήματος νεολαίας του ενωμένου κόμματος, που ονομάζεται “Νεανική Ιταλία”.
Τον Νοέμβριο του 2010, ως υπουργός, παρουσίασε ένα πακέτο 300 εκατομμυρίων ευρώ που ονομάζεται «Δικαίωμα στο μέλλον», με στόχο την επένδυση στους νέους, το οποίο περιλάμβανε πέντε πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων κινήτρων για νέους επιχειρηματίες, μπόνους υπέρ των έκτακτων εργαζομένων και δάνεια για άξιους φοιτητές.
Τον Νοέμβριο του 2012 ανακοίνωσε την προσπάθειά της να διεκδικήσει την ηγεσία του Λαού της Ελευθερίας εναντίον του Αντζελίνο Αλφάνο, σε αντίθεση με την υποστήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Μετά την ακύρωση των προκριματικών, συνεργάστηκε με τους συναδέλφους της πολιτικούς Ινιάτσιο Λα Ρούσα και Γκουίντο Κροσέτο για να χαράξουν μια πολιτική ενάντια στον Μάριο Μόντι, ζητώντας ανανέωση μέσα στο κόμμα και ασκώντας επίσης κριτική στην ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.+

Αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας

Τον Δεκέμβριο του 2012, οι Μελόνι, Λα Ρούσα και Κροσέτο ίδρυσαν ένα νέο πολιτικό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), το όνομα του οποίου προέρχεται από τα λόγια του Ιταλικού Εθνικού Ύμνου. Στις γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, ήταν μέλος του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι και έλαβε το 2,0% των ψήφων και 9 έδρες. Η Μελόνι επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη Λομβαρδία και αργότερα διορίστηκε αρχηγός του κόμματος στη Βουλή. Κράτησε τη θέση της μέχρι το 2014. Την διαδέχθηκε ο Φάμπιο Ραμπέλι. Τον Μάρτιο του 2014 έγινε πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας και τον Απρίλιο προτάθηκε για τις ευρωεκλογές του 2014 ως επικεφαλής του κόμματος και στις πέντε εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, το κόμμα της συγκέντρωσε μόνο το 3,7% των ψήφων, χωρίς να ξεπεράσει το όριο 4% και ως εκ τούτου δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, παρότι έλαβε 348.700 ψήφους.

Ως αρχηγός του κόμματος αποφάσισε να σχηματίσει συμμαχία με τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, ξεκινώντας μαζί του πολλές πολιτικές εκστρατείες εναντίον της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, τοποθετώντας τα Αδέλφια της Ιταλίας σε ευρωσκεπτικιστικές και λαϊκίστικες θέσεις.

Στις 4 Νοεμβρίου 2015 ίδρυσε μια συντηρητική πολιτική επιτροπή, με την ονομασία “Η Γη μας – Οι Ιταλοί με την Τζόρτζια Μελόνι”, για την υποστήριξη των εκστρατειών της. Ήταν ένας παράλληλος οργανισμός με τα Αδέλφια της Ιταλίας και στόχευε στη διεύρυνση της βάσης του κόμματος. Στις δημοτικές εκλογές του 2016 στη Ρώμη, η Μελόνι έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος με την υποστήριξη του σχηματισμού Εμείς με τον Σαλβίνι, αλλά σε αντίθεση με τον υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Η Μελόνι κέρδισε το 20,6% των ψήφων, αλλά δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο. Το FdI συγκέντρωσε 12,3%.

Κατά τη διάρκεια του συνταγματικού δημοψηφίσματος του Δεκεμβρίου 2016 για τη μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση του Ρέντσι, η Μελόνι ίδρυσε την επιτροπή «Όχι, ευχαριστώ». Όταν το «Όχι» κέρδισε με σχεδόν το 60% των ψήφων, η Μελόνι ζήτησε πρόωρες εκλογές, και, όταν παραιτήθηκε ο Ρέντσι, αρνήθηκε την εμπιστοσύνη της στην επόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πάολο Τζεντιλόνι .

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 στην Τεργέστη, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο των Αδελφών της Ιταλίας, κατά το οποίο η Μελόνι επανεξελέγη ως προέδρου του κόμματος. Επιπλέον, ανανεώθηκε το λογότυπο του κόμματος. Στις γενικές εκλογές του 2018, τα Αδέλφια της Ιταλίας ήταν μέρος του κεντροδεξιού συνασπισμού, με τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και το σχηματισμό Εμείς με την Ιταλία του Ραφαέλε Φίτο . Το κόμμα της Μελόνι συγκέντρωσε το 4,4% των ψήφων. Εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της μονομελούς εκλογικής περιφέρειας της Λατίνας με 41% των ψήφων. Η κεντροδεξιά συμμαχία, στην οποία η Λέγκα αναδείχθηκε ως η κύρια πολιτική δύναμη, κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, καμία πολιτική ομάδα ή κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Share.

Comments are closed.