Το χειρότερο λάθος που κάνεις με τα χρήματα σύμφωνα με το Harvard

0

Ποιο είναι το χειρότερο οικονομικό λάθος που μπορεί να κάνει κανείς; Οι πρώτες σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι και οι πιο συνηθισμένες: Οι σπατάλες σε ρούχα, ο take away καφές και η αλλεργία στην αποταμίευση. Όλα αυτά είναι σίγουρα βλαβερά για τα οικονομικά μας, δεν είναι όμως ό,τι χειρότερο για το μέλλον μας. Ο οικονομολόγος του Harvard Laurence J. Kotlikoff υποστηρίζει ότι, από όλα τα λάθη που υπάρχουν σε θέματα χρημάτων, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που μακροπρόθεσμα μετανιώνουμε περισσότερο, αφού σχετίζεται με την ηλικία συνταξιοδότησής μας.

Το μεγαλύτερο λάθος

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Harvard, το χειρότερο λάθος που μπορoύμε να κάνουμε είναι η περίφημη “πρόωρη συνταξιοδότηση”, δηλαδή η συνταξιοδότηση πριν από την ηλικία στην οποία όλοι συνήθως συνταξιοδοτούνται. Ο Kotlikoff έγραψε στο CNBC ότι πρόκειται για τη χειρότερη απόφαση επειδή “είμαστε, ως σύνολο, άθλιοι αποταμιευτές, γεγονός που καθιστά την πρόωρη συνταξιοδότηση μη βιώσιμη. Από οικονομική άποψη, είναι γενικά πολύ πιο ασφαλές και πολύ πιο έξυπνο να συνταξιοδοτηθούμε αργότερα”. Επιπλέον, μία έκθεση από το Κέντρο Έρευνας του Boston College για τη συνταξιοδότηση αναφέρει ότι οι μισές εργαζόμενες οικογένειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεγάλης μείωσης του βιοτικού τους επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση, αλλά αυτό “το ποσοστό θα μειωθεί κατά περίπου 50% αν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια αργότερα”.

Ο ειδικός εξηγεί ότι αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνουμε μόνο αν είμαστε ειδικοί στην αποταμίευση, αν έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως με σαφές σχέδιο έχοντας τρόπο να εξασφαλίσουμε εισόδημα χωρίς να δουλεύουμε (βλ. οι επενδύσεις), διαφορετικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα έξοδα διαβίωσης ή τα πιθανά χρέη μας. Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι συντάξεις δεν είναι πλέον αυτό που ήταν πριν και ότι το κόστος ζωής αυξάνεται λίγο περισσότερο κάθε χρόνο με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι ειδικοί να συνιστούν να μην εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας χωρίς να το σκεφτούμε καλά, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια δουλεύουμε ή πόσο περιθώριο νομίζουμε ότι έχουμε για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε.

Share.

Comments are closed.