Μάξ Φεραστάπεν: Ο οδηγός που αμφισβητεί για πολλοστή φορά την κοινή αγωνιστική λογική.

0

Ο Mαξ Verstappen κατάφερε για πολλοστή φορά να μετατρέψει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 σε ένα τσίρκο ηλιθίων, εκθέτοντας τους αμήχανους να αντιδράσουν στην απύθμενη επιθετικότητά του, ιθύνοντες του σπορ.Όπως όλα τα νομίσματα, έτσι και τούτο έχει δύο όψεις. Εκείνη που θέλει το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 να διεκδικεί τον τίτλο του συναρπαστικότερου των τελευταίων ετών και μια διαφορετική -πολύ πιο σκοτεινή- η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το που ακριβώς οδεύει η κορυφαία, κατά γενική ομολογία, μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι προφανές ότι η Formula 1, στη μετά Ecclestone, εποχή αναζητά μια νέα ταυτότητα, έναν νέο τρόπο προσέγγισης, ο οποίος θα της επιτρέψει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, τη δημοτικότητα που καταποντίστηκε στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας των Red Bull και των ασημένιων βελών της Mercedes.
Με την πλάστιγγα να έχει γύρει προς το μέρος της Mercedes και τον L. Hamilton να βρίσκει την ταχύτητα που του έλλειπε το πρώτο μισό της σεζόν, o M. Verstappen έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον, θυμίζοντας τον παλιό, κακό του εαυτό. Σχεδόν απροκάλυπτα, ο Ολλανδός επιστράτευσε κάθε τρόπο και κάθε μέσο ώστε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση, σύροντας όχι μόνο την ίδια την ομάδα του αλλά και ολόκληρο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 σε ένα παιχνίδι εύθραυστων και ως εκ τούτου επικίνδυνων ισορροπιών.
Με την αδικαιολόγητη ανοχή των αγωνοδικών, o Verstappen κατάφερε σε Βραζιλία (προσπάθησε να πετάξει έξω από την πίστα τον Hamilton όταν πήγε να τον περάσει) και Σαουδική Αραβία (σταμάτησε επιδεικτικά σχεδόν στη μέση της ευθείας για να δυσκολέψει τον Hamilton να τον περάσει, προσπάθησε να τον πετάξει και πάλι έξω) να στρέψει ολόκληρο τον κόσμο της Formula 1 εναντίον του και να απαξιώσει ένα προϊόν, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του.
Ο αψυχολόγητος Ολλανδός, ο οποίος μετρά σχεδόν επτά χρόνια στην F1 χάνοντας το τεκμήριο της αθωότητας που στοιχειοθετούσε στο παρελθόν η έλλειψη εμπειρίας ή ωριμότητας, βρέθηκε για πολλοστή φορά να ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας και ηθικής, δοκιμάζοντας τις ανοχές του ίδιου του οικοσυστήματος που τον φιλοξενεί.
Ακόμα, λοιπόν, κι αν καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση του φετινού τίτλου, το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί είναι πόσο… Verstappen μπορεί να αντέξει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, αν δεν θέλει να μετατραπεί σε μια αιματοβαμμένη αρένα, όπου τα πάντα θα επιτρέπονται και ουδείς θα μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι θα βγει ζωντανός από αυτήν.
Αν κάποιος έχασε από τη φαρσοκωμωδία της Σαουδικής Αραβίας, τότε αυτός δεν ήταν ο ίδιος ο M. Verstappen, ο οποίος άλλωστε διατήρησε στο ακέραιο τις ελπίδες του να κόψει πρώτο το νήμα της σεζόν, αλλά το ίδιο το σπορ, βλέποντας το άλλοτε χρυσό παιδί της Red Bull να αμφισβητεί για πολλοστή φορά την κοινή, αγωνιστική λογική.

Share.

Comments are closed.