Οικουμενικός Πατριάρχης: “Το 2019 να νικήσει η αγάπη την αδιαφορία”

0
Τις ευχές του για το Νέο Έτος προς τα ανά την Οικουμένη τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην καθιερωμένη ομιλία του, στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
«Απευθύνομεν προς πάντας υμάς και πάντα τα εγγύς και τα μακράν τέκνα της Μητρός Εκκλησίας εόρτιον χαιρετισμόν επί τω Νέω έτει. Προσευχόμεθα, τούτο να αποδειχθεί, θεία ευδοκία και ευλογία, έτος ειρήνης και δικαιοσύνης, να νικήση η αγάπη την αδιαφορίαν διά τον συνάνθρωπον, και να κυριαρχήση η αλληλεγγύη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία Ιεραρχών και Αρχόντων Οφφικιαλίων του Θρόνου, της Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη, κυρίας Δανάης Βασιλάκη, Ομογενειακών παραγόντων και πλήθους πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό, και ευχήθηκε ο Θεός, «να μας αξιώσει, να τελέσωμεν, κατά τον προσεχή Αύγουστον, και πάλιν την Θείαν Λειτουργίαν εις την Παναγίαν Σουμελά του Πόντου».
Προηγουμένως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας, κατά το προηγούμενο έτος.
«Και κατά το 2018, ηγωνίσθημεν διά την προώθησιν του διαλόγου με τον σύγχρονον κόσμον. Δεν εσιγήσαμεν απέναντι εις τας εξελίξεις, αι οποίαι φαλκιδεύουν το ανθρώπινον πρόσωπον. Η Εκκλησία του Χριστού δεν ζη διά τον εαυτόν της. Ακούει την κραυγήν των «κοπιώντων και πεφορτισμένων», των προσφύγων και των εξουθενωμένων, των θυμάτων της πολυκεφάλου βίας, της εκμεταλλεύσεως και των διακρίσεων, διακονεί, ανακουφίζει, αγωνίζεται διά την καταλλαγήν και την ειρήνην, τρέφει την ελπίδα, κρατά ανοικτήν την πύλην του ουρανού», σημείωσε και τόνισε ότι η Εκκλησία «συνεχίζει την μεκροχρόνιον παράδοσιν χριστιανικής φιλανθρωπίας, η οποία προκαλεί θαυμασμόν ακόμη και εις τους αρνητάς του χριστιανισμού».
Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε την χορήγηση του Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ολόκληρη την Ορθοδοξία, κατά το 2018.
«Η διαδικασία αυτή απησχόλησε την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον από του παρελθόντος Απριλίου, και είμεθα έμπλεοι χαράς διά το γεγονός ότι αι προσπάθειαι ημών, αποκλειστικός σκοπός των οποίων ήτο η κανονικότης εν τη Εκκλησία της Ουκρανίας, η υπέρβασις των διασπάσεων και η ενότης, εκαρποφόρησαν, και ότι την πανέορτον ημέραν των Θεοφανείων θα δοθή επισήμως εν τω πανιέρω Πατριαρχικώ Ναώ ο σχετικός Τόμος εις τον Μακαριώτατον Προκαθήμενον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιον».
Share.

Comments are closed.