Πέντε κορυφαία βιβλία για τη Μαφία και τους Μαφιόζους!

0

Η τριλογία «ο Νονός», είναι και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δόξες του κινηματογράφου. Το Goodfellas, επίσης. Σαφως και υπάρχουν και άλλες πολύ καλές ταινίες που βασίστηκαν στη δράση της Μαφίας. Μια από τις πιο πετυχημένες σειρές παγκοσμίως “TheSopranos”, βασίστηκε επίσης στην καθημερινότητα συμμοριών που δρούσαν και δρουν στις Η.Π.Α. Από όλα αυτά, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος ο κόσμος του βιβλίου, ο οποίος μπορεί να εξιστορήσει και να αναλύσει περισσότερο από τις όποιες εικόνες. Αποφεύγοντας τις βιογραφίες, ας δούμε ορισμένα αποκαλυπτικά βιβλία που μπορούν να μας δώσουν λεπτομέρειες για ιστορίες που, κατά τ’ άλλα, λατρέψαμε στο σινεμά…

  1. Βιτόριο Παλιότι, “Η ιστορία της Καμόρα”

Πρόκειται για την ιστορία μίας από τις μεγαλύτερες «ομάδες» γκάνγκστερ της Νότιας Ιταλίας. «LaMafiaNapolitana», απαντούσαν κάποιοι όταν τους ρωτούσαν «ποιός είναι;» και οι πάντες κοκκάλωναν από φόβο. Ο Βιτόριο Παλιότι, αποκαλύπτει την έρευνά του, που τον οδήγησε στο να μιλήσει με παλιούς ηγέτες της Καμόρα που του εξιστόρησαν το δικό τους «παιχνίδι». Ναρκωτικά, ποτά και τζόγος και κάθε λογής παράνομη δραστηριότητα για μια οργάνωση που έγινε κράτος εν κράτει στη Νότια Ιταλία.

  1. Γκας Ρούσσο, Το Συνδικάτο

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πέραν των μεγάλων πωλήσεων που έκανε, έφερε μεγάλη συζήτηση στις Η.Π.Α. Άλλοι υπεραμύνθηκαν των στοιχείων που παραθέτει ο δημοσιογράφος Γκας Ρούσσο, και άλλοι τα θεωρούν μυθοπλασίες που προωθούν τη συνωμοσιολογία στις Η.Π.Α. Το βιβλίο είναι σοκαριστικό από άποψη αποκαλύψεων και πέραν από τις καθημερινότητες υψηλόβαθμων μαφιόζων, εμπλέκει μέσα την καριέρα του Φρανκ Σινάτρα, του δολοφονηθέντος προέδρου των Η.Π.Α, Τζων Κέννεντυ και άλλων πασίγνωστων ονομάτων της αμερικανικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής. «Η μικρή Ιταλία» και το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και ο Λευκός Οίκος και όλα αυτά… σε ένα βιβλίο!

  1. Τζων Ντίκι, “Κόζα Νόστρα – Η ιστορία της σικελικής Μαφίας”

Τα βιβλία που αφορούν τη μαφία, έχουν γραφτεί με πολύ θάρρος αλλά και με πολύ μεγάλη προσοχή. Όπως εύκολα καταλαβαίνεις, δεν μπορεί κάποιος αύριο να σηκωθεί και επειδή άκουσε ή υπέθεσε, να φορέσει «λευκά κολλάρα» σε όποιον θέλει. Υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Ο Τζον Ντίκι, σαν ιστορικός, προσπάθησε να φτιάξει την ιστορία μιας μαφιόζικης οργάνωσης η οποία θεωρήθηκε ως η πιο ισχυρή παγκοσμίως. Η Κόζα Νόστρα, σύμφωνα με τον Ντίκι, επιβιώνει εδώ και 200 χρόνια και αν και υπέστη περιορισμούς κατά καιρούς, οι διασυνδέσεις της με την εξουσία, της επέτρεψαν να συνεχίσει τις δράσεις της στη Σικελία. Χαρακτηριστικό που πρέπει να μας τρομάζει, είναι οτι όταν οι Σισιλιάνοι μαφιόζοι είδαν το έργο «Ο Νονός», γελούσαν σα να έβλεπαν κωμωδία…

  1. Κάρτερ Λωρέν, “Οι 15 πιο αδίστακτοι μαφιόζοι όλων των εποχών”

Πρόκειται για βιβλίο που αναφέρεται στα πρόσωπα που είχαν αναλάβει την ηγεσία των «οικογενειακών επιχειρήσεων». Η μαφία, τηρούσε ευλαβικά την ιεραρχία και πιθανή αθέτηση αυτού του πρωτοκόλλου, τιμωρούνταν εύκολα με αίμα. Ανάμεσα στην 15άδα, ονόματα που ταυτίστηκαν με την εγκληματικότητα και την παρανομία. Αλ Καπόνε, Τζόζεφ Μπονάνο, Πωλ Καστεγιάνο, Τζωρτζ Μόραν και Βίτορ Γενοβέζε. Οι ιστορίες τους, οι αξίες τους και φυσικά τα ψυχολογικά τους προφίλ που τους οδήγησαν σε φρικτά εγκλήματα.

  1. Φραντσέσκο Φορτζιόνε, “Η μαφία στις πέντε ηπείρους”

Ακούγεται υπερβολικός ο τίτλος, όμως μόλις διαβάσεις στοιχεία για τον συγγραφέα, αρχίζεις και δείχνεις περισσότερη πίστη στα στοιχεία που παραθέτει. Ο Φραντσέσκο Φορτζιόνε, ηγήθηκε της προσπάθειας του Ιταλικού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της δραστηριότητας της μαφίας κατά τα έτη 2006-2008. Στο έργο του, η «επιτυχία» της μαφίας και η μακροημέρευσή της, οφείλεται κυρίως στο ότι έγινε εξαγώγιμη σε όλον τον κόσμο. Η.Π.Α, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία και Λατινική Αμερική, φαίνεται να ήταν οι μεγαλύτερες χώρες και περιοχές που μετανάστευσαν μαφιόζικες οργανώσεις. Απίστευτα στοιχεία, που εξορθολογίζουν και απομυθοποιούν πολλά πράγματα που είχαμε παρεξηγήσει στα έργα που έχουμε δει.

Share.

Comments are closed.