Γιατί Άλλαξε Γνώμη Ο «Σουλτάνος» Της Τουρκίας Ερντογάν Και Δεν Προσευχήθηκε Στην Αγία Σοφία

0

Ο Τούρκος ηγέτης απευθύνοντας έκκληση στους Τούρκους μουσουλμάνους κατά την εκστρατεία του να ενισχύσει τον πολιτικό του έλεγχο στη χώρα, είχε   ανακοινώσει ρητώς την απόφαση του να προσευχηθεί ο ίδιος στην Αγία Σοφία, ……την οποία όλως περιέργως δεν υλοποίησε  την συγκεκριμένη ημέρα.  Ως γνωστόν η Αγία Σοφία ήταν η μεγαλύτερη και πιο λαμπρή χριστιανική εκκλησία του κόσμου που  μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 και σε  μουσείο με διάταγμα του 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του σημερινού τουρκικού καθεστώτος.

Ο Ατατούρκ επέμεινε σε μια κοσμική κυβέρνηση για την Τουρκία. Με την πράξη της μουσουλμανικής  προσευχής στην Αγία Σοφία, ο Ερντογάν θα είχε φέρει την Τουρκία ακόμα πιο κοντά στην ισλαμική κυριαρχία.

Η εξαγγελία του Ερντογάν για την απαγγελία αποσπασμάτων του κορανίου την ιερή ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής,  θεωρήθηκε αρχικά σαν χαστούκι στη χριστιανική μειονότητα της χώρας αλλά και σε όλους τους ορθοδόξους παγκοσμίως .

Η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επανέρχεται κάθε άνοιξη τα τελευταία τρία χρόνια.  Ενώ ο «Σουλτάνος» Ερντογάν είχε στρώσει το έδαφος τοποθετώντας έναν ιμάμη να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά κατά το Ραμαζάνι του 2016 (Ιούνιος – Ιούλιος) και διορίζοντας τον Οκτώβριο μόνιμο ιμάμη. Όλα ήταν απόλυτα ….έτοιμα .

Ωστόσο, η 14η Απριλίου αναφέρθηκε ως κανονική ημέρα στην Αγία Σοφία, χωρίς ειδοποίηση για προεδρική επίσκεψη. Η ατζέντα  του Ερντογάν ανέφερε  μόνο μια ομιλία για εκείνη την ημέρα σε κάποια άλλη περιοχή.

Τα σενάρια που έπεσαν από πολλούς ειδικούς στο «τραπέζι» για την στάση του Ερντογάν ήταν πολλά και κυρίως διαφορετικά.

Κάποιοι είπαν ότι φοβήθηκε την αγιότητα της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής λόγω της συμβίωσης του με χριστιανούς στο χωριό του, άλλοι είπαν ότι βγήκαν και νέα ευρήματα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας που φόβισαν τον πάντα προληπτικό Ερντογάν.

Υπήρχαν φήμες από ξένα σκοτεινά κέντρα και μυστικές παγκόσμιες οργανώσεις οι οποίες φέρονταν να πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί «εδώ και τώρα»,   διότι τους ενοχλεί και τους τρελαίνει ακόμα και η  ύπαρξη της.

Πληροφορίες όμως από έγκυρη πηγή ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δέχθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό τηλεφώνημα δύο ημέρες πριν την υλοποίηση της υπόσχεσης του στον ιερότερο ναό της χριστιανοσύνης , από το Κρεμλίνο …και τον Πούτιν προσωπικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να του επέστησε την προσοχή να μην προβεί σε οποιαδήποτε τέτοιου τύπου βεβήλωση διότι θα τα έβαζε με την Ρωσία «μια και καλή».

Τον Πούτιν τον πίεσε να παρέμβει μέχρι εκεί που δεν παίρνει ο Ρώσος πατριάρχης και η ρωσική Δούμα, οι οποίοι δεν τρέφουν κανενός είδους φιλικό αίσθημα για τους νέο-οθωμανούς και προσωπικά τον Ερντογάν.

greekpress.gr

Share.

Comments are closed.