«Οι Έλληνες ψηφοφόροι σκοπεύουν να τιμωρήσουν την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς τα γκάλοπ δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μια ήττα-σοκ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου» γράφει στην Telegraph η Mehreen Khan. Αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Telegraph αναφέρει πως, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο έχει καλυφθεί η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά υπάρχει και ένα οριακό προβάδισμα για την τελευταία.
Στις 20 Αυγούστου, την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές, το κόμμα του βρισκόταν 15 ολόκληρες μονάδες μπροστά από την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνει το άρθρο. Αυτό το πλεονέκτημα όμως «εξανεμίστηκε μέσα σε έξι μόλις εβδομάδες», θέτοντας τη ΝΔ ως επικρατέστερη για να ηγηθεί της πέμπτης ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η ΝΔ προηγείται σε δύο δημοσκοπήσεις, κάτι που είχε να δει από τον Μάιο του 2014, σημειώνεται.
Η δημοτικότητα του Τσίπρα καταποντίζεται, «καθώς δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία με τη σειρά της έχει ανοδικό ρεύμα, για το γεγονός ότι υποχώρησε σε όσα ζήτησαν οι δανειστές έτσι ώστε να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια» γράφει το δημοσίευμα. Οι αναλυτές αναμένουν πως η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση, κάτι που θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους εξόδου της χώρας από το ευρώ. Τα μικρότερα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αναφέρει το άρθρο, είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, επισημαίνεται, θα έχει το βάρος της εφαρμογής του προγράμματος -κάτι που περιλαμβάνει μια συνολική αναδιάρθρωση στο βυζαντινό φορολογικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. «Η επιθυμία της Ελλάδας να λειτουργήσει εποικοδομητικά και όχι συγκρουσιακά θα μετρήσει για το κατά πόσο η παραμονή της στο ευρώ θα διατηρηθεί. Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τα υλικά θα είναι δεδομένα έτσι ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος» σημειώνει ο Γιώργος Σαραβέλος της Deutsche Bank.
Από τις εκλογές του Ιανουαρίου το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει μετασχηματιστεί, συνεχίζει το άρθρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις, ενώ από τα αριστερά του εμφανίστηκε το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αντιτίθεται στο Μνημόνιο και ζητάει την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή που μένει αναλλοίωτη είναι η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παρά τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που απαιτεί η συμφωνία, παρά την ύφεση και την επιβολή των capital controls. Όπως το θέτει η Christabel Aranda-Hassel της Credit Suisse: «Οι Έλληνες γενικά είναι απογοητευμένοι από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και είναι ανήσυχοι ότι η λιτότητα είναι μέρος της συμφωνίας».