Η Νότια Κορέα, γνωστή για τα εξουθενωτικά εργασιακά της ωράρια, ξεκίνησε ένα πείραμα 4ήμερης εβδομάδας εργασίας για να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων της- σε αντίθεση με την Ελλάδα που το πάει για 7ήμερο. Η δοκιμή αυτή θεωρείται ως μια πιθανή θεραπεία για την απαιτητική εργασιακή κουλτούρα της χώρας, η οποία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με υψηλά επίπεδα στρες, εκτεταμένη επαγγελματική εξουθένωση και μείωση του πληθυσμού. Η αρχή έγινε στην επαρχία Gyeonggi, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους από περίπου 50 οργανισμούς να έχουν είτε μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας κάθε δύο εβδομάδες, είτε μειωμένες ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα. Όμως, ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός.
Η εργασιακή κουλτούρα της Νότιας Κορέας
Η Νότια Κορέα έχει έναν από τους υψηλότερους μέσους ετήσιους χρόνους εργασίας παγκοσμίως, γεγονός που έχει συμβάλει σε μια διάχυτη κουλτούρα υπερκόπωσης. Στα τέλη του 2023, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε την επέκταση της μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας στις 69 ώρες, για να έχετε μια εικόνα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από τους νεότερους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της στην ευημερία τους και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αφού δε θα υπήρχε καθόλου χρόνος για τη δεύτερη με τόσες ώρες δουλειάς. Η πρόταση αυτή αποσύρθηκε από τη χώρα μετά τις αντιδράσεις και προκάλεσε την επανεκτίμηση των εργασιακών πολιτικών της χώρας.
Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας
Στο πλαίσιο αυτής της επανεκτίμησης, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εφαρμόζει πλέον τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων, χωρίς να θυσιαστεί η παραγωγικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται επίσης ως ένα κρίσιμο βήμα για την εστίαση σε ορισμένα από τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της χώρας, όπως τα μειωμένα ποσοστά γονιμότητας και η μείωση του πληθυσμού της. Η απαιτητική εργασιακή κουλτούρα της Βόρειας Κορέας έχει αναγκάσει πολλούς, άλλωστε, να επιλέξουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας, συμβάλλοντας στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τη δοκιμή, λοιπόν, είναι να επιτραπεί στα ζευγάρια να έχουν περισσότερο χρόνο μαζί.
Θα μπορούσε ο κόσμος να εμπνευστεί από τη Νότια Κορέα; Αν κι η δοκιμή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλα έθνη που παλεύουν με παρόμοια ζητήματα, ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε.
Καθώς το παγκόσμιο κίνημα για τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας κερδίζει έδαφος, θα είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθούνται τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών για να καθοριστεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους στην καλή ψυχική υγεία και γενικότερα τη ζωή των εργαζομένων, που είναι πολλά παραπάνω από τη δουλειά τους, όσο κι αν καμιά φορά η εξουσία αρνείται να το δει.