Ζεσταίνεται η Αρκτική και… ξεπαγιάζει ο υπόλοιπος πλανήτης

0

Η υπερθέρμανση της Αρκτικής οδηγεί σε κρύους χειμώνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». H μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή έχει διαταράξει το κυκλικό μοτίβο των ανέμων, γνωστό ως «πολική δίνη». Αυτό επέτρεψε στον πιο ψυχρό χειμερινό καιρό να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, όπως συνέβη με την επέλαση του ψύχους στο Τέξας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε περισσότερους κρύους χειμώνες σε ορισμένες περιοχές. «Ξέρω ότι είναι πολύ αντιφατικό και νομίζω ότι γι ‘αυτό υπάρχει μεγάλη αντίσταση και δισταγμός στην ιδέα μας, σωστά;», υποστηρίζει ο Judah Cohen, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και επισκέπτης καθηγητής στο MIT.
Στοιχεία από δορυφόρους έδειξαν ότι, τα τελευταία 40 χρόνια, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη είχε μεγάλη επίδραση στην περιοχή της Αρκτικής. Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η υπερθέρμανση στην Αρκτική, έχει σημαντικό αντίκτυπο στον χειμερινό καιρό στη Βόρεια Αμερική και στην Ανατολική Ασία.
Oπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα πορίσματά τους βασίζονται σε παρατηρήσεις και επιστημονικά μοντέλα.

Share.

Comments are closed.