A Jason Bourne Tribute: Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για τον Jason Bourne

0

Ένας νεαρός άντρας διασώζεται από ψαράδες της Μασσαλίας, έχοντας χάσει τη μνήμη του. Οι έρευνές του για να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα τον οδηγούν στη Ζυρίχη και στη συνέχεια στο Παρίσι. Στο κατόπι του είναι η CIA, που γνωρίζει ότι είναι πράκτοράς της, εντεταλμένος να επιτελέσει μια πολιτική δολοφονία. Κατορθώνει να επιβιώσει με δυο σφαίρες στην πλάτη και, όταν τελικά συνέρχεται από το κώμα, ο Τζέισον Μπορν συνειδητοποιεί πως έχει χάσει τελείως τη μνήμη του. Όμως, μετά από μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας του, ο Μπορν συνειδητοποιεί πως κάποιοι τον θέλουν οπωσδήποτε νεκρό. Αποφασισμένος πια να βάλει στο στόχαστρό του αυτούς που τον… στοχεύουν, ο Μπορν δεν αργεί να ανακαλύψει πως διαθέτει και ο ίδιος φονικό ένστικτο. Και δεν πρόκειται να χαριστεί στους αντιπάλους του.
“Σ’ ένα καμπαρέ του Χονγκ Κονγκ, ένας άντρας επιθεωρεί ικανοποιημένος το μακελειό που έχει προκαλέσει. Ύστερα βουτάει το δάχτυλό του στο αίμα και γράφει στο πάτωμα ένα όνομα που ο κόσμος θέλει να ξεχάσει: Τζέισον Μπορν.” H κορυφαία τριλογία ταινιών, που γυρίστηκε ποτέ για τους μυστικούς πράκτορες της CIA. Είναι η ιστορία ενός εκτελεστή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που βρίσκει τη λύτρωση, βιώνει την απώλεια και τελικά εξιλεώνεται. Ο Bourne είναι το αντίθετο το 007: μια καλοδουλεμένη φονική μηχανή, χωρίς αισθήματα, τρόπους, κομψότητα, στυλ και… μνήμη.

H κορυφαία τριλογία ταινιών, που γυρίστηκε ποτέ για τους μυστικούς πράκτορες της CIA, απέφερε στο Χόλιγουντ $945 εκατομμύρια στο παγκόσμιο box office. Εκπληκτικό το νούμερο.
Η τριλογία εκτόξευσε την καριέρα του Μάτ Ντάιμον, και μνημονεύεται ακόμη ως το σημείο αναφοράς των ταινιών για τους πράκτορες.  Η τριλογία Μπορν είναι για κάποιους ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το σύγχρονο σινεμά δράσης. Προσυπογράφω. Ιδίως το “Bourne Supremacy” είναι η καλύτερη περιπέτεια των ‘00s.

Τα έσοδα του The Bourne Ultimatum του 2007 άγγιξαν τα $ 450 εκατ.
Δεν είναι Τζέιμς Μποντ που μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Είναι η ιστορία ενός κατατρεγμένου άντρα, ενός εκτελεστή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που βρίσκει τη λύτρωση, βιώνει την απώλεια και τελικά εξιλεώνεται.
Το μόνο κακό της όλης ιστορίας είναι όπως ο Ρόμπερτ Λάντλαμ ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον Τζεισον Μπόρν και δημιούργησε ίσως τον κορυφαίο πράκτορα , πέθανε τον Μάρτιο του 2001 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών. Τρία χρόνια μετά η πρώτη ταινία του Τζέισον Μπόρν ( από τα βιβλία του Ρόμπερτ Λάντλαμ ) παιζόταν στους κινηματογράφους και ο Λάντλαμ δεν ήταν εν ζωή. Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που τα βιβλία του πούλησαν 200 εκ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο;
Ο Ρόμπερτ Λάντλαμ γεννήθηκε το 1927 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν. Ασχολήθηκε με το θέατρο ως ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας μέχρι το 1971, οπότε δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Η κληρονομιά των Σκαρλάτι”, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Έκτοτε έγραψε άλλα είκοσι ένα έργα που μεταφράστηκαν σε 32 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω 200.000.000 αντίτυπα σε 40 χώρες του κόσμου. Κορυφαία ανάμεσά τους υπήρξαν τα “Ο κύκλος των Ματαρέζε”, “Η συνωμοσία των στρατηγών”, “Χωρίς ταυτότητα”, “Η υπέροχη του Μπόριν”, “Επιχείρηση Ίκαρος”, “Το χτύπημα του Σκορπιού” και “Ματαρέζε: Η αντίστροφη μέτρηση”. Η τριλογία του “Χωρίς ταυτότητα”, “Στη σκιά των κατασκόπων” και “Το τελεσίγραφο του Μπορν”, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Πέθανε τον Μάρτιο του 2001 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών.

Πως ξεκίνησαν όλα

Το 2002 ένας νέος μυστικός πράκτορας εμφανίστηκε στις μεγάλες οθόνες και μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο τον James Bond – τουλάχιστον μέχρι να έρθει ο Daniel Craig τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο λόγος για τον Jason Bourne, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του Robert Ludlum βρήκε το δρόμο προς το Hollywood και προς την επιτυχία. Ο Bourne είναι το αντίθετο το 007: μια καλοδουλεμένη φονική μηχανή, χωρίς αισθήματα, τρόπους, κομψότητα, στυλ και… μνήμη. Αυτό το τελευταίο είναι το μεγάλο του πρόβλημα και αυτό προσπαθεί να λύσει. Πώς βρέθηκε σε αυτήν τη θέση και γιατί ξαφνικά όλοι θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση; Και φυσικά, για να βρει την απάντηση, αφήνει βουνά με πτώματα πίσω του.

Αξίζει να ξέρεις για τον Jason Bourne

1. Ο Matt Damon δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Bourne. Όχι άδικα, καθώς πριν από αυτό το φιλμ δεν είχε παίξει σε αντίστοιχη ταινία, ενώ και ο ίδιος λέει «δεν είμαι ακριβώς ο πρώτος ηθοποιός που σου έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείς να φανταστείς έναν υπερκατάσκοπο πέντε ηπείρων». Γι’ αυτό και ο Doug Liman αρχικά είχε πλησιάσει τους Brad Pitt, Russell Crowe και Sylvester Stallone για το ρόλο.

2. Ο Liman ήταν φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Bourne. Μάλιστα, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έληξαν τα δικαιώματα των βιβλίων του Robert Ludlum που είχε η Warner Bros, ο Liman πήγε στο σπίτι του συγγραφέα προκειμένου να τον πείσει να κάνουν τον Bourne ταινία. Το πάθος του σκηνοθέτη με την κατασκοπεία δεν ήταν περίεργο, καθώς ο πατέρας του ήταν πράκτορας της NSA.

3. Ο Damon, προκειμένου να αποκτήσει φυσική κατάσταση και όγκο, για έξι μήνες έκανε προπόνηση σε μποξ, πολεμικές τέχνες, ενώ έμαθε τα πάντα για τα όπλα. Μάλιστα, μπήκε τόσο πολύ στο πετσί του ρόλου που σε μια σκηνή του The Bourne Ultimatum, ο Damon έσπασε κατά λάθος τη μύτη του ηθοποιού Tim Griffin. Η Alicia Vikander είναι η νέα ωραία στη ζωή του Jason Bourne.

ΣΣ

Μετά την τρομακτική επιτυχία της τριλογίας, η παραγωγός εταιρεία γύρισε άλλες δυο, οι οποίες δεν είχαν την ανάλογη επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμη και σήμερα ο κόσμος μιλά για την πρώτη τριλογία και οχι στο σύνολο της για τις πέντε ταινίες Jason Bourne

Share.

Comments are closed.