Βρέθηκε το σπίτι των προγόνων του Ιβάν Σαββίδη στη Σάντα του Πόντου;

0
του Φωκίωνα Φουντουκίδη
Κάθε φορά που υπάρχει κάποια ποδοσφαιρικού τύπου διαμάχη, δυστυχώς βλέπω με μεγάλη στενοχώρια μια άδικη και ρατσιστική επίθεση εναντίον του Ιβάν Σαββίδη από ανίδεους φανατισμένους “φιλάθλους” που προσπαθούν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα του. Και είναι εντελώς άδικο αυτό γιατί ο Ιβάν Σαββίδης κατάγεται από την ηρωϊκή και χιλιοτραγουδισμένη ελληνικότατη Σάντα, το Σούλι του Πόντου που αντιστάθηκε στον Τούρκο κατακτητή, και έδωσε πολλά παλληκάρια στον αγώνα αλλά και πολύ αίμα και ανθρώπινες θυσίες.
Στο ταξίδι που οργανώσαμε τον περασμένο Αύγουστο στην αγαπημένη μας γη του Πόντου επισκεφθήκαμε την πανέμορφη Σάντα γνωστή για τους αγώνες της για την ελευθερία, περιοχή καταγωγής των προγόνων του γνωστού μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας αλλά οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού αυτού είχαν μεταναστεύσει εκεί από την περιοχή του ιστορικού Πόντου.
Στο νέο χωριό που ίδρυσαν στην Τσάλκα της Γεωργίας έδωσαν το ίδιο όνομα σε ανάμνηση της πατρίδας τους στον Πόντο.
Ο Ιβάν Σαββίδης, θέλοντας να βρει τις βαθύτερες ρίζες του στον Πόντο,  επισκέφθηκε την Επτάκωμη Σάντα του Πόντου για να αναζητήσει τον τόπο καταγωγής του σύμφωνα με τις μνήμες και διηγήσεις των προγόνων του. Η πρώτη του επίσκεψη έγινε το Καλοκαίρι (Αύγουστος) του 2007 με την συνοδεία του γιατρού Ερωτόκριτου Σαββίδη, μέλους της ίδιας πολυμελούς οικογένειας των Σαββιδάντ (Σαββιδαίων). Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη έρευνα του Ερωτόκριτου Σαββίδη το χωριό καταγωγής των Σαββιδαίων είναι η ενορία Πινιατάντων της Σάντας, την  οποία επισκέφθηκαν. Έτσι ο Ιβάν Σαββίδης εκείνη την χρονιά έκανε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο της ζωής του, να βρει τον τόπο καταγωγής των προγόνων του μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης με δύσκολες καιρικές συνθήκες στα απρόσιτα βουνά της Σάντας.
Share.

Comments are closed.