Πρώτες κινηματογραφικές εντυπώσεις για το «Το Κόκκινο Ποτάμι»

0

«Το Κόκκινο Ποτάμι», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, έτυχε θερμής υποδοχής από το τηλεοπτικό κοινό, καθώς και από τα Social Media. Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την προβολή των πρώτων 2 επεισοδίων. Με όλους να επισημαίνουν την αρτιότητα της σειράς.

Πρώτες εντυπώσεις – Κριτική

Τα πρώτα δύο επεισόδια της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» του OPEN TV απέδειξαν το αυτονόητο: Πώς η επιτυχία στη τηλεόραση μπορεί να συμβαδίζει με την ποιότητα.

Η συγκλονιστική ιστορία, με φόντο τη σκληρή εποχή που χάραξε τη μνήμη και τη ζωή του Ποντιακου Ελληνισμου μως κέρδισε και το τηλεοπτικό κοινό από το πρώτα κιόλας λεπτά.

Ας εστιάσουμε και ας αναδείξουμε λοιπόν τις πρώτες μας εντυπώσεις, από τη νέα δραματική σειρά του OPEN TV, που θα προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ:

 • Η εναρκτήρια σκηνή (όπου ο Μίλτος οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα από τον παιδικό του φίλο Κερέμ) είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ίσως για δευτερόλεπτα σοκάρει τον θεατή, όμως την ίδια στιγμή αποκαλύπτει το υψηλό πατριωτικό φρόνημα των Ποντίων.
 • Το τελετουργικό του Ορθόδοξου αρραβώνα αποτυπώνει πιστά τα ηθη και εθιμα των Ποντίων  όπως αυτά επικρατούσαν στον Πόντο στα τέλη του 19ου αιώνα.
 • Από τις πρώτες κι όλας σκηνές είναι ευδιάκριτο πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ακριβή παραγωγή με πολυπληθές καστ και ακόμη περισσότερους βοηθητικούς ηθοποιούς. Αμέτρητα εξωτερικά γυρίσματα, έμπειρους συντελεστές πίσω από τις κάμερες που εστίασαν και στη παραμικρή λεπτομέρεια.
 • Στόχος της σειράς είναι η πιστή αποτύπωση των τραγικών γεγονότων εκείνης της εποχής. Είναι ευδιάκριτο πως έχει γίνει ενδελεχής ιστορική έρευνα για την τραγική εκείνη ιστορική περίοδο. Μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.
 • Ο Μανούσος Μανουσάκης  απέδειξε για μια ακόμη φορά πως γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους να συγκινεί το τηλεοπτικό κοινό, με μοιραίους – καρμικούς κάποιες φορές έρωτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτόν του Μίλτου (Ιωάννης Παπαζήσης) με την Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση).
 • Η σκηνή «γνωριμίας» στο αρχοντικό των Νικολαϊδηδων, όπου συναντώνται ξανά ο Μίλτος με την Ιφιγένεια, βγάζει με έντονο τρόπο το συναίσθημα της πρώτης σπίθας της αγάπης. Ο Μανούσος Μανουσάκης, όπως συνηθίζει, επενδύει στο βλέμμα – στη γλώσσα του σώματος και όχι απευθείας στο διάλογο.
 • Μοναδική η ερμηνεία του Τάκη Βαμβακίδη (Γιώργος Παυλίδης). Ο οποίος και ως Πόντιος στη πραγματικότητα, περνάει με μοναδική ευκολία από την Ποντιακή διάλεκτο στην Δημοτική, χωρίς να ενοχλείται το αυτί του τηλεθεατή.
 • O Αργύρης Πανταζάρας συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια στον ρόλο του Θέµη Παυλίδη. Ενός βετεράνου του πολέμου που έχει σφυρηλατηθεί στη φωτιά του Μακεδονικού αγώνα. Οι χρήστες στο Twitter σχολίασαν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο καλούς Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου.
 • Η Αναστασία Παντούση συγκίνησε στον ρόλο της Ιφιγένειας Νικολαΐδη. Απίστευτα γοητευτική ύπαρξη – η ερμηνεία της είναι εξαιρετική και δείχνει τη θέληση της νεότερης γενιάς των Ποντίων να υιοθετήσει τον πιο Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που είχε αρχίσει να διαδίδεται στην Κωνσταντινούπολη
 • Θετικές κριτικές έλαβαν και ο Κωνσταντίνος Καζάκος με την Τάνια Τρύπη (Μιχάλης και Σοφία Νικολαΐδη). Με την τηλεοπτική τους συνύπαρξη μετά από πολλά χρόνια να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη.
 • Εξαιρετική η ερμηνεία του Γεράσιμου Σκιαδαρέση στο ρόλο του Σουλτάνου Χαμίτ Β’  («ερυθρός Σουλτάνος»). Ειδικά στη σκηνή όπου προειδοποιεί, λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα, πως τα πράγματα για τους Έλληνες και τα υπόλοιπα έθνη της Αυτοκρατορίας θα γίνουν ακόμη χειρότερα εάν επικρατήσουν οι Νεότουρκοι. Που στη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζονται φίλοι και σύμμαχοι των Ελλήνων.
 • ΠΗΓΗ: https://www.lelevose.gr
Share.

Comments are closed.