Έκτακτο σχέδιο για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα

0

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, επεξεργάζεται η Κομισιόν σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας επιτρόπου Natasha Bertaud, την Παρασκευή.

Όπως επισήμανε η επίτροπος της Κομισιόν για τα ζητήματα της μετανάστευσης, η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 2.000 – 3.000.

Η κ. Bertaud χαιρέτισε, επίσης, τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα παραδοθούν επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας σε  hotspot στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα οδηγούν με τις αποφάσεις τους οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, οι Σλοβενία, Αυστρία, πΓΔΜ, Σερβία και Κροατία προχωρούν ουσιαστικά σε κλείσιμο των συνόρων τους, αφού περιορίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται στους 580 ημερησίως.

Όπως αναφέρει η επίσημη δήλωση των αστυνομικών αρχών, οι αστυνομικοί αρχηγοί των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου «είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν».

Έντονες αντιδράσεις τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ

«Τα εθνικά συνοριακά μέτρα της μίας ή της άλλης μορφής δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες, αλλά να αναζητήσουν οι διακινητές νέες διαδρομές», διαμήνυσε την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert.

Ο κ. Seibert διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει με στοιχεία την ύπαρξη νέων διαδρομών, ωστόσο, με τη δήλωσή του αυτή στέλνει ένα μήνυμα στα κράτη που ανακοίνωσαν σήμερα κλείσιμο των συνόρων τους, εκφράζοντας έτσι με έμμεσο τρόπο την αποδοκιμασία του Βερολίνου.

Την ίδια στιγμή, πλήρης σύγκλιση θέσεων υπήρξε στη Λεμεσό της Κύπρου όπου συνεδρίασαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Ιταλίας, Ελλάδας Κύπρου και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στην τρίτη υπουργική Σύνοδο της Μεσογειακής ομάδας της ΕΕ  ασκήθηκε σαφής κριτική σε όλους αυτούς «που αναζητούν ατομικές λύσεις εις βάρος άλλων κρατών μελών».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με την αναζήτηση και πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και με τον σεβασμό στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

«Δεν είναι δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις από τους εκλεγμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ να ανατρέπονται από δύο-τρία κράτη, τα οποία επικακαλούνται αποφάσεις αστυνομικών διευθυντών», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι πέρα από το προσφυγικό γεννιέται και ένα πρόβλημα δημοκρατίας.

«Είναι δυνατόν να μας ζητούν να πειθαρχήσουμε σε γραφειοκρατικές δομές σε ζητήματα για τα οποία πριν λίγες ημέρες ελήφθησαν αποφάσεις από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κοινωνιών των κρατών μελών της ΕΕ; Σαφώς, το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση είναι απλή» κατέληξε.

Καραβάνια χιλιάδων ανθρώπων με κατεύθυνση την Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, τον δρόμο προς την Ειδομένη έχουν πάρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν εξαντλημένοι στον προορισμό τους για να βρεθούν μπροστά σε κλειστές πόρτες. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση.

Μέχρι το μεσημέρι πάντως, οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία.

Εντωμεταξύ, ταξί με πρόσφυγες καταφθάνουν συνεχώς στον καταυλισμό όπου πλέον δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περιμετρικά, μέσα στα γειτονικά χωράφια, με σκηνές όπου έχουν στήσει και ζουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες.

Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και Αφγανοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τους επιτραπεί να περάσουν. Περιμένουν μέρες, ακόμα και ανήλικοι Αφγανοί οι οποίοι αρνούνται να μπουν σε καθεστώς προστασίας και σε δομή φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

http://www.insider.gr

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.