Το παρασκήνιο των πρόσφατων εκλογών στην Θεσσαλονίκη

0

Ένα μήνα και κάτι Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου,βρισκόμαστε πλέον στις παραδόσεις των δήμων στις νέες αρχές. Εντούτοις όμως οι συζητήσεις σε καφενεία και πιάτσες συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον για τι μεσολάβησε μαι έχουμε τόσο μεγάλες εκπλήξεις στην Θεσσαλονίκη . Πολλοί μίλησαν για νέα εποχή ΠΑΣΟΚ με βάση τις ανακατατάξεις  σε δήμο Θεσ/νικηs και Καλαμαριάς. Η αλήθεια απέχει πολύ από βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα. Οι πολίτες ψήφισαν και αποδοκίμασαν πρόσωπα και πολιτικές και όχι κόμματα. Στην θεσσαλονίκη ο Ζέρβας τα προηγούμενα χρόνια δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις σε βασικά προβλήματα της πόλης και θα τον θυμούνται οι πολίτες για την εμμονή του στην διοργάνωση των gaypride αλλά τους περιβόητους ποδηλατοδρόμους που πρόσφεραν εκνευρισμό και ταλαιπωρία σε δημότες και διερχόμενους. Από την άλλη ο Αγγελουδηs με συγκροτημένη πρόταση κατάφερε να κάνει την υπέρβαση με ένα ψηφοδέλτιο υπερκομματικό που περιλάμβανε και στελέχη της ΝΔ, φροντίζοντας να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τις θριαμβολογίες του Ανδρουλάκη παρότι προέρχεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερη υπήρξε και η σύγκρουση στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχου Στεργ. Καλογερου (Θεσσαλονίκη Μακεδονια) ,Ι. Κουργιαννιδη (θεσσαλονίκη πόλη ελληνική) και Δ. Ζιαμπαζη (ενωμένοι Μακεδόνες) με νικητή τον πρώτο. Εντούτοις κανένας δεν μπόρεσε να μετοχοποιήσει το μεγάλο ποσοστό των εθνικών εκλογών του ευρύτερου πολιτικού χώρου.Ο μεν Ι Κουργιαννιδηs παρότι είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο πλήρωσε την μη ανανέωση του ψηφοδελτίου του με μεγάλο μέσο όρο, τις πολιτικές μεθοδεύσεις κάποιων από αυτών με συγκεκριμένα πρόσωπα για την περιφέρεια και την έλλειψη εξωστρέφειας του συνδυασμού του . Ο δε Ζιαμπαζηs βρέθηκε πολύ κοντά στον πρώτο παρότι ο λόγος του παραπέμπει σε πολίτικο κόμμα και όχι σε δημοτική παράταξη λαμβάνοντας 1,5% με εκτεταμένη παρουσία στα social media . Ο δε Καλογηροs μπορεί να βρέθηκε πολύ πιο πάνω από τους άλλους όμως η επικοινωνιακή του εμμονή ως συλαλληταρχη (σαν να μην υπήρξαν άλλοι) αποδοκιμάστηκε από μεγάλη μερίδα του χώρου.

Στην Καλαμαριά υπήρξε φαινομενικά ένα ακόμα ναυάγιο για την ΝΔ. Αποτέλεσε μια ξεκάθαρη μια αποδοκιμασία των πολιτών προς τον Δαρδαμανελη που συγκέντρωσε πυρά και αρνητικά σχόλια όπως ακούγεται στα σοκάκια του δήμου ακόμα και από πολιτικά προσκείμενους στην ΝΔ. Οι εικόνες εγκατάλειψης στην υποδομές ενός από τους ομορφότερους δήμους (δρόμοι ,εγκαταστάσεις) η αδυναμία επιλογής κατάλληλων συνεργατών, οι αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών και η απουσία στρατηγικής που τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με άλλους υπ.δημαρχουs όπως ο Δημ. Παπαδόπουλος, δεν μπόρεσαν να ωραιοποιηθούν ούτε από τα φιλικά social media. Από την άλλη η Αραπογλου με κεκτημένη ταχύτητα κατάφερε και έκοψε άνετα το νήμα στο τέλος των εκλογών συγκεντρώνοντας την προτίμηση σχεδόν όλων των ψηφοφόρων των λοιπών συνδυασμών. Εντύπωση προκάλεσε ότι η πρώτη σας συνάντηση έλαβε χώρα με τον Κασελάκη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ που θριαμβολογούσε αδειάζοντας τον και καθιστώντας την αυτόματα δήμαρχο που συγκέντρωσε προτίμηση όλων των κομματικών τάσεων στην Καλαμαριά. Οι έτεροι υποψήφιοι από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ Βαρδαs και Αραμπατζηs κινήθηκαν με υψηλά ποσοστά, με τον πρώτο να κάνει σημαντική καταγραφή. Ένας άνθρωπος που εμφανίστηκε ως ρυθμιστής των εξελίξεων χωρίς να επιβεβαιώσει τον τίτλο ήταν ο Δ. Παπαδοπουλοs με την Αυτοδύναμη Καλαμαριά που συγκέντρωσε 4,7%. Θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν έβγαινε στημένη έρευνα πρόθεσης ψήφου που τον έδινε ποσοστό δήθεν 0.9% και την “πιστώθηκε”. 

Ο δήμαρχος, την ώρα που θα έπρεπε να ρίξει γέφυρες καθότι θα μπορούσε ο Δ.Παπαδοπουλοs να είναι ο μοναδικός του σύμμαχος στον δεύτερο γύρο. Εντούτοις την αιμορραγία ψήφων από το άνω δημοσίευμα που μεθοδικά κάποιοι διέσπειραν στο διαδίκτυο πλήρωσε τοις μετρητοίς ο Δαρδαμανεληs καθότι και ο Δ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο πλευρό της Αραπογλου δίνοντας του την τελειωτική Μαχαιριά. Τέλος η αυτοδύναμη καλαμαριά πλήρωσε πέρα από δικά της λάθη την ανεξήγητη συμπεριφορά υποψηφίου και πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης για τον οποίο επικοινωνιακά έφαγε λάσπη ο Δημ. Παπαδόπουλος και βρέθηκε η γυναίκα του να λαμβάνει αρκετούς ψήφους με άλλον αντίπαλο (!) συνδυασμό και αυτός να κινείται σε βαρομετρικό χαμηλό με την αδιαφορία του . Έκπληξη έγινε και στον δήμο Θερμαϊκού όπου ο Γ. Τσαμασληs με γενική πολύ καλή εικόνα, όραμα για τον δήμο του πλήρωσε την έκπληξη και την αίσθηση φρεσκάδας μιας νέας κατάστασης, με την δεύτερη Κυριακή να βγάζει τον Θ. Τζεκο ως νέο δήμαρχο. Στην περιφέρεια τα πράγματα αποδείχτηκαν αναμενόμενα με μεγάλο νικητή τον Απ. Τζιτζικωστα. Με εμπειρία, προτάσεις και ένα πολύ άκρως ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο έκανε την διαφορά. Η παρουσία του Ρόκου ως υποψηφίου περιφερειάρχη παρότι επικοινωνιακά έπαιξε πολύ δεν μπόρεσε να πείσει το εκλογικό κοινό και κατετάγη κάτω ακόμα και από την Δήμο Κυριλιδη .

Είδηση αποτελεί η παρουσία συμβούλων του λεγόμενου χώρου πιο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας από ένα πρώην στέλεχος της που τα τελευταία 3 χρόνια αποφάσισε και δηλώνει “εθνικιστηs”. Όμως ο Δ.Κυριλιδηs δεν μπόρεσε να μετοχοποιήσει τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων του χώρου που σημειώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές στην κεντρική Μακεδονία. Πλήρωσε την πολιτική του απειρία, την έλλειψη επικοινωνίας θέσεων του για την περιφέρεια, την υποστήριξη όπως ακούστηκε συγκεκριμένων υποψηφίων από μηχανισμούς με βάση καλά ενημερωμένες ειδησεογραφικές ,(κάτι ανάλογο που συνέβαινε και στην Χρυσή Αυγή) καθώς και τις πολιτικές “αψιμαχίες ” μεταξύ συμβούλων του. Αυτές οι εκλογές προσφέρουν πολιτικά διδάγματα στα κομματικά επιτελεία ότι οι πολίτες θέλουν πρόσωπα δίπλα τους και όχι απρόσωπεs κομματικές πλάτες.
“Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ”
Share.

Comments are closed.