Αυξήσεις μαμούθ στην αυτοκινητοβιομηχανία

0

Η παρατεταμένη απεργία που κράτησε έξι συνολικά εβδομάδες απέδωσε καρπούς για ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία εργαζομένων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Ως νίκη του σωματείου United Auto Workers (UAW), το οποίο εκπροσωπεί σχεδόν 150.000 εργαζόμενους στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται η απόφαση των Ford, General Motors και Stellantis να δώσουν σημαντικότατες αυξήσεις στους μισθούς τους.
Οι αυξήσεις μαμούθ για τους εργαζόμενους και των τριών κατασκευαστών έρχονται μετά από πολλούς μήνες έντασης και διαπραγματεύσεων μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών και του UAW, η οποία κατέληξε σε απεργία μακράς διαρκείας που κράτησε σχεδόν έξι εβδομάδες και έληξε στα τέλη Οκτωβρίου.
Η απεργία, που κόστισε εκατοντάδες εκατ. ευρώ στις τρεις εταιρείες, ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι των GM, Ford και Stellantis από οχτώ διαφορετικά εργοστάσια και 32 κέντρα διανομής ανταλλακτικών σε 22 αμερικάνικες πολιτείες.
Οι εργαζόμενοι και για τους τρεις κατασκευαστές θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κάθετα 25% στο συμβόλαιο 54 μηνών που υπογράφουν, όταν στο προηγούμενο συμβόλαιο για την 4ετία 2019-2013 η εν λόγω αύξηση ήταν της τάξης του 6% ανά έτος.
Άμεση αρχική αύξηση 11% θα δουν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι σε Ford και Stellantis, ενώ και στις τρεις εταιρείες οι μισθοί θα δέχονται τακτικά και αναπροσαρμογές βάσει του κόστους διαβίωσης, οι οποίες είχαν σταματήσει το 2007 όταν ξεκίνησε η αμερικάνικη οικονομική κρίση.
Με την αύξηση του 25% οι μισθοί για τους εργαζόμενους της Ford θα φτάσουν για παράδειγμα στα 39,26 ευρώ/ώρα από 28,05 ευρώ που βρισκόταν πριν, για τους υπαλλήλους που εργάζονται στις γραμμές συναρμολόγησης. Για τους εργαζόμενους που έχουν κάποιας μορφής εξειδίκευση το ωρομίσθιο θα ανέλθει από τα 34,5 ευρώ στα 47,2 ευρώ.

Share.

Comments are closed.