Οι ελιές είναι μια διατροφική… υπερδύναμη

0

Οι ελιές είναι μια διατροφική… υπερδύναμη. Αν και αποτελούνται κυρίως από λίπη, είναι μονοακόρεστα, ο τύπος που είναι γνωστός για τα οφέλη του στην υγεία μας. Το λίπος δεν είναι εχθρός. Μερικοί τύποι λίπους, όπως αυτό στις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητα υγιείς για την καρδιά. Επιπλέον, οι ελιές είναι γεμάτες με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε και τα αντιοξειδωτικά (ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες).
Οφέλη υγείας αν τρώτε τακτικά ελιές.

1. Καλύτερη υγεία της καρδιάς

Τα περισσότερα προγράμματα υγιεινής διατροφής σας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως μαγειρικό λάδι. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης ελαϊκό οξύ, το οποίο μπορεί δυνητικά να:

αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL)
μειώσει την υπέρταση

2. Καλά λιπαρά

Η μεσογειακή διατροφή προωθεί την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως ελιές και ελαιόλαδο. Το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Αλλά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, ο Peart λέει ότι το είδος του λίπους που τρώτε είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα:

Πριν από χρόνια, υπήρχε μια τάση προς δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι μείωσαν την πρόσληψη λίπους, έτρωγαν περισσότερες τροφές με ζάχαρη. Και την ίδια στιγμή, είδαμε μια αύξηση στα άτομα με παχυσαρκία.

3. Φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Οι ελιές είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχουν 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών σε περίπου μισό φλιτζάνι.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στα εξής:

Καλύτερη πέψη
Μικρότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου
Μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά

4. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το είδος της βλάβης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος Πάρκινσον. Επίσης:

Μειώνει τη φλεγμονή (ερεθισμό και οίδημα)
Παίζει ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (όταν οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν)

Αλλά η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Είναι καλύτερα να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ελιές.

5. Σας κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι

Οι ελιές είναι ένα χορταστικό σνακ. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, επομένως σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι.

Οι ελιές κάνουν αυτό που θέλετε από ένα σνακ: Είναι καλές για την υγεία και σας κρατούν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας, λέει ο Peart.

Εφόσον τρώτε μια μικρή ποσότητα ελιών, είναι ένα υγιεινό σνακ. Δέκα ελιές έχουν μόνο περίπου 50 θερμίδες. Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, αλλά ταιριάζουν και σε πολλαπλά πρότυπα διατροφής. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, γεγονός που τις καθιστά μια καλή επιλογή για προγράμματα με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως η δίαιτα keto, αλλά και για άτομα που ακολουθούν φυτικές δίαιτες.

6. Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Οι ελιές έχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Αυτά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να οδηγήσει σε καρκίνο.

7. Καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Οι άνθρωποι που ακολουθούν πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά διατροφή τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, λέει ο Peart. Μια μελέτη σε ποντίκια συνέκρινε τις επιδράσεις του ελαϊκού οξέος (το λίπος στις ελιές) έναντι του ενός κορεσμένου λίπους που βρίσκεται στο φοινικέλαιο και το βούτυρο. Το τελευταίο συσχετίστηκε περισσότερο με την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με το ελαϊκό οξύ. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι πρόδρομος διαβήτη.
Έχουν οι ελιές και το ελαιόλαδο τα ίδια οφέλη για την υγεία;

Οι ελιές και το ελαιόλαδο μοιράζονται πολλές υγιεινές ιδιότητες. Και τα δύο περιέχουν καλά λιπαρά για την καρδιά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Ε και Κ, καθώς και ορισμένα βασικά μέταλλα. Και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL).  Οι ελιές έχουν το πρόσθετο όφελος των φυτικών ινών. Είναι επίσης χορταστικές γιατί είναι ένα πλήρες φαγητό που καταναλώνεται και σκέτο σαν σνακ. Αντίθετα, το ελαιόλαδο είναι μόνο λίπος και το προσθέτετε σε μικρές ποσότητες στο φαγητό ή το χρησιμοποιείτε στην μαγειρική.

Share.

Comments are closed.