Sexsomnia: Η πάθηση που οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν σεξ ενώ κοιμούνται

0

Όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, ή εφιάλτης; Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πάθηση, η οποία στα ελληνικά είναι γνωστή ως «σεξουαλική αϋπνία» και όσοι πάσχουν από αυτήν κάνουν σεξ, ενώ κοιμούνται βαθιά; Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ρέιτσελ, μια γυναίκα μιλά στο podcast Healthy-ish και ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός, Νικ, ο οποίος έχει sexsomnia και κάνει σεξ μαζί της ενώ ο ίδιος κοιμάται. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, αυτό είναι κάτι που δεν την ενοχλεί ιδιαίτερα.
«Κοιμόμουν βαθιά, νόμιζα το ίδιο κι εκείνος. Προσπάθησα να του μιλήσω και να τον ρωτήσω τι συμβαίνει, αλλά δεν απάντησε, και τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν κοιμισμένος. Όταν του το ανέφερα το επόμενο πρωί, δεν είχε καμία απολύτως ανάμνηση» λέει αρχικά.
Η sexsomnia είναι εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με τη nypost. Μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύνολο 16.000 συμμετεχόντων, αναφέρθηκαν μόνο 17 περιπτώσεις της πάθησης. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2015, έχουν αναφερθεί μόλις 94 περιπτώσεις παγκοσμίως.
Όπως και σε άλλες διαταραχές ύπνου -αϋπνία και υπνοβασία- συγκεκριμένες συμπεριφορές και δραστηριότητες μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση, μεταξύ άλλων στρες ή άγχος, κατανάλωση αλκοόλ, στέρηση ύπνου, κακές συνθήκες ύπνου, ταξίδια ακόμη και η κοινή χρήση κρεβατιού.
Ορισμένοι άνθρωποι που εμφανίζουν την πάθηση υπνοβατούν επίσης, ή ίσως το έκαναν κάποια στιγμή.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αυνανισμό, βογγητά ακόμη και αυθόρμητη κορύφωση ενώ κοιμούνται.

Επηρεάζει και γυναίκες

Ενώ φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες, μια γυναίκα περιέγραψε λεπτομερώς τις δικές της εμπειρίες μιλώντας στο Well+Good πέρυσι. Η Μόργκαν πέρασε τη νύχτα στο σπίτι ενός φίλου πριν από χρόνια, κοιμήθηκε καλά και ξύπνησε το επόμενο πρωί για φάει πρωινό με την οικογένειά του. Δεν είχε ιδέα ότι το προηγούμενο βράδυ βογκούσε στον ύπνο της – τόσο δυνατά που ξύπνησε όλη την οικογένεια. «Τρομοκρατήθηκα. Δεν ξαναπάτησα ποτέ. Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητά μου να ζω με sexsomnia» ανέφερε.

Share.

Comments are closed.