Τα 10 λεπτά που θα σε κάνουν συγγραφέα

0

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου φτασμένο συγγραφέα, να υπογράφει τα αντίτυπα των Best Seller βιβλίων, να δίνει συνεντεύξεις στην τηλεόραση και οι βιτρίνες των βιβλιοπωλείων να φιλοξενούν κεντρικά τα βιβλία του. Τα ΔΙΚΑ σου βιβλία! Αυτά που ΘΑ γράψεις. Ή μήπως όχι;
Πάντα η αρχή είναι δύσκολη. Κι οι σκέψεις που συνοδεύουν την αγάπη σου για τα βιβλία, σε κρατούν καθηλωμένο, ανίκανο να ξεκινήσεις να γράφεις. Όμως δεν διαβάζεις αυτό το άρθρο για να σου πω αυτά που ήδη γνωρίζεις. Μαζί θα δούμε τι μπορείς να κάνεις για να προχωρήσεις, να ξεφύγεις από όλα όσα σε κρατούν σε κατάσταση αναμονής και δυσκολεύουν τον δρόμο σου προς την ολοκλήρωση του ονείρου.

Τα δέκα οφέλη του να γίνεις συγγραφέας
Πίσω από το μεγάλο όνειρο του κάθε εν δυνάμει συγγραφέα κρύβονται πολλά οφέλη που θα έχεις αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη συγγραφή. Όχι με τη σκέψη αλλά με την πρακτική. Γιατί αν απλώς σκέφτεσαι κάτι και δεν το εξασκείς, δεν πρόκειται να καταφέρεις πολλά πράγματα. Οπότε ας ασχοληθούμε λίγο με το τι όφελος θα έχεις εσύ προσωπικά αν αρχίσεις να ασχολείσαι σήμερα κιόλας με τη συγγραφή.
Η συγγραφή αποτελεί διέξοδο. Κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα βρίσκει τη λύση του όταν αφιερώσεις λίγο χρόνο στο να γράψεις. Να γράψεις είτε για το ίδιο το πρόβλημα και για το πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα θέλεις. Γιατί αυτή η ώρα που εσύ και το πληκτρολόγιό σου περνάτε παρέα, μόνο λύσεις μπορεί να σου προσφέρει. Τρόπους αντιμετώπισης, χρόνο σκέψης και διεξόδους που ούτε είχες σκεφτεί άλλες στιγμές. Τα πάντα μοιάζουν ευκολότερα όταν γράφεις και τα πάντα αναλύονται σε μια ψηφιακή ή φυσική κόλλα χαρτί.

Τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Η συγγραφή σού προσφέρει άπειρες στιγμές σκέψης και ανάλυσης. Εκείνες τις μαγικές στιγμές που ο συγγραφέας είναι μόνος του με τον εαυτό του. Εκείνες τις στιγμές που αντικαθιστούν τον ψυχολόγο. Γιατί ένας συγγραφέας είναι ο πιο καλός ψυχολόγος του εαυτού του. Πολλές φορές και των γύρω του.

Αποκτάς πολλούς φίλους. Μήπως όταν κλείνεις τα μάτια σου μπορείς να δεις έναν συγγραφέα μόνο να παλεύει με τα κείμενά του; Μη πιστέψεις ποτέ στην κλισέ σκέψη ότι ένας συγγραφέας είναι απομονωμένος, με ελάχιστους φίλους και συγγενείς, που απλώς τον επισκέπτονται μια φορά στο τόσο για να σιγουρέψουν ότι τρέφεται σωστά και ότι δεν έχει πεθάνει από το πολύ ποτό. Πόσα κλισέ χωράνε αλήθεια σε μια πρόταση;

Οι συγγραφείς είναι άνθρωποι κοινωνικοί. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο σιχαίνεται ένας συγγραφέας την κοινωνική ζωή τόσο περισσότερο θα τον δεις να παίρνει μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εγκαίνια πολιτιστικών χώρων και βιβλιοπωλείων κλπ. Αν σου έγραφα όλου του τύπου τις εκδηλώσεις στις οποίες μπορεί να συναντήσεις τον ίδιο συγγραφέα δεν θα έφταναν δύο κόλλες Α4!

Η ζωή ενός συγγραφέα είναι γεμάτη φίλους. Όχι απλώς γνωστούς, αλλά γνήσιους φίλους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στο πλευρό του. Πολλές φορές η καθημερινότητά του μοιράζεται με εκείνους με κάθε τρόπο επικοινωνίας. Γιατί αν είναι σε κάτι καλός ένας συγγραφέας αυτό είναι η γραπτή επικοινωνία. Δώσε του πληκτρολόγιο και ετοιμάσου για βομβαρδισμό μηνυμάτων. Οπότε αν σου αρέσουν οι φίλοι και η κοινωνική ζωή, γίνε συγγραφέας.

Δεν θα βαρεθείς ποτέ. Όταν θα νιώθεις ότι η ζωή γίνεται πολύ βαρετή, θα ξεκινάς μια έρευνα για το νέο σου βιβλίο. Και τότε η ζωή θα αποκτά νέο νόημα. Ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα θα σε βοηθούν στο κάθε ταξίδι σου, νέες εμπειρίες θα συνοδεύουν το βιογραφικό σου, η ζωή θα αποκτά χρώμα, μυρωδιές και αρώματα.

Τίποτε δεν θα είναι πια ασπρόμαυρο και εσύ δεν θα βαρεθείς ποτέ. Ξέρεις τι λένε για τους επιχειρηματίες και τον χρόνο τους; Αυτόν που δεν έχουν; Για τον εαυτό ή για τους άλλους; Ετοιμάσου να τους συναγωνιστείς σε έναν μαραθώνιο έλλειψης χρόνου. Πίστεψέ με, θα τους κερδίσεις! Ποτέ μα ποτέ δεν θα σου φτάνει ο χρόνος οπότε και θα αποκτήσεις μια άκρως ενδιαφέρουσα ζωή.

Θα ζήσεις χιλιάδες διαφορετικές ζωές. Μέσα από τις ιστορίες που γράφεις,θα αναγεννηθείς πολλές φορές, κάθε φορά και σαν ένας διαφορετικός χαρακτήρας. Ίσως και είκοσι διαφορετικοί χαρακτήρες σε ένα βιβλίο. Ζηλευτοί και μη. Καλοί και κακοί. Ταλαιπωρημένοι αλλά και κακότυχοι. Ώριμοι αλλά και νεαροί. Ταξιδεμένοι αλλά και απομονωμένοι. Χαμένα, απραγματοποίητα όνειρα που θέλησες να ζήσεις και δεν τα έχεις ζήσει μέχρι σήμερα θα πραγματοποιηθούν μέσα από τα γραπτά σου.

Αποκτάς εξαιρετική μνήμη. Δεν εφησυχάζει το μυαλό και το κρατάς ακμαίο και σε εγρήγορση. Το μαθαίνεις να εργάζεται ασταμάτητα σε γρήγορους ρυθμούς, καταστρώνοντας στρατηγικές και πλάνα. Ακόμα και την ώρα του ύπνου. Ιδίως την ώρα του ύπνου!

Αποκτάς δικαιωματικά γραφείο. Και βιβλιοθήκη. Τέλος τα ψέματα. Από την στιγμή που είσαι συγγραφέας δικαιούσαι εκείνο το γραφείο που βλέπεις σε συνεντεύξεις συγγραφέων και ζηλεύεις. Για να μην συζητήσουμε για τις βιβλιοθήκες. Καιρός λοιπόν, από την στιγμή που όλοι σε αποκαλούν «συγγραφέα» να αποκτήσεις και εσύ ένα ευρύχωρο γραφείο και μια τεράστια βιβλιοθήκη (ή και δύο και τρεις). Μη ξεχάσω να αναφέρω τα χιλιάδες στοιβαγμένα βιβλία σε όλα τα σημεία του σπιτιού.

Όλοι αστειεύονται σχετικά με το πώς θα τους χρησιμοποιήσεις στο επόμενό σου βιβλίο. Κι εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσεις πόση δύναμη κρατάς στα χέρια σου. Ακόμα κι αν αστειεύονται θα κολακευτούν αν τους ζητήσεις την άδεια να χρησιμοποιήσεις στοιχεία του χαρακτήρα τους, ή ακόμα καλύτερα αυτούσιο τον χαρακτήρα τους, στο επόμενο βιβλίο σου. Αλήθεια, πόσο στα ώπα ώπα θα σε έχουν από δω και πέρα με τον φόβο του πώς μπορεί να τους χρησιμοποιήσεις μέσα στο βιβλίο σου, όσοι δεν σου φέρθηκαν καλά; Πίστεψέ με έχεις απίστευτη δύναμη στα χέρια σου. Είσαι κι εσύ ένας σούπερ ήρωας!

Θα μάθεις να παρατηρείς τα πάντα. Ακόμα και ο πιο διακριτικός άνθρωπος του κόσμου να είσαι θα πιάσεις πολλές φορές τον εαυτό σου να παρατηρεί τον κόσμο από την ματιά του συγγραφέα. Άνθρωποι και κινήσεις, γεγονότα και αντικείμενα όλα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν τα βλέπει ένας δημιουργικός άνθρωπος. Καθώς θα κυλούν οι μέρες της συγγραφικής εμπειρίας, θα δεις ότι όλα γίνονται αυτόματα. Όλα θα καταγράφονται μέχρι να τα συμπεριλάβεις σε μια από τις ιστορίες ή το βιβλίο σου. Θα γίνεις ένας ζωγράφος που παρατηρεί χρώματα και υφές, πτυχές και αποχρώσεις.

Θα μάθεις να ρουφάς τη ζωή. Η συγγραφή θα σε οδηγήσει στα μονοπάτια της έρευνας όπου και φυσικά θα μάθεις πολλά νέα πράγματα αλλά ακόμα και η έλλειψη έμπνευσης θα σε οδηγήσει στο να προσφέρεις στον εαυτό σου νέα ερεθίσματα που θα φέρουν τις νέες ιστορίες. Θα βρεθείς να επιδιώκεις νέες εμπειρίες, να αποκτήσεις νέους συνοδοιπόρους αλλά και ανταγωνιστές και, όπως μου αρέσει να το λέω και πάντα να προκαλεί γέλια στους μαθητές μου, να μάθεις νέα πράγματα όπως το πλέξιμο. Η ζωή είναι γεμάτη σοφία που σε περιμένει να την κάνεις κτήμα σου.

Αυτά είναι δέκα από τα κίνητρα που μπορείς να δεχτείς σαν πρόκληση για να ασχοληθείς από σήμερα κιόλας με τη συγγραφή.

https://lydiapsaradelli.gr

Share.

Comments are closed.