Μερικά από τα πιο «σκοτεινά» μυστικά της CIA

0
Από τα πειράματα εγκεφάλου και τα lsd με τις πόρνες, μέχρι τα προφυλακτικά για τους κομμουνιστές και τη σήραγγα στο Βερολίνο. Ο μεγαλύτερος οργανισμός πληροφοριών και… πρακτόρων στον κόσμο, η ξακουστή CIA. Μη γελιόμαστε, κανείς δεν θα ήθελε να μπλέξει μαζί τους. Έχουμε δει πολλά σε ταινίες, έχουμε διαβάσει ακόμα περισσότερα και απ΄ότι άπαντες έχουν καταλάβει, δεν διστάζουν πουθενά και σε τίποτα. Θα δούμε μερικά από τα σκοτεινά μυστικά τους, μέσα από τα οποία εύλογα θα μονολογήσει κανείς, «αν ξέρουμε αυτά, φανταστείτε πόσο άλλα και… τερατώδη δεν θα μάθουμε ποτέ».

Στην αρχή ήταν… άχρηστη και κανείς δεν ήθελε να γίνει διευθυντής

Η CIA, μπορεί πλέον να έχει κορυφαίο όνομα και να την φοβάται όλος ο κόσμος, αλλά στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, δεν ήταν θα λέγαμε καν χρήσιμη. Κανείς δεν ήθελε να γίνει διευθυντής της CIA. Ο τέταρτος όμως που ανέλαβε τα άλλαξε όλα. Ο Walter Bedell Smith ήταν ένας στρατιωτικός που απέπνεε φόβο σε όλους όσους τον γνώριζαν. Όπως είχε πει ένας άντρας που τον γνώριζε, «η διάθεσή του δεν άλλαξε ποτέ, ήταν πάντα θυμωμένος». Και πήγε στην CIA έτοιμος να την ταρακουνήσει.

«Περιμένω τα… χειρότερα και είμαι βέβαιος ότι δεν θα απογοητευτώ», ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που είπε ενώ σε μια συνάντηση ενημέρωσης με τους νέους συναδέλφους του, τους είπε: «Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις όλους τους συναδέλφους σου εδώ. Θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον να δούμε πόσοι από εσάς θα είστε εδώ σε λίγους μήνες από τώρα. Ο Bedell μεταμόρφωσε την CIA σε ένα σημαντικό εργαλείο συλλογής πληροφοριών και κατασκοπείας.

Πειράματα εγκεφάλου, lsd και πόρνες

Το πιο διαβόητο πρότζεκτ της CIA ήταν το γνωστό ως MKUltra, το οποίο περιελάμβανε πειράματα ελέγχου μυαλού σε πολίτες των ΗΠΑ, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Από τη δεκαετία του 1950, σε κάποιους ανθρώπους χορηγούνταν κρυφά δοσολογία LSD ενώ υπέστησαν και ψυχολογικά βασανιστήρια, για να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους. Η CIA δημιούργησε ακόμη οίκους ανοχής στο Σαν Φρανσίσκο, όπου στους άνδρες χορηγούνταν LSD από τις ιερόδουλες και οι πράκτορες της CIA παρακολούθησαν μέσω καθρεφτών μιας όψης καταγράφοντας τις αλλαγές τους.

Ένα άλλο πείραμα του MKUltra περιελάμβανε ψυχιατρικούς ασθενείς που τέθηκαν σε κώμα από ναρκωτικά. Τους έπαιζαν λοιπόν εκατομμύρια μηνύματα, ώστε να «επανασχεδιάσουν» τον εγκέφαλό τους. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι το περιέγραψε ως «διαστροφή και διαφθορά πολλών από τα ερευνητικά μας κέντρα σε αυτήν τη χώρα, με μεγαλύτερη την CIA».

Προφυλακτικά στα κομμουνιστικά κράτη

Στη δεκαετία του 1950, η CIA βοήθησε τη χρηματοδότηση μιας εταιρείας για μπαλόνια, τα οποία ήθελε να τα στείλει στην, ελεγχόμενη από τη Σοβιετική Ένωση, Ευρώπη. Στη συνέχεια θα εκτόξευαν εκατομμύρια αντι-κομμουνιστικά φυλλάδια. Δεν κρίθηκε αρκετά τολμηρό όμως και ένα μέλος της CIA συνέταξε ένα σχέδιο για να πετάξει μεγάλα πακέτα προφυλακτικών και με την ένδειξη “μικρό” ή “μεσαίο”, να πέσουν στα κομμουνιστικά κράτη. Η ιδέα αποσκοπούσε στο να ρίξουν το ηθικό τους, υπονοώντας ότι οι καπιταλιστές Yankes ήταν απίστευτα προικισμένοι. Το σχέδιο αυτό δεν έφτασε ποτέ… στον ουρανό.

Η προπαγάνδα με το πορνό

Η CIA συνήθιζε να υπονομεύει τους παγκόσμιους ηγέτες που δεν άρεσαν στις ΗΠΑ. Ένας τέτοιος ήταν ο πρόεδρος Σουκάρνο της Ινδονησίας, του οποίου οι αυξανόμενοι δεσμοί με τη Σοβιετική Ένωση έκαναν την Ουάσιγκτον… νευρική. Έτσι (η CIA) αποφάσισε να «καταστρέψει» την εικόνα του Σουκάρνο διαρρέοντας μια ταινία του προέδρου με μια όμορφη ξανθιά στο κρεβάτι.

Πως θα γινόταν αυτό; Θα γύριζε την ταινία. Θα δημιουργούσε μια μάσκα με το πρόσωπό του Σουκάρνο που θα την φορούσε κάποιος και θα έκανε σεξ με μια χαμηλών ηθών ηθοποιό στο Λος Άντζελες. Η ταινία προφανώς και δεν διανεμήθηκε ποτέ.

Το τούνελ από το Δυτικό στο Ανατολικό Βερολίνο

Μία από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις της CIA περιελάμβανε την εκσκαφή μιας μακράς σήραγγας από την -αμερικανική ελεγχόμενη πλευρά του Βερολίνου- τη Δυτική στην… κομμουνιστική πλευρά δηλαδή την Ανατολική. Σκοπός ήταν να μπορούν οι πράκτορες της CIA να έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνά τους και να τους καταγράφουν.

Χρειάστηκαν χρόνια μυστικής εκσκαφής, αλλά αυτό που δεν συνειδητοποίησαν ήταν ότι οι Σοβιετικοί… το γνώριζαν από την αρχή. Ένας Βρετανός με το όνομα Τζορτζ Μπλέικ είχε ενημερώσει σχετικά την KGB. Για να προστατέψουν τον Μπλέικ, οι Σοβιετικοί επέτρεψαν στην κατασκευή της σήραγγας, προσποιούμενοι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, προτού ανακαλυφθεί… τυχαία και τους αποκαλέσουν οργισμένοι «γκάνγκστερ» της Δύσης. Όσο για τον Τζορτζ Μπλέικ, αποκαλύφθηκε ως σοβιετικός κατάσκοπος και έλαβε… τεράστια ποινή φυλάκισης, μόνο και μόνο για να αποδράσει από το Wormwood Scrubs και να φύγει στη Ρωσία, όπου έζησε εκεί.

https://www.gazzetta.gr/

Share.

Comments are closed.