John Goldberger: Ισως ο σημαντικότερος συλλέκτης ρολογιών του κόσμου

0

O John Goldberger γεννήθηκε στην Μπολόνια το 1957, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρολογιών του κόσμου και μόλις ντεμπούταρε ως το κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια της ισπανικής εταιρείας υποδημάτων Morjas. Ποιος, όμως, είναι στην πραγματικότητα ο κομψότατος γκριζομάλλης κύριος που στα 64 του ποζάρει με άνεση μοντέλου στον φακό; O  Henrik Berg, CEO της Morjas, γνώρισε τον Goldberger πριν από δύο χρόνια, στο Μιλάνο. Ήταν και οι δύο καλεσμένοι σε ένα cocktail party και, με την πρώτη ματιά, του κίνησε το ενδιαφέρον η εικόνα του, που του φάνηκε σαν κάτι ανάμεσα σε κάθαρμα που παίζει σε ταινίες του James Bond και businessman.

Δεν έπεσε και πολύ έξω. Ο Auro Montanari, όπως είναι το πραγματικό όνομα του συλλέκτη, μανατζάρει μία οικογενειακή επιχείρηση. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί ένα alter ego, τον Goldberger, που τυγχάνει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ρολογιών του κόσμου. Πώς κατόρθωσε, όμως, κάτι τέτοιο; Ας δώσουμε τον λόγο στον ίδιο.

“Ο πατέρας μου ίδρυσε μία εταιρεία τεχνολογικών εξαρτημάτων στην οποία, πλέον, προεδρεύω εγώ. Το πάθος του, ήταν να αγοράζει έπιπλα και πίνακες ζωγραφικής του 16ου και του 17ου αιώνα. Έτσι, όταν ήμουν μικρός, ταξίδευα μαζί του, σε διάφορες αγορές. Ήταν εκείνος που είδε στον κόσμο του ρολογιού ένα από τα αμόλυντα πεδία δραστηριοποίησης, που θα μπορούσε να μου αποδώσει κάποια στιγμή κέρδη. Αυτή, βέβαια, ήταν και ευκαιρία μου για να γίνω ο ίδιος συλλέκτης. Έτσι, ξεκίνησα να επισκέπτομαι διάφορες σχετικές αγορές, όταν πηγαίναμε σε εκθέσεις. Και ανακάλυψα πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια”.

Η αρχή έγινε τη δεκαετία του 1970, όταν το διαδίκτυο δεν υπήρχε καν ως πλάνο στα χαρτιά και το μόνο όπλο του συλλέκτη ήταν το ένστικτό του. “Πάντα με οδηγούσαν δύο πράγματα: Η καρδιά και τα μάτια μου. Η πυξίδα που μου έδειχνε τον δρόμο όταν ξεκίνησα και η πιο σημαντική συμβουλή που δίνω στους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν να συλλέγουν ρολόγια, είναι το να επενδύουν σε κομμάτια που πραγματικά τους αρέσουν. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε μεγάλη πληροφόρηση, οπότε το πιο φυσιολογικό πράγμα ήταν να αγοράζεις από ένστικτο. Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, με συμβούλευε να αγοράζω μεγάλα brands, αλλά όχι ρολόγια του Cartier, τα οποία θεωρούσε ότι ήταν για κομμωτές. Εγώ, δεν ακολούθησα την υπόδειξή του”, λέει με ικανοποίηση. Ευτυχώς, βέβαια, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη συλλογή ρολογιών του Cartier στον κόσμο.

O John Goldberger είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες ρολογιών του κόσμου

Ποιο, αλήθεια, είναι το πιο πολύτιμο από τα ρολόγια του; “Ένα ρολόι που δεν βγήκε ποτέ στην αγορά, ένα limited edition της Hamilton για την ταινία ‘2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος’, του 1968. Κατασκευάστηκαν μόνο έξι δείγματα, και εγώ διαθέτω το ένα από αυτά”, αποκρίνεται. Και ποιο δεν θα αποχωριζόταν ποτέ; “Ένα ατσάλινο Pulsar του οίκου Tiffany & Co. που μου έκανε δώρο ο πατέρας μου, όταν έκλεισα τα 18”, εξομολογείται. “Αυτό είναι ένα αντικείμενο που έχει να κάνει με τα συναισθήματα, δεν αποτελεί επένδυση”, καταλήγει.

https://esquire.com.gr

Share.

Comments are closed.